I mai i fjor forlot seilbåten «Levante» Norge og nå var den og de to kameratene på vei hjem.
Planen var å komme seg til Lisboa i Portugal fordi det var meldt dårlig vær. På veien dit observerte Arnt Remy Åvik-Langstrand og Glenn Benelex Larsen flere delfiner. Brått dukket noe annet opp.
– Så observerte vi finner i venstre sidesyn, som så ut som de svømte litt tregere. Fra vi observerte det til det smalt, tok det to sekunder, sier Larsen.
De var under angrep av en flokk spekkhoggere.
– Så endret båten kurs til 90 grader. Så da var vi liksom i gang. Da var det egentlig bare å få skrudd av motoren og sende ut «mayday
», sier han.De har hørt om spekkhogger-angrep i området. Nå var de plutselig midt i et selv.
– Og så kom de tilbake igjen. Og da kom også en større spekkhogger, sier Larsen, som tipper at den var omtrent fem-seks meter lang.
De tipper det var to til tre spekkhoggere som gikk til angrep. Larsen forteller at angrepet mot båten skjedde i omganger, og at hele episoden varte rundt 40 minutter til sammen.
Spekkhoggerne dundret ikke bare inn i seilbåten - etter hver begynte de også å bite av deler av båten.
– Hva har spekkhoggerne ødelagt?
– Det vet vi ikke ennå. Det eneste vi vet er at roret er ødelagt. De har delt det i to. Og innmaten, altså overkjøringer til roret innvendig, er ødelagt. Stag og slike ting er også ødelagt, sier Larsen videre.
Var ikke redde
Det første de to kompisene gjorde var å sende ut mayday-signal. De var forberedt på at noe slikt kunne skje og fryktet at båten skulle synke.
Et tankskip med navn NQ Rosa svarte.
– NQ Rosa var de første som meldte fra om at de har hørt mayday-call og at de er på vei. Så de var 40 minutter unna, sier Larsen.
– De sa at de kom til å ligge i «stand by» og overvåke i tilfelle vi skulle synke. De la seg en halv nautisk min unna, og lå der og sjekket inn med jevne mellomrom for å høre hvordan det gikk med oss.
Etter to timer kom et portugisisk redningsfartøy kameratene til unnsetning, og båten ble tauet inn til kystbyen Sesimbra, øst for Lisboa.
– Var dere redde?
– Nei, vi hadde egentlig full kontroll, sier en svært sindig, Larsen.
– Jager i flokk
Dette er imidlertid langt fra første gang spekkhoggere går til angrep på båter i området.
De siste fem årene har det blitt registrert rundt 700 møter mellom spekkhoggere og båter bare i Gibraltarstredet, ifølge Atlantic Orca Working Group-GTOA.
Det har også vært angrep andre steder i verden.
Det har opp gjennom årene florert mang en teori om hvorfor det skjer, men ingen klare svar.
Forsker Martin Biuw ved Havforskningsinstituttet sier spekkhoggere er et rovdyr som spiser alt fra småfisk til sjøpattedyr.
– Og de jager ofte i flokk. Og lever i ganske stabile familiegrupper. Det er vel noen av de tingene som kjennetegner spekkhoggere, sier han.
Siden 2000 har man sett en økning i antall spekkhoggerangrep mot båter.
– I rapporter snakkes det litt om ulike teorier. En av de teoriene som jeg tror har blitt kastet fram, er at det er en spekkhoggere som tidligere har blitt skadet av en båt, som tar hevn.
Biuw har ikke helt tro på denne teorien.
– Det er å tilskrive dem litt for mye menneskelige tanker, tror jeg.
Selv tror forskeren at det handler mer om at spekkhoggere er sosiale dyr som leker mye.
– At det dette kan være en måte å øve seg på ett eller annet, at man skal øve seg på å angripe større byttedyr eller noe. Men det mye er spekulasjoner egentlig, sier han.
Fra tidligere vet han at spekkhoggere har lært seg helt unike ting. I Sør-Amerika begynte to spekkhogger-brødre å fange sjøløver på en helt spesiell måte.
– De strandet seg nesten selv opp på stranden for å få tak i sjøløveunger eller selunger, for så å trekke dem ut i havet igjen.
Les også: Båter angripes av spekkhoggere: – Ligner en lek
For Arnt Remy Åvik-Langstrand og Glenn Benelex Larsen gikk det heldigvis bra. Ingen ble trukket ut på havet, men heller inn til land. Men, den lange seilturen hjem til Norge, ser det nå såre mørkt ut for.