Kortversjonen
- Inga Strümke, Norges mest profilerte AI-forsker, debuterer som skuespiller i teaterstykket «Menneske og Maskinen».
- Stykket beskrives som en uforglemmelig reise inn i fremtiden og en ny teatersjanger.
- Forestillingen bygger på Strümkes bok «Maskiner som tenker» og utforsker kunstig intelligens' muligheter og utfordringer.
Nå skal Norges mest profilerte AI-forsker innta scenen – og skrive teaterhistorie.
Helgens urpremierer på «Menneske og Maskinen» beskrives som «en uforglemmelig reise inn i fremtiden».
– Vi har funnet opp en helt ny sjanger, sier Inga Strümke ubeskjedent.
VG møter henne hjemme i Trondheim, i baren på teateret hvor 37-åringen med doktorgrad i partikkelfysikk straks skal debutere som skuespiller.
Søndag kveld inntar hun Nye Hjorten Teater med en dramatisk oppsetning som ikke ligner noe annet menneskeskapt på en teaterscene.
– For det er menneskeskapt, altså, bedyrer Dr. Strümke, som har skrevet manus sammen med forestillingens regissør, Mads Bones og dramaturg Siri Løkholm Ramberg.
Dels bygger den på hennes egen bok, «Maskiner som tenker», som toppet bestselgerlistene i 2023 og fikk Brageprisen for beste sakprosautgivelse.
Nå skal hun dele scene med skuespiller Emil Olafsson og danserne Sindre Sten Vik og Kajsa Jacobsen.
De to sistnevnte som rollefigurene «Maskinen» og «Deepfake
«Mennesket og Maskinen» ».Forestillingen utforsker forholdet mellom mennesker og kunstig intelligens. Den blander vitenskap, humor, filosofi, musikk og drama for å lære publikum om AI på en ny og engasjerende måte. Publikum kan forvente en opplevelse som er både underholdende og informativ, med dans, musikk og muligens noen latterkramper. Inga Strümke mener at teater kan formidle følelser og viktige budskap på en måte som andre medier ikke kan, og at det kan hjelpe folk å forstå viktigheten av AI i samfunnet.
MED: Inga Strümke, Emil Olafsson, Sindre Steen Vik, Kajse Jacobsen. Stemmen: Malin Skjolde.
Manus: Inga Strümke / Siri Løkholm Ramberg / Mads Bones
Konsept: Inga Strümke / Siri Løkholm Ramberg / Mads Bones / Olve Løseth / Kyrre Havdal
Regi: Mads Bones / Dramaturgi: Siri Løkholm Ramberg
Scenografi / lysdesign: Ingrid Skanke Høsøien
Komposisjon / lyddesign: Vegard Lien Bjerkan / Erlend Solli Aune
Koreografi: Sindre Sten Vik / Kajsa Jacobsen / Sigyn Åsa Sætereng
Musikalsk ansvarlig: Kyrre Havdal
Tematisk konsulent: Aksel Faanes Persson
Inga Strümke er Norges mest profilerte forsker innen kunstig intelligens. Hun er kjent for sin evne til å formidle komplekse teknologiske temaer med klarhet og engasjement. Med doktorgrad i partikkelfysikk og dyp faglig forankring i AI og maskinlæring, har Strümke markert seg både i akademia og offentligheten som en tydelig stemme i debatten om teknologiens rolle i samfunnet. Hun er førsteamanuensis ved NTNU og har tidligere jobbet med AI i både forskning og industri, blant annet i Tyskland og hos Simula Research Laboratory.
I 2023 ga hun ut boken Maskiner som tenker, som raskt ble en bestselger og høstet strålende kritikker. Boken kombinerer teknisk innsikt med samfunnsrefleksjon og har gjort kunstig intelligens forståelig og relevant for et bredt publikum. Strümke er en ettertraktet foredragsholder og mediepersonlighet, kjent for sitt engasjerende språk og evne til å utfordre etablerte narrativer om teknologi og fremtid.
