Mattias Klaussen elsker Sarpsborg og ville bli fotballproff som liten. Nå er han årets salgsleder i Ledertalentene og sitter på hendene når ansatte feiler.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg er introvert av natur og liker egentlig ikke å ta plass.
Det var ingen selvfølge at Mattias Klaussen skulle bli leder, men etter å ha bygget opp karrieren sten for sten, er 30 åringen nå salgsleder i Gjensidige Forsikring og har ansvar for 15 ansatte.
Men som liten hadde han helt andre planer.
– Det var fotballproff som var drømmen. Men så var det den klassiske kneskaden da. Egentlig tenkte jeg ikke så mye over jobb før jeg begynte å bli litt voksen.
Mattias Klaussen vant tittelen Årets salgsleder i E24s kåring Ledertalentene 2024. Se alle vinnerlistene her.
– Hva synes du var det tøffeste med å bli leder for første gang?
– En av mine svakheter er at jeg kan være veldig utålmodig. Av og til må jeg sitte på hendene å se på at folk feiler. Det er nok det jeg synes er mest utfordrende. Men med sparring i etterkant finner vi sammen den beste løsningen. Det er ikke farlig å feile, og jeg har selv hatt rollen mange av mine ansatte har i dag, noe som jeg tror har gitt meg en fordel.
Utålmodig og stressa
– Hva liker du best ved å være leder?
– Det må være det å få lov til å være en del av andres personlig utvikling. Jeg har en genuin tro på at alle mennesker har et talent. Min jobb er å få frigjort det potensialet. Det er veldig viktig at det ikke er en konkurranse om å være nummer en, men heller at alle skal være best basert på de forutsetningene man selv har. Fellesskapet trumfer alltid individet.
– Hvordan tror du dine medarbeidere vil beskrive deg som leder?
– Jeg stiller ofte det spørsmålet selv. Uten tilbakemelding på hvordan jeg oppleves, så har jeg ingen mulighet til å korrigere meg selv. Jeg er veldig åpen om både egne styrker og svakheter. På den måten har vi klart å skape et bånd som gjør at vi kan være åpne og ærlige med hverandre. Men de vil nok si at jeg er dedikert, engasjert og tydelig.
– Hva er den største tabben du har gjort som leder?
– Det å være utålmodig, særlig i starten. Jeg fikk tilbakemelding på at jeg kunne oppleves som litt utålmodig og stressa. Men de siste årene har jeg fått tilbakemelding på at jeg er mer lugn og trygg. Man må stole på at veien er målet og at effekten av endring ikke nødvendigvis kommer umiddelbart.
– Ikke ofte det er krise
– Hva er krevende ved å være ung i lederrollen?
– Jeg har aldri opplevd noe stigma rundt det, selv om jeg har flere ansatte som er ganske mye eldre enn meg. Det handler jo ikke om hvor gammel man er, men hva man står for og hvilke verdier man har. Så lenge det er et fint samspill der, så er min erfaring at alder er helt irrelevant.
– Utbrenthet og stress er stadig mer utbredt, gjør du noe for å unngå det?
– Det handler om å klare å koble av, og å innse at alt ikke er viktig hele tiden. Hvis jeg går rundt og tenker på jobb 24/7, så blir jeg utbrent og sliten etterhvert. Jeg liker egentlig ikke å bruke det ordet, men er det helt krise, så får man jo tak i meg. Men det er ikke veldig ofte det er krise.
– Hva er det smarteste valget du har tatt?
– Jeg tror det er å takke ja til de utfordringene og mulighetene som har dukket opp. Jeg har øvd på å bli komfortabel i ukomfortable situasjoner. For meg var det ikke komfortabelt å takke ja til denne lederjobben.
– Hvis du skulle gitt ett råd til de som drømmer om å bli ledere, hva ville det vært?
– Vær tro mot deg selv og dine verdier. Gjør din egen jobb 100 prosent og samtidig invester i menneskene rundt deg, slik at du er med på å bygge det teamet du selv vil være en del av. Jeg tror det er helt avgjørende.
– Hvor er du om ti år?
– Godt spørsmål ... Jeg tenker ikke mye over det, men jeg drømmer ikke om å bli konsernsjef og de tingene der. Jeg er mest opptatt av å gjøre en god jobb hele veien, selv om det kanskje ikke er det mest flashy svaret på det spørsmålet.
Les på E24+