Mannen som kjørte inn i en folkemengde torsdag, bidrar til å piske opp en politisk debatt i Tyskland – som allerede var på kokepunktet.
Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB
Kortversjonen
- 24-åring kjørte inn i en folkemengde i München, skadet 28.
- Den minstenkte gjerningsmannen er en afghansk statsborger som skal ha fått avvist en asylsøknad i 2020.
- Hendelsen intensiverer Tysklands allerede opphetede innvandringsdebatt.
Tidligere torsdag, ti dager før tyskerne skal avgjøre hvem som skal styre landet de neste fire årene, kjørte en 24 år gammel mann inn i en folkemengde i München.
Dette vet vi om angrepet per nå:
- 28 personer er skadet, noen av dem alvorlig. Det er også barn blant de skadede.
- Den mistenkte gjerningsmannen er 24 år gammel og afghansk statsborger. Han skal ha fått avslått søknad om asyl i Tyskland tilbake i 2020, ifølge Süddeutsche Zeitung, men hadde oppholds- og arbeidstillatelse i München.
- Forsamlingen han kjørte inn i var i en fagforeningsdemonstrasjon.
Angrepet skjer bare uker etter at en annen afghansk statsborger drepte et barn og en mann i Aschaffenburg.
Den 24 år gamle mannen får stor oppmerksomhet i tysk offentlighet. På forsiden av storavisen Bild nettside står det «Igjen en asylsøker som har fått avslag», i en kommentar skrevet av avisens sjefredaktør.
VG på åstedet i München – se video her:
Også politikere har kommentert saken:
– Med en AfD-regjering ville kriminelle som han i München, ikke lenger vært i Tyskland, skriver leder for det ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland, Alice Weidel, på X.
– Dette kommer på toppen av en veldig betent innvandringsdebatt, sier historiker og Tyskland-ekspert i tankesmien Agenda, Astrid Sverresdotter Dypvik, som er i Berlin for å følge det tyske valget.
Nylig gikk det konservative partiet Kristendemokratene (CDU) sammen med Alternativ for Tyskland (AfD) om et lovforslag for å stramme inn landets innvandringspolitikk.
Det skjedde i kjølvannet av knivangrepet der en afghansk statsborger, som også hadde fått asylsøknaden avvist, drepte to personer.
Politiet mente at det ikke lå et politisk motiv bak angrepet, og mistanken var at han hadde psykiske lidelser, skriver den tyske avisen BR24.
At de to partiene gikk sammen om å en strengere innvandringpolitikk, førte til store demonstrasjoner ettersom at CDU med det brøt en bred politisk konsensus om ikke å samarbeide med det AfD i innvandringsspørsmål.
Både den katolske og protestantiske kirken gikk ut og kritiserte CDU.
Også Kai Schwind, medieviter og driver av podkasten «Tyskerne», tror angrepet vil ha stor påvirkning på innspurten av valget.
– Det kunne ikke skjedd på et verre tidspunkt med tanke på debatten som har vært rundt asylpolitikk den siste tiden, og at det skjer såpass tett opp mot valget, sier han.
Samtidig legger han til at det er for tidlig å spekulere i nøyaktig hvilke følger angrepet kan få for valget.
– Alternativ for Tyskland ser på angrepet som et bevis at de har rett, og at innvandringspolitikken i dag er uansvarlig. Dette passer godt inn med deres budskap, sier Dypvik.
Tyskland har tatt imot millioner av asylsøkere de siste årene. De fleste har vært fra Ukraina, men også mange fra Midtøsten.
AfD mener innvandringen har ødelagt landet og truet sikkerheten.
Dypvik er uenig i at Tyskland er ødelagt av innvandring.
– Men de har hatt en praksis når det kommer til utvisning av personer uten oppholdstillatelse som har ført til at det er mange personer i landet som ikke har rett til å være der, sier Dypvik.
– Tror du vi kommer til å se en strengere tysk innvandringspolitikk de kommende årene?
– Det kommer an på hvem som klarer å danne flertall i valget. AfD kommer trolig til å få over 20 prosent av stemmene, og det vil bli vanskeligere for de andre partiene å danne regjering. Da må trolig Kristendemokratene (CDU) samarbeide med mer innvandringsvennlige partier.