Hun er også en tydelig etisk stemme, og advarer mot ukritisk AI-bruk uten samfunnsforankring.
– Men hva slags forestilling er dette?
– Det er en form for formidling som ingen av de «vanlige» formatene rommer. En annerledes utforskning av muligheter og utfordringer knyttet til kunstig intelligens. Om farer og gleder ved et verktøy som ved uforstand også kan vendes mot menneskeheten.
– Det høres ut som en populær musikk-komedie fra 1960-tallet: «Ai, ai, for en artig krig!»? – dere kunne jo bare lånt den tittelen?
– Nja. Ikke er det musikal, og slett ingen komedie. Men jeg kan utstede lattergaranti, og dessuten avsløre at jeg skal synge.
– Det skal danses, tydeligvis, også. Hvordan danser man AI?
– Akkurat det lurte jeg på selv, humrer teaterdebutanten, men erkjenner at det faktisk går an.
– Jeg hadde ikke satt av to måneder av mitt liv uten at jeg faktisk trodde denne småbisarre fusjonen av vitenskap, humor, filosofi, musikk, bevegelse og drama kunne tilføre publikum noe nytt. Noe som både er underholdende og informativt, men som også gir noe å tenke på i en verden hvor algoritmer
får stadig mer å si.Inga Strümke mener teaterets klassiske virkemidler slår AI når det kommer til formidling:
– Jeg har deltatt i TV- og radiodebatter, podkaster og panelsamtaler; jeg har snakket på seminarer og holdt foredrag om AI. Ingen kan være i tvil om at jeg synes dette, er viktig. Jeg vil at folk skal bli opplyst.
– Er ikke AIs styrke nettopp behandling av informasjon?
– Jo, forutsatt at informasjonen er korrekt. Ellers blir «styrken» desinformasjon
. Og det er nettopp det: Jeg vil også at folk skal oppleve at dette er viktig, og hvorfor det er viktig. Da holder det ikke å si det. Folk må føle det. Og der er teateret i særklasse.– Hvordan da?
– Teater er konsentrert liv; det er øyeblikkets kunst, og det er et uttrykk som forener alle kunstartene. I tillegg skaper lyd, lys, mimikk og kroppsspråk emosjonelle dimensjoner som gjør det mulig å fortelle via følelser, mener Inga.
Er du redd kunstig intelligens?aJa, jeg frykter at vi allerede har mistet kontrollen.bJa, men bare hvis vi mister kontrollen.cNei, kunstig intelligens betyr fremskritt på mange områder.dNei, Terminator er en film.– Samtidig er jo ikke dette en lineær historie, med et plott i første akt og en forløsning i den neste. Det er heller ikke forelesning med musikk. Og ikke en monolog.
– Nå har du sagt mye om hva dette ikke er?
– Ja, for det er nesten enklere. Jeg tror sjangeren vil bli kalt populærvitenskapelig folketeater.
– Bør Børson forklarer kvantefysikk?
– Hvorfor ikke? Jeg mener oppriktig at vi trenger flere formidlingssjangre. Slik verden er blitt kan jeg skjønne at folk ikke orker å fordype seg i enhver problemstilling. Men kom til teateret, så kan vi forklare noen sammenhenger på måter som både gir deg latterkrampe og en aha-opplevelse.
– Sannheten om AI, ifølge Inga Strümke, eller «dikt og forbannet løgn», i henhold til Ibsens ord?
– Ikke deepfake, det kan jeg love. Litt ljug. Men mest sant. Vi har syv scener, og du lærer minimum ett konsept eller ett begrep per scene. Det kan jeg også love.
– Er AI det vi skal leve av etter oljen?
– Jeg hører at noen snakker om AI slik andre med overbevisning kan fortelle at førerløse biler bare er to år unna. Det har vi hørt i 20 år nå. Men kom på teater og bli realitetsorientert:
– Jo mer man kan om kunstig intelligens, jo mer skjønner man hva kunstig intelligens ikke er og hva AI ikke kan.
– Kunstig intelligens oppsummert?
– AI gjør de smarte smartere og de dumme dummere.