Advarer mot skreddersydde biologiske våpen

3 hours ago 2


I går slapp den hemmelige E-tjenesten sin årlige trusselvurdering «Fokus 2025».

I rapporten er det et avsnitt med overskriften skreddersydde biologiske våpen, som åpner med at ny teknologi kan revolusjonere biologisk våpenproduksjon:

«Avansert bioteknologi kombinert med kunstig intelligens (KI) og stordata gjør det mulig å skreddersy giftige stoffer og mikroorganismer. Statlige aktører kan utnytte dette til å utvikle stoffer som laboratorieanalyser ikke kan oppdage, som det ikke finnes beskyttelse mot, og som rammer utvalgte folkegrupper.»

I et intervju med NRK utdyper etterretningssjef Nils Andreas Stensønes hva de mener:

Bioteknologien generelt utvikler seg. Kombinert med stordata, gir det mulighet for å målrette medisiner mye bedre. Men det gjør det også mulig å utvikle våpen som er mer spisset mot spesielle kategorier mennesker, sier Stensønes.

Ulempen med biologiske våpen tradisjonelt, er at hvis det er noe som smitter, så smitter det som sykdom og da er det vanskelig å begrense hva effekten faktisk blir. Men med en mer målrettet utvikling, så kan du kanskje begrense smitten til de man ønsker å påvirke.

Hvem er det som driver med det?

Vi har ikke sagt noe om det i disse åpne vurderingene. Alle større nasjoner med ressurser har anledning til å gjøre det. Så er det etiske og sikkerhetspolitiske vurderinger som avgjør om nasjonene faktisk gjør det eller ikke, sier etterretningssjefen.

Professor: – Det har jeg usedvanlig lite tro på

Professor i mikrobiologi, Ørjan Olsvik

Ørjan Olsvik er professor i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Tonje Hareland / NRK

Ørjan Olsvik er professor i mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø. Han mener slike våpen ikke er mulig å lage.

Det har jeg usedvanlig lite tro på. Selv om man tilhører en etnisk gruppe eller noe sånt, har man de basale funksjonene som er identiske.

Det man angriper med biologiske våpen, er sentrale systemer som pust og andre elementer, som er viktige. Men at dette skal kunne brukes i en seleksjon for å ta ut, drepe eller skade folk i en bestemt etnisk gruppering ... Det eneste jeg kan si, er at det må være en terrorists våte drøm, som aldri vil bli oppfylt.

Hvorfor går det ikke an?

Mennesker er veldig like. Man har ikke store forskjeller. Hvis man angriper en somatisk prosess som er livsviktig så er de faktisk identiske på de aller fleste mennesker.

Han får umiddelbar støtte av Anne Spurkland, som er professor i medisin og molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo.

– Nei, det går ikke, sier hun.

professor og immunolog Anne Spurkland

Anne Spurkland er professor i medisin og molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo.

Foto: Heidi Klokk

– De genetiske forskjellene man har mellom folkegrupper kan ikke brukes til å utvikle noe slikt. Det er veldig lite forskjell på mennesker. Hvis man tror man bare skal ramme noen, så ville det slå tilbake og også ramme egen befolkning.

– Kan ha lest fantasisaker

– Det er riktig at visse genetiske varianter er hyppigere i visse befolkningsgrupper enn andre, men det er ingen genvarianter som utelukkende finnes hos en folkegruppe og ikke andre, sier Spurkland.

Hun mener det er andre muligheter for å oppnå noe av det samme – men at det vil innebære en svært stor risiko.

– Man kunne tenke seg at man lager et dødelig virus og samtidig utvikler en vaksine som man bare gir til egen befolkning. Men selv det er en risikabel strategi, sier hun.

Emeritus Olsvik vet ikke hvorfor Etterretningstjenesten skriver dette.

De kan ha lest fantasisaker eller at de gjør det for å være på den sikre side. Men i de årene jeg har jobba med dette, blant annet tolv år i US Government Service, så har vi aldri sett muligheter for å gjøre slike ting, og har mer eller mindre utelukka det, sier professoren.

Olsvik sier det som derimot er mulig er hvis en etnisk gruppe for eksempel spiser en spesiell matrett, som ingen andre spiser, så kan man misbruke det til å ramme dem.

Men ikke som mennesker. Det er ikke deres genetikk som gjør at du kan klare det.

Han stusser også på setningen om at noen kan utvikle stoffer som laboratorieanalyser ikke kan oppdage.

Da lurer jeg veldig på hvordan man har klart å lage noe som laboratoriet ikke kan oppdage. De må jo klare å oppdage det sjøl når de lager dette. Så der tror jeg nok en gang det er en sterk overdrivelse av fakta.

De som jobber med dette pleier å si at biologiske våpens fremste felt er å skape redsel og styrt atferd ut fra redsel, sier Olsvik.

Holdes veldig, veldig lukket

Konfrontert med professorens uttalelser, sier etterretningssjefen at de vet det foregår forskning på disse områdene, men at det holdes veldig, veldig lukket.

Vårt poeng er egentlig bare å gjøre oppmerksom på at det foregår forskning på det området og hva som blir utviklet over tid, sier Stensønes.

Hvis det ikke er mulig så er det fint, men det er fortsatt mulig å utvikle mer effektive kjemiske stridsmidler. Nå skal ikke jeg uttale meg om det medisinske her, men vi gjør oppmerksom på at det foregår forskning på dette.

Publisert 06.02.2025, kl. 22.42

Read Entire Article