Det ble klart da statsadvokatene Angjerd Kvernenes og Ellen Gimre holdt aktoratets prosedyre i Sør-Rogaland tingrett tirsdag.
Kvernesnes uttalte at forholdene mot Jakob Asserson Ingebrigtsen etter statsadvokatens syn kvalifiserer til to års fengsel, mens forholdene mot lillesøsteren hans isolert sett kvalifiserer til ett års fengsel.
I sum ble det altså landet en påstand om fengsel i to og et halvt år.
Kvernenes åpnet dagen med å gå gjennom de ulike partenes forklaring de siste ukene.
– Jakob har forklart om frykt, om uforutsigbarhet, og om hvordan de gjentatte slagene mot hodet hans da han var syv og et halvt år, har påvirket ham videre i oppveksten, sa Kvernenes.
– Det er ingen tvil om at det var en fryktkultur i hjemmet allerede i januar 2008 da Jakob var syv år og NN (søsteren) halvannet år, sier hun.
Mens Gjert Ingebrigtsen satt ved siden av sine forsvarere tirsdag, satt den nå 19 år gamle datteren hans i den andre enden av rommet. Og på tilhørerbenken bakerst i rettssal 1, fulgte Henrik og Kristoffer Ingebrigtsen med.
Ved siden av dem satt Elisabeth Asserson Ingebrigtsen (Jakobs ektefelle) og Christina Ingebrigtsen (Kristoffers ektefelle).
– Det var en oppvekst knyttet til uforutsigbarhet og det var strengt. Det opplevdes kontrollerende. Det har resultert i en stressende hverdag preget av uforutsigbarhet. Er dette systematisk for mye utagering, aggresjon og fysiske hendelser? spurte Angjerd Kvernenes retorisk.
Statsadvokat
Gjert Ingebrigtsen (59) står tiltalt for mishandling i nære relasjoner. Den profilerte friidrettstreneren anklages for psykisk og fysisk vold mot både Jakob Asserson Ingebrigtsen og friidrettsstjernens lillesøster.
Øvre strafferamme for paragraf 282 i straffeloven er fengsel i inntil seks år.
59-åringen fra Sandnes nekter enhver form for vold mot barna sine. Han nekter også straffskyld.
Aktor Kvernenes er imidlertid av en annen oppfatning: Hun gikk i prosedyren sin gjennom det hun mener er fysisk vold i form av spark, slag og knipsing.
Samt et psykisk regime som skal ha satt preg på barna:
– Begge de fornærmede, og flere av søsknene, har forklart om regler og rammer de hadde i oppveksten. Gjennomgående har de forklart seg om strenge regler og en kontrollerende far. Jakob forklarte at han syntes det var vanskelig med regler i oppveksten. Han opplevde at det var mange regler uten at det var noe fast å forholde seg til, og at det var vanskelig å forstå hva som var forskjellen på rett og galt, sa hun i rettssal 1 tirsdag morgen.
Hun fortsatte:
– Selv om han sa han hadde en forståelse for hva han skulle gjøre, var det vanskelig å forholde seg til, og det opplevdes uforutsigbart. Han eksemplifiserte det, og fortalte om at noen ganger måtte han være på rommet, mens andre ganger fikk han kjeft for å være på rommet, og måtte være i stua. Og at det opplevdes å være ubehagelig å ikke vite hva som møtte ham da han kom hjem fra skolen.
Like før klokken 11 vendte de to statsadvokatene fokus fra Jakob Asserson Ingebrigtsen og over mot 24-åringens lillesøster, som også er fornærmet i saken.
I samme øyeblikk ankom mamma Tone Ingebrigtsen rettssal 1 i Sandnes. Hun så på barna og svigerdøtrene sine på bakerste rad, uten å hilse, før hun satte seg ned to rader foran dem.
Statsadvokat Ellen Gimre gikk deretter gjennom anklagene mot Gjert Ingebrigtsen, som omhandler datteren hans. Slag, knipsing, trusler og skriking står sentralt i anklagene.
– Samlet sett har både søsken og inngifte tegnet et bilde av tiltalte med en vedvarende oppførsel, bestående av uforutsigbarhet, sinne, kjefting, fysisk bruk av finger, knipsing eller nær avstand, som forsterker frykten og ubehaget, sa Gimre.
Om Gjert Ingebrigtsens forklaring sier aktor:
– Ikke troverdig.
– De objektive kriterier for straff er oppfylt, fortsetter hun.
Og:
– Hvis tiltaltes forklaring er riktig, må forklaringene til Jakob, NN og mange av vitnene være direkte feil. Jeg kan ikke se for meg at alle disse personene har misforstått eller forklart seg uriktig, sa Gimre.
Halvannet år senere skrev løperbrødrene en kronikk i VG, der de beskrev en oppvekst preget av fysisk og psykisk vold.
– Er det et økonomisk motiv bak kronikken? Løperbrødrene betalte ut tiltalte fra «Run Fast AS» (felles selskap) med rundt tre millioner kroner. Det er altså ikke tiltalte som har betalt noe til dem. Tiltalte har sagt at han ikke spiste eller sov etter håndklehendelsen. Likevel sendte han inn årsregnskapet for Run Fast 10. januar 2022. Det var fem dager etter hendelsen.
– Om Jakob og brødrene hadde hatt økonomiske motiv da de betalte ham ut, hadde det vært naturlig å anmelde ham eller skrive kronikk helt fra starten av, vinteren 2022.
– Og hva med Kristoffer (eldstesønn i søskenflokken)? Sendte han epost til Zacapa Film i 2021 av økonomiske årsaker? Påtalemyndigheten er av den klare oppfatning at økonomiske motiv kan utelukkes.
Rettssaken i Sandnes startet 24. mars og har dermed pågått i syv uker.
Onsdag morgen er det bistandsadvokat Mette Yvonne Larsens som skal holde sin prosedyre, før forsvarerne til Gjert Ingebrigtsen avslutter onsdag ettermiddag og torsdag.