Kortversjonen
- Historiker Timothy Snyder advarer om alvorlige konsekvenser hvis Vesten svikter Ukraina.
- Han mener Vesten må skape betingelser som gjør det vanskelig for Russland å fortsette krigen.
- Oberstløytnant Ydstebø peker på en unik mulighet for Vesten nå
- Økt vestlig støtte nå er den eneste veien til varig fred, ifølge Snyder.
Er det én mann mange lytter til når det gjelder Ukraina, er det Timothy Snyder. Til VG beskriver den verdenskjente historikeren hva som skal til for at russerne faktisk slutter krigføringen mot Ukraina.
– Den eneste realistiske måten dette kan ende på, er at man sikter mot ukrainsk seier. Det er ren spillteori
. Russerne vil ikke stoppe med mindre de innser at det ikke lønner seg å fortsette. Det må gjøre dem mer vondt å fortsette enn å stoppe.Han mener Vesten må ta et valg.
Professor i historie, Yale University
– Hvis du er Norge, EU eller USA og ønsker at krigen skal ta slutt, må du skape betingelser som gjør det vanskelig for russerne å fortsette. Du må hjelpe Ukraina – det er første steg. Du kan ikke bare gå ut på slagmarken og si: «OK, alle stopper nå». Det fungerer ikke sånn. Du må endre maktbalansen.
– Tas for gitt
Den anerkjente analytikeren mener ukrainernes heroiske innsats blir tatt for gitt av mange i Vesten.
– Ukrainerne har allerede gjort det ingen trodde de kunne gjøre; å stå imot russerne. Men nå som de har gjort det, tar alle det for gitt. De er i en tragisk situasjon: Før trodde alle at de ville kollapse, og nå som de ikke har kollapset – men holdt av den russiske hæren i tre år – går europeerne videre med sine liv.
– Vesten burde gitt mer
– Norge gjør det ganske bra, men i gjennomsnitt gir europeiske land kun 0,15 prosent av sitt BNP til militære støtte i Ukraina. USA ligger omtrent på samme nivå. Til sammenligning bruker Russland sannsynligvis over 9 prosent av sitt BNP på denne krigen.
Hvem er Timothy Snyder?Timothy Snyder er en ledende historiker på Øst-Europa, fascisme og autoritære regimer, kjent for bøker som Bloodlands og On Tyranny. Han er professor ved Yale University.
Hvorfor er krigen viktig for Vesten?Snyder advarer om at hvis Ukraina taper krigen mot Russland, kan det føre til store endringer i verdens sikkerhetssituasjon og øke forsvarsutgiftene dramatisk.
Hva mener Snyder Vesten må gjøre?Han mener at Vesten må hjelpe Ukraina mer militært for å endre maktbalansen og gjøre det vanskeligere for Russland å fortsette krigen.
Hva er Putins atombløff?Snyder mener at Putins trusler om atomvåpen er et spill for å skremme Vesten og forsinke støtten til Ukraina. Han tror ikke Putin vil bruke atomvåpen basert på tidligere handlinger.
Kiel Institute viser en oversikt over hvor mye land gir til Ukraina. Tallene Snyder viser til stemmer med tall fra 2023 om man ser på ren militær støtte.
I 2024 økte den militære støtten til 0,26 prosent av BNPEuropa må belage seg på å gi mer militærstøtte.
. Om man tar med generell bistand i tillegg, er tallet enda høyere. Uavhengig av det, sier Snyder at– Det blir vanskeligere jo lenger tiden går (...) Men dersom Europa hadde brukt 0,3 prosent av BNP ville krigen antagelig vært over for lenge siden og europeerne ville ikke merket den økonomiske forskjellen, før han legger til:
– Russland produserer mer ammunisjon på tre måneder enn hele Vesten, inkludert USA, gjør på ett år.
Han mener Europa må gjøre mer. Han spår at hvis Ukraina taper, vil hele verdens sikkerhetssituasjon endre seg dramatisk.
