19 personer har sex-varslet i travsporten – utelukker ikke flere saker

4 hours ago 4


De 19 personene har varslet om til sammen 36 tilfeller av mulig seksuell trakassering, får NRK bekreftet av styremedlem i Det Norske Travselskap, Hedda Edvardsen.

Alle varslene utenom ett er sendt inn via henne den siste uka. Hun har systematisert materialet for travselskapets advokat Niels R. Kiær.

Hedda Edvardsen

Hedda Edvardsen, styremedlem i Det Norske Travselskap.

Foto: Hesteguiden.com

Skredet av varslingssaker til travselskapet omfatter en rekke ulike aktører i sporten.

– Det er et langt tidsspenn på sakene som nå har kommet inn, helt fra 1980-tallet og fram til i dag. Noen personer har fått mer enn ett varsel på seg, sier Svein Morten Buer, generalsekretær i DNT.

Utelukker ikke flere saker

Buer utelukker ikke flere varsler når det nye varslingssystemet rulles ut kommende uke. Travsporten tar da i bruk portalen MittVarsel som brukes i store deler av Idretts-Norge i dag.

Svein Morten Buer

Svein Morten Buer, generalsekretær i Det Norske Travselskap.

Foto: Poppe, Cornelius

Der åpnes det også for anonym varsling. Det er ikke tilfelle i travsporten dag.

Trav-sjefen sier at han også vil kontakte travtrener Heidi Moen for å høre om hun har mottatt varsler som travsporten skal behandle. Det var Moen som utløste skredet av overgrepshistorier i travsporten etter å ha løftet temaet på sosiale medier.

NRK har også vært i kontakt med flere kvinner som foreløpig ikke har sendt inn varsel på episoder de selv forteller å ha opplevd i travsporten.

Selv om flere av historiene som nå kommer frem ligger lenger tilbake i tid, og foreldelsesfristen i travsportens eget regelverk er på fem år, vil ledelsen i travselskapet også behandle saker som er eldre enn dette.

– Selv om en sak er foreldet, vil vi konfrontere den det blir varslet mot, dersom rettighetene til både varsler og omvarslet er ivaretatt, slik at dette kan ha en preventiv effekt, sier han.

Rikstoto-direktør: – Blir fysisk uvel

Trav- og galoppsporten i Norge er i stor grad finansiert gjennom Norsk Rikstoto som har enerett på å tilby spill på hest.

Camilla Garmann, administrerende direktør i Norsk Rikstoto, sier det knytter seg i magen når hun leser NRK-sakene om overgrep og seksuell sjikane i travsporten.

– Jeg blir fysisk uvel, og jeg får fryktelig vondt over de som rammes av denne trakasseringen. Det er helt uakseptabelt, sier Garmann.

– Behøver kulturendring

Hun synes det er spesielt ille å vite at mange jenter i hestemiljøet ikke har blitt trodd og tatt på alvor.

– Norsk Rikstoto er et spillselskap, og ansvaret for sporten ligger hos Det Norske Travselskap, men vi har jevnlige møter hvor vi kommer til å ta opp problemstillingen. Vi forventer at det ryddes opp i ukulturen som nå kommer til overflaten. Jeg kan ikke annet enn å tro på at DNT vil klare å få slutt på dette.

Hun mener det er helt avgjørende at det er enkelt å varsle, og at varslene blir fulgt opp på en god måte.

– Det er mange fantastiske mennesker som jobber i travsporten, også menn. Noen ødelegger, og det må en kulturendring til, legger hun til.

Departementet: – Ikke akseptabelt

Statssekretær Erlend Hanstveit (Ap) i Kultur- og likestillingsdepartementet sier at det som har kommet frem ikke er akseptabelt.

– Det er bra at modige stemmer løfter dette opp i dagen, og her må det tas et oppgjør med det som ser ut til å være en ukultur i deler av travsporten.

Han peker på at loven er krystallklar:

Statssekretær Erlend Hanstveit (Ap)

Statssekretær Erlend Hanstveit (Ap).

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Seksuell trakassering er ulovlig. Og her er det viktig å understreke at for dem som blir utsatt for trakassering, har dette høye kostnader. Derfor er dette et oppgjør det nå blir viktig at travsporten tar på alvor. Både for å verne om enkeltmennesker, og ikke minst for å sikre at hestesporten er en arena alle kan være trygge i, sier Hanstveit.

Statssekretæren stiller spørsmål ved hvorfor flere av disse hendelsene aldri har kommet fram til tross for at det finnes et varslingssystem.

– Nulltoleranse

– Til dem som opplever seksuell trakassering og ikke når frem, snakk med noen du stoler på, eller ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet. Ombudet gir veiledning og har solid kompetanse på dette. De gir også råd om hvordan du skal gå frem hvis du vil ta saken videre. Det er avgjørende å ikke stå i dette alene, sier Hanstveit.

Den tidligere eliteseriespilleren i fotball på Brann mener problemene ofte handler om kultur og skeiv maktbalanse.

– Derfor må arbeidet starte med bevisstgjøring, nulltoleranse og et godt forebyggingsarbeid. Det er det viktig at Det Norske Travselskap nå sier at de vil ta på alvor, sier Erlend Hanstveit.

Forus-sjef vil bare samarbeide med «rene» aktører

Bjørn Bagstevold er daglig leder på Forus Travbane. Han mener det er fint at alle historiene om seksuell sjikane og overgrep i travsporten kommer fram i lyset.

Bjørn Bagstevold

Bjørn Bagstevold, daglig leder Forus Travbane.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

– Jeg ønsker ikke personlig å være en del av en slik kultur. Jeg skal kunne være stolt av det jeg holder på med og den arbeidsplassen jeg har, sier han.

Bagstevold viser til at Norges idrettsforbund har hatt fokus på problemet i mange år, og mener det nå er på tide at travsporten også får tatt et oppgjør med det han betegner som en ukultur.

Travbanesjefen vil i framtiden ikke samarbeide med hvilke som helst aktører i travsporten. Han har tatt initiativ til andelslag hvor flere kan gå sammen om å eie konkurransehest.

– Våre andelslag vil bare samarbeide med kusker og trenere som har en høy grad av moralsk og etisk verdi, er det klare signalet fra Bjørn Bagstevold.

Publisert 23.02.2025, kl. 15.12

Read Entire Article