Denne påsken har 15-åringene Zack Wheatley og Sigve Rognehaug utfordret seg selv med å gå alene over Dovrefjell.
Påsken i fjor vakte det en viss oppsikt da Oslo-guttene i en alder av 14 år gikk Hardangervidda på langs alene.
126 kilometer på ski med pulk på slep fra Finse til Haukeliseter. Trolig som de yngste i historien.
Netter i telt, overdreven godterispising og ingen mammaer og pappaer i sikte. Da gikk de også sammen med Zacks tvillingbror Mattias.
I påskedagene nå har Zack og Sigve tatt turen skrittet videre. Null kvistede løyper. Skisporene måtte de tråkke selv. Og den 85 kilometer lange veien over Dovrefjell fra Oppdal til Dombås ble staket ut ved hjelp av kart og kompass – og litt GPS.
– Påsketuren var veldig mye mer krevende i år fordi vi måtte navigere selv, sier Sigve som nettopp er hjemkommet fra turens endepunkt Dombås, sammen med barndomskompisen Zack
– Naturen var også mye mer mangfoldig og majestetisk i år, legger han til. Villrein, moskusspor og mektige Snøhetta i synsranden.
Dovrefjell er kjent for rå skjønnhet og for å måle styrke med dem som vil utfordre naturkreftene der – inntil «Dovre faller». Men selv i det storslåtte fjellandskapet er naturen sårbar.
– Mentalt utfordrende
Guttas tur begynte irriterende trått ut fra Nysætra ved Oppdal. Pill råtten snø og 700 meter seige høydemeter å forsere.
– Da tenkte jeg; er det sånn vi skal ha det på hele turen? Det var mentalt utfordrende og vi bevegde oss fremover med en fart på under én kilometer i timen, forteller Sigve.
På dag to feide hard vind og snøen fôr sidelengs gjennom lufta. Dagen etter kom finværet.
Men etter litt nybegynnerkluss med jakker og spader som falt av pulkene og som gutta måtte snu for å finne igjen, ble de nødt de sette camp før de hadde planlagt.
Det var da den irriterende meldingen kom fra foreldrene om at de burde søke seg inn på den selvbetjente DNT-hytta Amotdalshytta på grunn av uværet som snart skulle rase inn over fjellheimen.
– De hadde rett. Vinden kom med storm i kastene og det regnet, så vi brukte tiden som værfaste med å forspise oss på Toro pannekaker inne på hytta.
Da finværet satte inn på langfredag fortsatte de to 15-åringene på hver sine fjellski, Sigve med motivet av Alexander Gamme på sine og Zack med sine Helge Ingstad-ski.
Dagen endte med et impulsivt iskaldt påskebad i en fjellbekk for Sigve
– Hvem er eventyrer-forbildene?
– I nyere tid er det uten tvil Børge Ousland. Han ser vi opp til begge to. Han leder veldig an, både med å dra til nye steder og gjøre veldig mye for klima og natur. Akkurat nå går han over breene på Ellesmere Island i Canada sammen med franskmannen Vincent Colliard, som en del av et flere år langt prosjekt med å krysse verdens 20 største breer.
Guttas øvrige polarforbilder er Fridtjof Nansen, Hjalmar Johansen og Roald Amundsen.
De to er spesielt imponert over Nansen og Johansen som forlot polarskuta «Fram» i 40 kuldegrader på vei mot Nordpolen i 1895 og overvintringen deres på Franz Josefs land.
– Dustekommentarer på Insta
På dagen da Donald Trump vant valget i USA i fjor hadde Sigve og Zack et videomøte med sin store helt Børge Ousland, for å forberede sin drøm om å gå over Grønland i 2026.
– Formålet med samtalen var å finne bred informasjon og kunnskap om Grønland og få tips sponsorer. Hoved-issuet er at det koster 1,5 millioner kroner å gjennomføre turen. Vi er nødt til å sende søknad til myndighetene på Grønland med listet ekspedisjonserfaring og bekreftet forsikring. Det er den som koster.
De to 15-åringene har planene klare.
De har begge søkt seg inn på en privat videregående skole i Oslo til høsten, der de kan ta en såkalt Agora-linje
, en prosjektbasert linje der de legger opp hele læringsløpet selv. Prosjektet er Grønland, med alt det innebærer av trening og prosjektledelse.– Vi har ikke lyst til å krysse Grønland bare for å krysse Grønland, sier Sigve.
– Vi har lyst til å vise verden at vi kan være et moteksempel. Visjonen vår er å være i en verden der vi kan leve i pakt med naturen og ikke mot den. Vi har også lyst til å vise at ikke alle ungdommer viser meningene sine med å skrive dustekommentarer på Insta, legger han til.
Sigve tenker at menensker de siste hundre årene har vært mest opptatt av å vise at vi kan stå over naturen.
Dessuten:
– Nå er det veldig mange unge gutter som har feil forbilder, synes vi. Altfor mange ser opp til folk som er med på å trykke ned andre. Mange ser opp til Trump. Fordi han bare sier «drit i det, vi bare gjør det»: Drill baby, drill.
– Dager og netter alene i villmarka. Hva har dere lært?
– At man aldri skal overestimere hvor langt man skal gå. Ting tar lengre tid enn man tror.
Det neste året skal det dras tunge dekk innover i Nordmarka for de to 15-åringene. Det skal trenes core og utholdelsestrening. Det skal skaffes sponsorer og mye annet.
– Målet vårt er å leve av å være eventyrere. Derfor trenger vi internasjonal oppmerksomhet og ble veldig glade da en fransk avis skrev om turen vår over Hardangervidda i fjor, sier Sigve.
Trenger Norge flere polarhelter?aJa, vi har en lang, stolt og verdensledende historie på områdetbTja, nesten alle rekorder er jo allerede tattcNei, kan vi ikke bare slappe litt mer av– Hva er de feteste drømmene?
– Det er en øy utenfor Canada som heter Baffin Island, den har ingen krysset på ski ennå. Og så har vi veldig lyst til å gå til Nordpolen en eller annen gang, men da hele veien fra Grønland.
– Dere er polarhelter og eventyrere in spe
?– Ja, vi drømmer stort.