Nå må vi våkne.
Johan H. Andresen
Styreleder og investor
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.
Det kommer noen. Kanskje ikke så rart, – flyalarmen går.
Sengene rundt meg i det underjordiske anlegget blir raskt fylt. Jeg har allerede rigget meg til i tilfluktsrommet for å slippe å bli vekket av alarmen på hotellrommet, som i går. Nå kladder jeg på denne spalten med hodelykt og en notatblokk. Jeg er i Kyiv. I motsetning til mange andre i landet, så er vi sikre her. Det er ingen stor fare for at vi kommer til skade.
Foranledningen for at jeg reiser til Ukraina, er at Elopak har en fabrikk her. Thomas Körmendi, CEO for Elopak, og noen andre med aktivitet i landet, er med på turen. Fly går ikke, så reisen er lang, men grei. Vi drar til fabrikken.
Tallene betyr noe. To av våre ansatte har falt ved fronten. To er blitt hardt skadet, men har kommet hjem. 151 er i dag ansatt, og mange av dem kan fortsatt bli innkalt. Hvor mange av våre folk som har mistet sine kjære og nære, har jeg ikke tall på. Vi er en bedrift i krig. Det var ikke et scenario vi så for oss for snart 30 år siden.
Da Elopak overtok fabrikken i 1996, var jeg der. Da var det stor optimisme. Muren hadde falt, folk kunne nå si det de tenkte, det var mulig å reise på tvers av gamle grenser, det var en ny og lovende fremtid i emning.
Og nå er vi her, i tilfluktsrommet.
Pussig nok hadde fabrikken i Ukraina de fleste av sine kunder i Russland. Ved fullskala-invasjonen måtte derfor Elopak oppgi sin fabrikk i Russland, og samtidig finne nye kunder til fabrikken i Ukraina. Det har de klart, men det gjør seg ikke av seg selv. Så takk til dere som kjøper kartonger fra fabrikken i dag, dere redder liv.
Og ja, det gir ekstra mening å være eier når jeg kan se i øynene til folkene at det at vi er her, det betyr noe. Når Thomas først sa at vi planla en tur, så ble de redde fordi de trodde at vi kom for å stenge fabrikken. Nå ser jeg litt håp. Men det trengs mer enn det vi i Ferd og Elopak kan bidra med.
Vi må nå innrømme, her i Vesten, at vi har latt oss lure av Russland. Vi har fryktet at våre bidrag til Ukrainas forsvar kunne forårsake en eskalering av krigen. Derfor begynte våre bidrag med hjelmer, vester, soveposer og slikt. Det er vanskelig å stoppe pansrede kolonner med den slags.
Altfor sent sender vi nå F-16 og annet slagkraftig materiell. Men jeg tenker at kanskje vi kunne øvd oss på scenarioer som gjorde at vi ikke ble til de grader rundlurt. Det koster liv å bli tatt med buksene nede på denne måten. Ikke våre. Andres liv.
Norge har, mens jeg var i Ukraina, besluttet å bidra med 30 milliarder kroner i 2025 og 135 milliarder for perioden fra 2023 til 2030. Det er noe, men det hjelper ikke å snakke om det som er tenkt gitt i 2026 og senere. Behovet er i dag.
Norge har gjennom økede olje- og gassinntekter, samt våpensalg, tjent mer enn 2000 milliarder kroner på denne krigen. Og så pludrer vi om hvilke smuler vi skal gi de som slåss? Dette er jo forbi stusslig, vi er jo per i dag langt bak både Danmark og Sverige som giverland. Har «Norge først-retorikken» fra visse hold gjort at vi ikke vil gi bidra nok at det gjør en forskjell for Ukraina?
For hva skal vi egentlig fortelle våre barnebarn når de spør oss om hva vi gjorde for å bidra til Ukrainas selvstendighetskamp, som egentlig var vår egen? At vi trodde det ville gå bra? At vi håpet politikerne visste hva de gjorde? At vi alle egentlig gjorde så godt vi kunne?
Her jeg halvligger i sengen, så setter jeg ironisk nok telefonen på «Flymodus» for å stilne appen som sender varsler om angrep, uansett om det er droner, fly, eller missiler mot Kyiv. Så lett er det å få sove. Og likevel, som Arnulf Øverland skrev i sitt dikt fra 1937, som heter nettopp Du må ikke sove:
Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.
Og likevel, det er det vi har gjort. Nå må vi våkne. Og støtte Ukraina på alle måter som er mulig.
Ære til Ukraina. «Slava Ukraina»
Teksten blir senere også trykket i Ferd-magasinet.
Dette er E24s faste spaltister
Alle spaltene kan leses her.
Sophia Adampour
Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.
Ine Marie Eriksen Søreide
Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.
Carine Smith Ihenacho
Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.
Espen Barth Eide
Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.
Ishita Barua
Lege med PhD i KI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health
Asle Toje
Utenrikspolitisk kommentator og forsker.
Mathias Fischer
Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.
Lina Strandvåg Nagell
Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.
George Riekeles
Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.
Johan Andresen
Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.
Bettina Banoun
Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.