– Vi kan krangle om det så mye vi vil, men hvis vi ikke støtter Ukraina mer nå og lar dem tape, vil vi ikke lenger diskutere om forsvarsbudsjettene bør være på 3 prosent av BNP – men om de bør være på 7 prosent eller 10 prosent. Verden vil se helt annerledes ut.
Atombløff mot Vesten
Han mener at Putins truende retorikk om atomvåpen er et taktisk spill for å skremme vestlige beslutningstagere.
– Det er ikke realistisk i det hele tatt. Hvis han virkelig skulle ha gjort det, ville han gjort det da han mistet Kyiv eller Kharkiv, eller da han mistet kontroll over Kherson-provinsen. Han har hatt sine sjanser.
Han mener Vesten lar seg lure av Putin.
– Dessverre har det fungert. Vi har latt oss skremme, og det har forsinket støtten til Ukraina. Hadde vi gitt mer hjelp i 2022, kunne krigen vært over nå.
Okkupasjonen av Ukraina startet i 2014 da Russland annekterte Krim-halvøya. Etter fullskala invasjonen av Ukraina i 2022, okkuperer Russland nå ca. 20 prosent av Ukraina.
Vindu for Vesten
Oberstløytnant Palle Ydstebø er enig med Snyder sin analyse.
Selv om Russland produserer mye våpen, har de store problemer, forklarer Ydstebø.
– Minst 80 prosent av kampmateriellet de sender til fronten er gamle, renoverte sovjetiske våpen fra 70- og 80-tallet. Og de lagrene begynner å bli tomme.
Dette skaper, ifølge Ydstebø, en unik mulighet for Vesten.
Oberstløytnant, Krigsskolen
– Dersom Europa handler nå, kan vi skape en materiell overlegenhet som Russland ikke vil klare å matche. Vi må utnytte dette vinduet før de rekker å gjenoppbygge sin militære kapasitet.
– Trump har et poeng
Med usikkerhet rundt USAs fremtidige rolle i NATO, peker Ydstebø på at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet.
– Trump har et poeng når han sier at Europa har vært gratispassasjerer på amerikansk sikkerhet i lang tid. Det er nå skapt en usikkerhet om at Europa ikke lenger kan stole på at USA alltid redder oss. Europa har ressursene til å vinne denne krigen sammen med Ukraina, men vi mangler fortsatt den politiske viljen, advarer han.
– Stopper ikke ved Ukraina
Ydstebø advarer også om hva som vil skje dersom Russland får beholde deler av Ukraina.
– Hvis de får 20 prosent av Ukraina, vil det ikke stoppe dem. Russland har gjort det klart at de minst skal ta fire ukrainske fylker på kort sikt, og politisk kontroll over hele landet på lengre sikt. Om de lykkes, vil vi bare se en frossen konflikt som blusser opp igjen senere – enten i Ukraina eller i andre deler av Europa.
Han mener at eneste vei til en varig fred er et solid russisk nederlag.
– Ukrainerne kommer ikke til å slutte å kjempe før de er frie. Enten vinner de, eller så er det ikke mer igjen av dem, avslutter han.
– Må styrke Ukraina nå
Timothy Snyder ser ingen annen vei enn økt vestlig støtte til Ukraina.
– Mange av problemene kan også adresseres gjennom ukrainsk EU-medlemskap som en del av reformprosessen.
Til slutt viser han til ukrainsk moral og vilje til å kjempe – og hvorfor de ikke vil gi opp sitt territorium.
– Det ukrainske folket er fortsatt overbevist om at de bør beholde hele sitt territorium – og at de fortsatt kan vinne.
Han opplever det er en tretthet i Vesten, og mener Ukraina fortsatt har offensive muligheter.
– Jeg ser ikke for meg at de i nær fremtid sier: «OK, vi er klare til å gi etter for Russland.»
– Har du håp for fremtiden?
– Det finnes alltid håp, avslutter Snyder.
Hør hele intervjuet med historikeren Timothy Snyder i podkasten Skartveit