Aleksandr Bolsjunov til VG: – Trump personlig har gitt meg tillatelse til å delta her

3 hours ago 3


 Ole Kristian Strøm / VGPÅ PLASS: Bolsjunov en halvtime før rennstart i Italia torsdag kveld. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

For første gang på nesten tre år går Aleksandr Bolsjunov (28) torsdag kveld skirenn i et vestlig land. Før start svarte han på spørsmål fra VG.

rapporterer fra Seiser Alm Torsdag 13. februar kl. 19:40

Han og de andre russerne har vært utestengt fra verdenscup og mesterskap siden Vladimir Putin beordret fullskala krig i Ukraina i slutten av februar 2022.

Det 30 kilometer lange Måneskinnsrennet i Seiser Alm torsdag kveld er ikke i regi av det internasjonale skiforbudet FIS, og Bolsjunov får dermed delta, noe som har blitt møtt med kritikk fra flere langrennsprofiler.

Før rennstart møtte russeren VG og NRK.

– Trump personlig har gitt meg tillatelse til å delta her, sa han da.

Tidligere torsdag møtte VG Bolsjunovs «gamle» erkerival Johannes Høsflot Klæbo i svenske Falun. Klæbo uttalte at han ikke brydde seg om Bolsjunovs comeback.

– Savner du Klæbo? spurte VG Bolsjunov.

– Jeg tror heller Klæbo savner meg, svarte han.

– Tror du det blir noe OL for deg neste år?

– Den som lever, får se.

Italia er blant landene som i Kremls språkbruk regnes som «uvennlige» etter som de er NATO-medlem og nylig lovte fortsatt støtte til Ukraina.

Ettersom Bolsjunov er offiser i den russiske nasjonalgarden, som er direkte underlagt president Vladimir Putin, må han ha tillatelse til å dra utenlands, skriver sports.ru. Ifølge nettstedet har hærens idrettsklubb, CSKA, ved tidligere skiskytterprofil Svetlana Isjmuratova, ordnet det.

– Dette rennet passer perfekt inn i treningen og forberedelsene til det russiske mesterskapet, sier trener Jurij Borodavko til Match TV.

Les også: Klæbo om Bolsjunov: – Hele situasjonen er kjip

Etter det VG vet skal Bolsjunov – sammen med kone og barn – oppholde seg i Seiser Alm i tre uker. Han bor på hotell Steger-Dellai, kjent som et av Therese Johaugs favoritthotell. Både Norge og Russland bodde der i forberedelsene til Beijing-OL i 2022.

Tre andre russiske toppløpere har også vært i Italia på treningsleir, men de har oppholdt seg nærmere Val di Fiemme-området og dro videre til Armenia på ny treningsleir sist helg.

Italia-oppholdet til de fire russiske langrennsløperne har vært mye omtalt i russiske medier. Landslagstrener Jegor Sorin forklarte på sin egen Telegram-kanal hvorfor det ble holdt hemmelig:

– Det var bekymringer om at hvis det fikk oppmerksomhet i pressen, var det umulig å forutsi reaksjonene. Men takk og lov, det har ikke vært noen problemer.

Sorin er trener for Savelij Korosteljev, Darja Neprajeva og Sergej Volkov som har vært på fjellpasset Lavazè i Italia. De har også trent på stadion i Val di Fiemme en liten halvtimes kjøretur nedenfor Lavaze. Der skal OL neste år arrangeres for langrenn.

– Det var mange spørsmål: «Hvorfor dro vi hit?», «Hva gjør vi her?», «Hvordan turte vi?» ... Men jeg tror alle eksperter forstår hvor viktig det er å få testet de olympiske løypene ett år før lekene, spesielt for utøvere som aldri har vært her før. Og det er nettopp disse utøverne vi har samlet her, sa Sorin i en video på Telegram.

Aleksandr Bolsjunovs trener Jurij Borodavko forklarer til Sport Djen za Dnjom hvorfor hans elev dro til Italia.

– Det er umulig å forberede seg til OL på bare en halv sesong. Man må bygge formen allerede nå, og det må gjøres i mellomhøyde, samme høyde som OL skal gå i.

I russiske medier går debatten høylytt om mulig deltagelse i OL neste vinter – og spørsmålet om landets utøvere i så fall må delta uten eget flagg og egen nasjonalsang.

– Det er bare ett år igjen til åpningsseremonien for OL, så det er helt riktig at man allerede nå må være rustet og trener på de beste stedene for å bli best, sier Borodavko, og sier at forholdene i Italia er bedre enn hjemme i Russland.

Read Entire Article