Aker Solutions har sikret inntil 21 mrd. i grønne kontrakter

22 hours ago 10


Så langt i år har Aker Solutions sikret seg grønne kontrakter verdt opptil 21 milliarder kroner. Likevel merker fornybarsjefen at tempoet i det grønne skiftet er på vei ned.

Henrik Inadomi er sjef for avdelingen New Energy i Aker Solutions. De har mange nye grønne prosjekter, til tross for at euforien har lagt seg. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Euforien har lagt seg. Det er det egentlig ikke noe tvil om. Men det er ikke det samme som at alle går rundt og henger med nebbet, sier Henrik Inadomi.

Han er konserndirektør for avdelingen New Enegy i Aker Solutions. Til sammen leder han 1.600 hoder i Oslo, India, London og Malaysia som jobber med fornybar energi og omstillingsteknologi som karbonfangstkarbonfangst En teknologi som fanger opp og lagrer karbondioksid (CO₂) fra utslipp for å redusere mengden CO₂ som slippes ut i atmosfæren., lagring og elektrifisering.

E24 møter ham i Aker Solutions hovedkontorer i Oslo.

Så langt i år har selskapet sikret seg grønne kontrakter verdt opptil 21 milliarder kroner. Likevel merker han at tempoet i det grønne skiftet er på vei ned.

– De beste prosjektene som beholdes, mens de mest high flying-prosjektene blir satt på vent, sier han.

De siste tre årene har segmentet han leder stått for rundt 20 prosent av Aker Solutions inntekter. Og så langt i år har segmentet sikret seg en rekke kontrakter.

– Rekalibrering

Inadomi peker tilbake på den grønne euforien som for alvor skjøt fart rundt 2020. Lave renter og økt klimafokus førte til stor kapitaltilgang og vekst i markedet.

Så signerte president Joe Biden Inflation Reduction Act (IRAIRAEn lov vedtatt i USA som gir økonomiske insentiver for å fremme grønn omstilling og redusere inflasjon.) i 2022, en gigantisk skattepakke til grønn omstilling.

Men siden har verdensbildet endret seg. Krigen i Ukraina og rentehevinger har dempet investeringsviljen.

– Det har ført til en ganske tydelig rekalibrering av ambisjonsnivået.

E24 møter Henrik Inadomi i Aker Solutions hovedkontorer på Fornebu i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Han merker det både i hva kundene kommuniserer – og i hvor lett de får tilgang på finansiering.

I tillegg gjør president Donald Trump nå sitt for å rulle tilbake IRA og utbyggingen av fornybart.

Milliardprosjekter

Likevel har Aker Solutions sikret seg en rekke grønne kontrakter siden årsskiftet, totalt til en verdi mellom 13,5 og 21 milliarder kroner:

  • Norfolk Vanguard West og East – Offshore vind (Storbritannia): Kontraktsverdi mellom 8 og 12 milliarder kroner
  • Hafslund Celsio – Karbonfangst i Oslo: Kontraktsverdi mellom 2,5 og 4,0 milliarder kroner
  • BalWin 1 – Offshore vindkraft (Tyskland): Kontraktsverdi mellom 1,5 og 2,5 milliarder kroner
  • Northern Lights Fase 2 – CO₂-lagring: Kontraktsverdi mellom 1,5 og 2,5 milliarder kroner
  • Aker Solutions være leverandør til oppgraderingen av Svean vannkraftverk. Kontraktsverdien på den er under 500 millioner kroner, siden prosjektet ikke er meldt til børs.

I tillegg har Aker Solutions lansert tre nye design for flytende vindfundamenter.

– Det er bevegelse i både offshore vind og karbonfangst, sier Inadomi.

De siste tre årene har rundt 20 prosent av Aker Solutions inntekter kommet fra fornybart og overgangsløsninger.

Aker Solutions viktigste offshore vind markedet er i Europa, spesielt Storbritannia og Tyskland. Men Inadomi har ikke gitt opp håpet om at Norge også skal bygge ut sin havvindssatsning, tross stor usikkerhet i markedet.

– Vi må klare å stå i usikkerheten. Myndigheter, utviklere og leverandører må samarbeide og jobbe målrettet for å modne fram prosjekter som tar oss i retning av et mer dekarbonisert energisystem.

– Vil gå saktere

Da Joe Biden innførte i IRA i 2022 merket Inadomi at en del aktører flyttet noe av oppmerksomheten fra Norge og Europa til USA.

Aker Solutions valgte å ikke følge den strømmen.

– Å flytte eller posisjonere seg i nye markeder, opprette kontor, ikke sant, det er tung investering som ikke bare er rammevilkår drevet. Så da konkluderte vi med å ikke på satse tungt i USA for å følge IRA, sier han.

Det er en beslutning de står godt i, sett i lys av president Donald Trumps politikk på fornybar energi og omstilling.

Trump har tatt store steg for å stanse finansieringen av grønne prosjekter. Han har blant annet stoppet Equinors gigantiske havindsatsning i New York og har sagt han vil borre etter mer olje og satse mer på kull.

– Personlig skulle jeg ønske Trump-administrasjonen var mer fokusert på energiomstilling og viktigheten av å redusere karbonutslipp. Jeg tror det fortsatt vil være bevegelse i USA, men det vil gå saktere når du får en så tydelig føring fra føderale myndigheter, sier han.

Ikke påvirket av handelskrig

I tillegg har Trump annonsert en rekke inngripende toller som har snudd opp ned på global handel.

– Handelskrig og tollbarrierer skaper økt usikkerhet i markedet. Vi gjør det vi kan for å hensynta at den usikkerheten slår inn på økte kostnadsnivåer, sier Inadomi.

– Vil verdikjedene endre seg som følge av handelskrigen?

– Det kan de gjøre, men vi har ikke sett de store reetableringene av forsyningskjeder ennå.

– Tror du Asia vil få et større forsprang innen fornybart, nå når USA satser mindre?

– Det som er interessant med en del asiatiske land er at de ikke kommuniserer ambisjonene sine veldig høyt, men at de gjør mye på bakken. Et typisk eksempel er Kina, hvor sol og vind vokser veldig mye – uten at de står på barrikadene og annonserer dette, sier han.

India har også en veldig spennende og stor satsing, sier han. Aker Solutions har posisjonert seg der for å ta en del av energiomstillingen i landet.

– Aker Solutions har vært i India siden 70-tallet. Vi har rundt 1100 ingeniører som leverer engineeringstjenester til Aker Solutions prosjektportefølje, sier han.

I India har de blant annet kommet langt innen ammoniakk- og hydrogenprosjekter, sier han. Det er en satsing som er på god vei.

Read Entire Article