Legemiddelet Leqembi er det første som har vist at den kan bremse svekkelsen av hukommelse og tenkning.
Det retter seg mot en underliggende årsak til Alzheimer, og nå er det godjent for salg i EU og Norge.
– Det er lovende at lecanemab nå er godkjent i EU. Dette betyr at legemiddelet kan markedsføres i Norge frem i tid, sier Bo Gleditsch, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Bo Gleditsch, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Foto: Anne Elisabeth Næss / Anne Elisabeth Næss– Godkjenningen i EU har likevel en rekke begrensninger i bruk og hvem som kan ha nytte av det. Derfor er det fortsatt usikkert om legemiddelet blir en del av den offentlige helsetjenesten i Norge, legger han til.
Viktig steg
Tirsdag ble det godkjent for salg i EU, Norge, Island og Liechtenstein, ifølge Expressen.
Medisinen er tidligere godkjent i land som USA, Japan, Kina og Storbritannia.
Medisinen vil bli godkjent i Norge innen 90 dager. Rent formelt må Direktoratet for medisinske produkter utstede markedsføringstillatelse.
Ifølge foreløpige data fra en studie publisert i høst kan legemiddelet bremse kognitiv svekkelse i Alzheimers-pasienter med 27 prosent over en periode på 18 måneder.
Men den gode nyheten kommer med en del forbehold.
Må behandles tidlig
Medisinen er aktuell for personer med mild kognitiv svikt (altså før man har fått demens) og mild demens ved Alzheimers sykdom.
Det er en medisin som må gis tidlig i forløpet, så det er helt avgjørende å få finne disse personene. Håpet er at man kan finne markører ved en enkel metode, slik som blodprøver.
Alzheimer-screening viser hvordan en normal hjerne ser ut sammen med bilder av en hjerne med demens.
Foto: Evan Vucci / AP / NTBMan må helst starte med medisinen før man begynner å huske dårlig,
– Det er kun få pasienter som vil kunne få nytte av medisinene, og disse pasientene kan være vanskelig å finne fram til. Noen vil kunne få alvorlige bivirkninger av medisinene, derfor må en være veldig treffsikker for å finne fram til de rette pasientene, sier Gleditsch.
Godkjenning av disse medisinene er likevel et viktig steg for behandling av Alzheimer, mener han.
– Godkjenningen betyr at også noen norske pasienter med Alzheimers sykdom i tidlig fase etter hvert også vil kunne vurderes for behandling med dette nye legemiddelet.
Koster mye
Behandlingen gis som en injeksjon en gang hver fjerde uke, og koster mellom 500.000 og 1 million kroner i året.
Forskningssjef Geir Selbæk ved Nasjonalt senter for aldring og helse sier han har hørt om europeere som allerede har dratt til USA for få medisin.
Slik virker det
Hos pasienter med Alzheimer dannes det plakk (proteinavleiringer) i hjernen som er giftige for hjernecellene. Det ødelegger kommunikasjonen mellom hjernecellene.
Det første preparatet som ble godkjent i USA (aducanemab) viste seg å redusere disse plakkene. Men man kunne ikke dokumentere at det hadde effekt på Alzheimer-symptomer, slik som hukommelse.
Det nye med lecanemab er at det både reduserte plakkdannelsen OG at det viste effekt mot Alzheimer-symptomer. Selv om det var en liten effekt.
Publisert 15.04.2025, kl. 21.29