Kommunen mener bryggen er ni kvadratmeter for stor.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I november 2023 satte Katharina Andresen (30) ny norsk boligrekord da hun kjøpte den gamle sjømannskirken på Bygdøy for 585 millioner kroner.
– Vi har gjort en langsiktig investering for generasjoner i en vakker eiendom, sa Andresen til DN etter kjøpet.
Med på kjøpet fulgte også en langvarig konflikt med Plan- og bygningsetaten i Oslo. Striden dreier seg blant annet om:
- En mur i strandsonen nedenfor eiendommen
- Gjerder mot naboeiendommene
- En flytebrygge utenfor eiendommen
Nå har kommunen igjen sendt Andresen varsel om at bryggen trolig er ulovlig – og kan måtte fjernes.
Kommunen har snudd
Tidligere valgte Plan- og bygningsetaten å ikke forfølge saken videre, «basert på tillit til tiltakshavers forklaring om at bryggen kun var rehabilitert».
Nå har etaten snudd.
– Det har dukket opp nye opplysninger som har medført en endring i vår vurdering i ettertid, skriver kommunen i et brev til Andresen.
De mener nå at hele bryggen ble revet og bygget opp på nytt, og i tillegg utvidet med rundt ni kvadratmeter.
– Det fremstår nå som at det ikke har skjedd en rehabilitering, men at bryggen i realiteten har blitt fjernet og oppført på nytt, heter det i brevet fra kommunen.
Arbeidet, som skal ha funnet sted i 2016/2017, anses ifølge kommunen å gå «langt utover vanlig vedlikehold», og skal derfor ha vært søknadspliktig.
Fotodokumentasjon viser ifølge kommunen at bryggen er for stor, og at det er brukt «helt nye eller i hovedsak nye» materialer.
Boligen ligger i Norges gullgate, som har en samlet formue på 10 milliarder.
Admiral Børresens vei på Bygdøy har en snittformue på drøyt 170 millioner.
Les på E24+
Forvalterens sommerfavoritter: – Super langsiktig investering
Trues med dagbøter
Kommunen vurderervurdererDette er et forhåndsvarsel om at kommunen vurderer å pålegge Andresen å rette forholdet. Det betyr at hun innen tre uker kan komme med flere opplysninger. nå å pålegge Andresen å fjerne bryggen og tilbakeføre eiendommen til godkjent tilstand. Hvis dette ikke skjer, kan det ilegges dagbøter.
– Bryggen må tilbakeføres. Med «tilbakeføring» mener vi at forholdene på eiendommen må samsvare med den siste godkjente situasjonen. Dette betyr at bryggen må fjernes, skriver Plan- og bygningsetaten.
Andresen har fått tre ukers frist til å komme med nye opplysninger. Dersom disse ikke fører til at saken avsluttes, vil det bli gitt pålegg om retting.
– Hvis vi ikke mottar nye opplysninger som gir grunnlag for å avslutte saken helt eller delvis, vil vi pålegge dere å rette det ulovlige forholdet, skriver kommunen.
Dersom pålegget ikke etterleves, vil det ilegges en løpende tvangsmulkt.
– Tvangsmulkten vil påløpe for hver dag som går fra og med dagen etter fristen går ut, og frem til dere har dokumentert at retting har skjedd. Vi kan også vedta en engangsmulkt som forfaller dagen etter fristen har gått ut, skriver kommunen.
DN skrev nylig at Andresen har fulgt opp Statsforvalterens vedtak om at hun måtte fjerne gjerdet som skiller strandeiendommen og nabotomten, eller sette inn en port. Hun har satt inn en port.
Les på E24+
Ny hovedeier: Dette skjer med Eurobonus
Fem millioner står på spill
Hans Øivind Nordvik, som solgte eiendommen til Andresen, har fått ansvaret for å forsøke å få bryggen godkjent.
– Det er ikke til å forstå. Det begynner å nærme seg ren trakassering, sa Nordvik til E24 fjor sommer.
Han har økonomisk interesse i at bryggen blir godkjent. Nordvik har forklart til E24 at fem millioner kroner av kjøpesummen er holdt tilbake, og vil først bli utbetalt dersom bryggen får nødvendig godkjenning. Da vil totalprisen for eiendommen ende på 590 millioner kroner.
Høyesterettsdom gir ikke håp
Andresens sak kunne kanskje fått støtte fra en fersk Høyesterettsdom, der Spar Kjøp-arvingene Iwan og Tom Eide Knutsen fikk medhold i en lignende bryggesak i Bergen.
Domstolen fastslo at deres brygge på Hjellestad er lovlig. Kommunen i Oslo mener imidlertid at dommen ikke har overføringsverdi til Andresens tilfelle.
Kommunen påpeker at Høyesterettsdommen gjaldt spørsmålet om brygger var meldepliktige etter 1965-loven, mens de i Andresen-saken følger opp endringer gjort i 2016/2017. Dermed mener kommunen at dommen ikke har betydning for vurderingen av søknadsplikt etter 2008-loven.
Katharina Andresens advokat, Terese Sørli, skriver til E24 at hun ikke har en kommentar til saken.
Milliardformue
Den rekorddyre boligen ligger på ytterste rekke på Bygdøy, med blant annet investor Øystein Spetalen, Egil Stenshagen og sjøfartsmuseet som nærmeste naboer.
Katharina Andresen er datter av Johan H. Andresen, og arving etter tobakkimperiet Tiedemanns tobakkfabrikk og Ferd. I en alder av 29 år er hun en av verdens yngste dollarmilliardærer ifølge Forbes.
Det nygifte paret har også søkt om å få bygge et underjordisk garasjeanlegg under store deler av eiendommen.
Andresen har særeie i hele boligen.
Katharina Andresen og søsteren Alexandra Andresen eier til sammen 85 prosent av det familieeide investeringsselskapet Ferd.
Katharina sto oppført med en formue på 7,9 milliarder kroner i 2023.