Åpner for å være hjemme fra jobb i tre uker uten sykemelding

3 hours ago 3


– Vi sløser enormt mye ressurser på at folk går til legen, selv om de ikke trenger medisinsk hjelp.

Det sier Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.

Han sikter til dagens ordning, hvor man kun kan melde seg syk tre dager om gangen – såkalte egenmeldingsdager. Hvis man fortsatt er syk etter tre dager, må man til legen for å få sykmelding.

De tre egenmeldingsdagene kan brukes fire ganger i løpet av en tolvmånedersperiode, slik loven er nå.

Kristjánsson forklarer at mange som kommer til fastlegen bare trenger et papir som man må gi til arbeidsgiver. Dette er sløsing av verdifulle legetimer, mener han.

Stortingsrepresentant Mimir Kristjansson, Rødt.

Mímir Kristjánsson ser at norske leger er hardt presset. Nå mener han å sitte på løsningen.

Foto: Kristian Skårdalsmo

Vi foreslår å utvide antall egenmeldingsdager, enten til 8 eller 16 dager. Det betyr at du kan gå over tre uker syk uten å trenge sykmelding.

Kristjánsson er også positiv til å utvide det totale antallet egenmeldingsdager, slik at man potensielt skal kunne bruke opptil 16 egenmeldingsdager fire ganger i året.

Forslaget skal opp i Stortinget om en måneds tid.

Tror sykefraværet kan gå ned

– Da får legene bedre tid, folk slipper å stresse med å dra til legen uten grunn, og vi kan få flere skreddersydde graderte sykmeldinger, fordi presset på fastlegene minker, sier Kristjánsson.

– Hvis du hadde sluppet alle de pasientene som ikke egentlig trenger noe annet enn et papir for å bevise at de er syke, hadde du kanskje fått bedre tid til de som faktisk trenger legehjelp. Kanskje kunne til og med sykefraværet gått ned.

LO har også foreslått å lovfeste flere egenmeldingsdager. Et ekspertutvalg for gjennomgang av allmennlegetjenesten, nedsatt av regjeringen, foreslo i 2023 å utvide antall egenmeldingsdager til 16.

– Det siste vi bør gjøre

Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, er uenig med Kristjánsson.

– Jeg mener det er et veldig dårlig forslag. Ekspertutvalget sier jo selv at flere egenmeldingsdager kan føre til økt sykefravær.

Asheim påpeker at Norge har Europas høyeste sykefravær, og er et av de få landene hvor sykefraværet har fortsatt å øke etter pandemien. Det viser også tall fra SSB. (ekstern lenke)

– Vi må stramme til, og sørge for at flere kommer gradert eller helt tilbake i jobb. Det siste vi bør gjøre er å koble av legene i det tidlige sykdomsløpet. Tvert imot, så bør flere komme seg til legen og forsøke å finne en måte å komme tilbake i jobb.

Flere politikontor

Henrik Asheim (H) mener egenmeldingsdagene bør være slik de er i dag.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

Asheim erkjenner at man da må sørge for at fastlegene har kapasitet til å følge opp alle pasientene sine. Men løsningen kan ikke være at man skal slutte å ga til legen, sier han.

Løsningen er å sørge for at vi endrer for eksempel takstsystemet for fastlegene. I dag får de betalt for å sykmelde, men ikke for å friskmelde. Det er en måte å jobbe på som jeg mener er veldig dårlig.

Foreslår tre ukers egenmelding

Kjetil Telle ledet ekspertutvalget som skulle gjennomgå allmennlegetjenesten.

Utgangspunktet for utvalget jeg ledet, var at fastlegen har for mye å gjøre. Så vi lette etter steder hvor man kunne kutte, sier Telle.

Utvalget pekte da på utstedelse av attester, blant annet sykmeldinger, som oppgaver andre kunne håndtere.

De foreslo også at arbeidsgiver bør kunne håndtere sykefravær i inntil 16 dager, uten å trenge sykmelding. Dette er fraværsperioden som ikke dekkes av Nav.

Telle understreker at utvalget ikke har undersøkt hvilken effekt et slikt tiltak ville hatt på sykefraværet.

– Det kan tenkes at det kan føre til mer korttidsfravær. Men det har ikke vi gått dypt inn i, for vår jobb var ikke å se på det, sier han.

Kjetil Telle

Kjetil Telle ledet utvalget som blant annet skulle se på muligheter for å kutte i legenes arbeidsoppgaver.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Publisert 12.02.2025, kl. 10.49

Read Entire Article