Aps landsmøte: Her er Giskes plan

1 day ago 4


Kortversjonen

  • Trond Giske har en plan for at Arbeiderpartiet skal nå opp mot 34 prosent ved høstens stortingsvalg.
  • Han vil gi skattelette til vanlige folk og sikre økonomisk trygghet for de med lave og vanlige lønninger.
  • Han foreslår også noe kutt i formuesskatten kombinert med økt selskapsskatt som mulige tiltak.

Han sier at Ap må heie på unge som vil lykkes, få gode jobber og bli rike, men først og fremst gi skattelette til vanlige folk:

Giske sier partiet hans kan nå 34 prosent oppslutning ved høstens stortingsvalg.

– Men vi kan også ende på 24.

Vi sitter på en indisk restaurant på Grünerløkka i Oslo – foran landsmøtet i Ap, som han som 1.-kandidat fra Sør-Trøndelag skal delta på.

Giske ramser opp årsakene til oppturen som plutselig traff partiet da Sp forsvant ut av regjeringen og Jens Stoltenberg gjenoppstod.

– Vi har gitt veldig gode svar til velgere som har sittet på gjerdet eller vært misfornøyde. At vi har tatt grep om strømprisen er det viktigste. Det har vært en stor frustrasjon blant mange velgere som har etterlyst sterkere handling. Fastprisen på 40 øre viste etterlengtet handlekraft.

 Bjørn Haugan / VGFoto: Bjørn Haugan / VG

Han erkjenner at den ikke er perfekt, fordi fastpris både hjemme og på hytta ikke stimulerer til strømsparing.

– Nei, men den gir grunnlag for tryggere privatøkonomi.

– Det andre er Jens Stoltenberg sin tilbakekomst til norsk politikk. Jeg har sittet i regjering med ham ti år, så jeg vet hvor god han er. Mange husker tiden da Jens regjerte som gode år.

– Det tredje er krigen i Ukraina, en uforutsigbar Trump og handelskrig. Den internasjonale erfaringen vårt mannskap har, er det ingen andre partier som er i nærheten av å matche. Det gir solid ledelse i en utrygg tid.

Han legger til et fjerde forhold:

– Det er nok mange som er tilfreds med at Sp er ute av regjeringen og at vi har en ren Ap-regjering.

– Disse elementene har bidratt til at mange nå sier at de nå kjenner igjen Arbeiderpartiet. Det har gitt oss en flying start på den lange valgkampen, sier Giske.

Han sier at Ap nå har tatt ut effekten av regjeringsskiftet, Stoltenbergs tilbakekomst, trygg ledelse og strømpakken.

– Det brakte oss fra under tyve prosent oppslutning til opp mot 30. Det er veien videre som avgjør om vi kan løfte oss enda mer til rundt 34 prosent, som jeg mener er realistisk, eller ned til 24, hvis vi ikke lykkes.

 Bjørn Haugan / VGHan teller opp en rekke forslag som skal øke oppslutningen om Ap ytterligere. Foto: Bjørn Haugan / VG

Her er hans plan for å nå 34.

– Det vil stå og falle på å sikre folk en trygg privatøkonomi. Folk med vanlig lønn – de som står i kassa, jobber i byggenæringen, innen transport og helsefagarbeidere og andre i det offentlige – som tjener rundt 400.000 til 650.000:

– Å gi dem økonomisk trygghet er nøkkelsaken. Antallet mennesker i Norge som opplever at de har kritisk dårlig økonomi har doblet seg og bare halvparten i Norge sier at de har buffer til å takle større uforutsette utgifter.

– Hva konkret må gjøres?

– Å løfte de med lave og vanlige lønninger. Det må skje i den skattegjennomgangen som finansminister Stoltenberg har varslet. Folk med lave og vanlige lønninger bør få lavere skatt. Det tar vi igjen med høyere skatt for de med høyest inntekter.

– Urettferdig

Giske har tidligere sagt at han er åpen for kutt i formuesskatten, noe Ap ikke har planer om.

– I en slik skattegjennomgang burde absolutt formuesskatten på bordet. Jeg vil ikke ta den bort, men den kan forbedres. Den rammer urettferdig fordi utenlandske investorer slipper formuesskatt. Så gjør den at det ofte er billigere å eie eiendom enn produksjonsmidler.

 Bjørn Haugan / VGFoto: Bjørn Haugan / VG

Han legger til:

– Vi kan vurdere om mer av formuesskatten på bedrifter kunne tas inn som en skatt på overskudd. Det vil treffe alle investorer – også utenlandske – når selskapene går med overskudd.

– Det er den veien Høyre vil gå?

– Jeg tror det er mulig å få et bredt forlik om dette, det vil sikre
forutsigbarhet, som er det viktigste for bedriftene. EUs
mål for selskapskatt er vel rundt 25 prosent. Men jeg vil altså ikke fjerne hele formuesskatten på arbeidende kapital, slik Høyre vil.

Det er å tale partiledelsen midt imot. Aps ledelse freder selskapsskatten og vil ikke senke formuesskatten.

Pensjonsfrieri

– Så må vi være garantisten for at landets en million pensjonister får økt kjøpekraft når arbeidstagerne får det. Og så må vi slå ring om full lønn under sykdom. Det siste vi trenger er å si til folk at de skal få enda mer utrygg økonomi hvis de blir syke.

– Det er et veldig høyt langtidsfravær i Norge som må ned?

– Det er i hvert fall ikke slik at folk unngår kreft, prolaps, slitasjeskader eller ulykker fordi de får mindre penger når de rammes.

Han legger engasjert til:

– Langtidsfravær er ikke skulk. Du blir ikke friskere av å bli fattigere.

– Alt det du har sagt koster store beløp?

– Jeg er ikke ferdig:

 Bjørn Haugan / VGFoto: Bjørn Haugan / VG

– Vi må også gjøre noe med den store gruppen som er blant de fattigste: De uføre. Minstesatsene i trygdesystemet må opp og muligheten til å jobbe noe ved siden av må bedres. Sør-Trøndelag Ap har foreslått at du skal kunne tjene 1G over uføretrygden – rundt 120.000 kroner.

– Sløseriombudsmannen

Han topper det hele med et par punkter til:

– Vi må gjøre SFO gratis og gjøre barnehagene billigere. Ingenting har hjulpet mer mot barnefattigdom enn de 11000 kronene som ble gitt i kutt i barnehageprisene i fjor høst.

– Alt det du har sagt koster milliarder på milliarder. Hvordan skal det finansieres?

– Jeg heier litt på sløseriombudsmannen:

– Min kjepphest er regjeringskvartalet, hvor siste tall for kostnad er 54 milliarder kroner for kontorplasser til 4200 ansatte.

Han finner frem kalkulatoren på mobilen.

– Det er 13 millioner kroner pr. ansatt. Du kunne kjøpt hus til hver av dem og kommet billigere unna.

 Bjørn Haugan / VGBildet er tatt utenfra og inn vinduet. Butikkene og gaten er gjenspeil i vinduet. Foto: Bjørn Haugan / VG

Han drar videre til de statlige selskapene.

Statkraft har en voldsom kostnadsvekst og Equinor-sjefen tjener 22 millioner kroner. Det hører ikke hjemme noe sted.

Mer utdypning her:

Han har vært næringsminister i fire år, fra 2009 til 2013.

– Jeg har slåss om slikt før. Det er bare en måte du kan rydde opp i lederlønningene på, og det er å sette inn styremedlemmer som ivaretar fellesskapets interesser.

– Det må ligge et press mot alle offentlige etater om å gjøre ting mer effektivt, slik vi har fått til med Altinn og nye teknologiske løsninger.

Han trekker frem et eksempel.

– Se på kommunikasjonsstabene i offentlige etater, som bare vokser. Jeg oppdaget da jeg var kulturminister at mange etater under departementet hadde mye større informasjonsavdelinger enn departementet. Der er det en god del å hente.

– Du må vise til flere veier for å finansiere alle kuttene dine?

– Det må ligge et press mot alle offentlige etater om å gjøre ting mer effektivt, slik vi har fått til med Altinn og nye teknologiske løsninger.

Han trekker frem et eksempel.

– Se på kommunikasjonsstabene i offentlige etater, som bare vokser. Jeg oppdaget da jeg var kulturminister at mange etater under departementet hadde mye større informasjonsavdelinger enn departementet. Der er det en god del å hente.

– Du skal tilbake på Stortinget. Hva er målet ditt. En statsrådspost?

– Størst mulig innflytelse.

Litt mer her:

– Heier du på Støre etter hamskiftet og løftet i oppslutning?

– Aps problem har ikke først og fremst vært personalmessig – grunnen til at vi har løftet oss er politisk; fastpris på strøm, vilje til styring, Jens inn i stedet for Vedum og bekymring for det internasjonale, hvor folk ser at vi har en ledelse som kan håndtere det og gi trygghet.

Han sier det er en gruppe som må vinnes for å nå 34 prosent.

– Veien opp til 34 prosent går i stor grad via økt mobilisering i fagbevegelsen, Fagforbundet, men mye i Fellesforbundet og privat sektor.

– Du fremstår ikke som en av Støres fremste favoritter. Du risikerer å få et bortgjemt kontor på Stortinget og en lite spennende komité i de neste fire årene?

– Jeg skal slåss for vinne velgere og valget, så får vi se.

Budskap til de unge uten pekefinger

Han sier at det i vinter «har vært skremmende høye Frp-tall» på målinger i fagbevegelsen:

– Høyrepopulismens fremgang er i hovedsak knyttet til støtte fra folk med lav lønn og kort utdanning. Det skal være våre kjernevelgere, som vi kan klare å få med, hvis de får det bedre med vår politikk.

– De unges oppslutning om høyresiden og Frp dreier seg mer om en trend mer enn enkeltsaker; den er ikke så enkelt å gjøre noe med?

– Jo da, men da kan vi ikke møte dem med en pekefinger om at dette er riktig å si eller mene. Sosialdemokratisk politikk er å gi grunnlag at du kan lykkes best i livet. Vi er på din side, vi heier på ambisjonene dine, vi håper du får en god jobb, bolig, blir rik eller berømt eller hva du ønsker å bli.

Read Entire Article