100 dager med Trump: Slik har han endret verden og USA

4 hours ago 6


Kortversjonen

  • Trump feirer sine første 100 dager i Det hvite hus med å hylle kontroversielle tiltak mot ulovlige migranter.
  • Trumps politikk får generelt lav oppslutning, med unntak av immigrasjon som er jevnt fordelt, og der det er støtte til grensepolitikken.
  • Eksperter mener Trump har skapt kaos på flere andre fronter, inkludert økonomi, utenrikspolitikk og offentlig effektivisering.

På plenen utenfor Det hvite hus har Trumps team hengt opp plakater som viser ulovlige migranter som er arrestert i USA de siste månedene.

«100 verstinger for 100 dager» er mottoet, og bildene viser menn fra primært Latin-Amerika pågrepet for alvorlige kriminelle forhold.

Slik markerer Trump sin første periode ved makten.

Å stenge grensen mot ulovlige innvandrere var ett av de viktigste løftene Trump vant valget på.

Nå er «å sikre grensen» det eneste punktet der Trump får en opptur på en ny meningsmåling i konservative Fox News.

Få oversikt: VGs egen «Trump tracker»

 Evelyn Hockstein / Reuters / NTBVISES FREM: Migranter som beskyldes for alvorlig kriminalitet og er pågrepet i USA under Trump, henges ut på store plakater utenfor Det hvite hus. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Tidenes nedtur

På immigrasjon som samlet tema støttes han av 47 prosent, mens 48 prosent mener han gjør en dårlig jobb.

På alle andre områder kommer Trump dårlig ut hos Fox.

En rekke målinger viser nå det samme: Trump har den laveste oppslutningen etter 100 dager, siden man begynte med slike målinger.

Hva synes du om Trumps første hundre dager ved makten?aJeg synes Trump gjør en god jobb, og kritikken mot ham er useriøs.bJeg er sjokkert. Trumps politikk er langt fra det jeg står for.cTrump gjør en god jobb for amerikanerne, men har svekket USAs omdømme i verden.

VG har bedt to amerikanske analytikere gi sin vurdering. Begge er politisk fristilte, men er knyttet til innflytelsesrike tenketanker på hver sin side av amerikansk politikk.

De to er:

Bilde av Jim KesslerJim Kessler

Leder for leder tenketanken «Third Way», som forbindes med det tradisjonelle sentrum av Det demokratiske partiet.

Bilde av Alex NowrastehAlex Nowrasteh

Ekspert på økonomi og sosialpolitikk ved den konservative tenketanken Cato institute.

Dette er de fem temaene som har preget amerikansk politikk – sett fra USA.

1: «America First»

Trump var krystallklar under hele valgkampen: Akkurat som i sin forrige periode ved makten skulle han sette Amerika først.

Han lovet en rask løsning på krigen i Ukraina, en fredsprosess han nå truer med å trekke seg fra den ene dagen, og sier at er nær en løsning den neste.

  • Trump har sjokkert verden ved å skjelle ut Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus, og blir anklaget for å forsøke å presse gjennom en avtale på russiske vilkår.
  • Samtidig har han tatt æren for våpenhvilen i Gaza, som ble innført rett før han kom til makten, men fått kritikk for sin uttalelser om at USA bør overta Gaza.
  • I Europa er allierte dypt bekymret for om USA under Trump har påbegynt en gradvis tilbaketrekking fra Nato-samarbeidet.

Dette mener ekspertene

– Utenrikspolitikk er ikke det avgjørende for amerikanske velgere, men det har vært blandet drops fra Trump her, mener Alex Nowrasteh.

– Gaza og krigen i Midtøsten er noe USA burde være mindre involvert i, mener mange. Krigen i Ukraina er et tema der de fleste amerikanere mener Ukraina bør vinne, samtidig som Trumps velgere ønsker at USA skal bidra mindre.

– Og når det gjelder forholdet til Nato, så mener Trump og dem rundt ham at europeerne har dratt nytte av USA, uten å gi så mye tilbake, og det er et budskap hans velgere liker, påpeker Nowrasteh.

 Thomas Nilsson / VGCato Institute: Alex Nowrasteh Foto: Thomas Nilsson / VG

Jim Kessler mener det etterlatte inntrykket er kaotisk:

– Trump har vist styrke og standhaftighet i det ene øyeblikket, og så vist unnfallenhet og vingling i det neste. Han er god til å skryte av Amerikansk makt, men er uklar på Ukraina.

– Europeiske allierte gjør rett i å føle seg utrygge på alliansen. Trump vil trekke seg tilbake fra Europa og mener alliansen er en byrde.

– Forholdet til Canada er også et tema her. Forsøkene på å presse Canada til å bli den 51. delstaten i USA, er totalt feilslått, mener Kessler.

 Thomas Nilsson / VGThird Way: Jim Kessler Foto: Thomas Nilsson / VG

2: Tollmurer og økonomi

Trump lovet en «Frigjøringsdag» i begynnelsen av april, da han kunngjorde en flodbølge at tollmurer mot alle handelspartnere som USA har en negativ handelsbalanse med.

  • Resultatet er blitt kraftig økonomisk nedgang i USA og et voldsomt fall på børsene.
  • Dette har stabilisert seg noe etter at Trump snudde og innførte en 90 dagers tollpause. Det som gjenstår er handelskrigen med Kina.
 Carlos Barria / Reuters / NTBKUNNGJORDE TOLLMURER: Men foreløpig er det fleste satt på pause, etter et massivt børsfall. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

– Etter syv dager ble Trump tvunget til en ydmykende retrett, trolig grunnet et massivt press fra sine støttespillere. Det er skamfullt, og den økonomiske kollapsen er allerede et faktum, mener Jim Kessler.

– Trump vil re-industrialisere USA og tvinge arbeidsplasser vekk fra Mexico og Canada, det har skapt utrygghet i bilindustrien, uten å være gjennomførbart, fortsetter han.

Alex Nowrasteh mener tollmurene er Trumps største tabbe så langt.

– Dette er det dummeste, mest skadelige og mest kaotiske som har skjedd. Det rammer aksjemarkedet, og over halvparten av oss amerikanere har aksjer, mange av oss knyttet til vår pensjon. Mange velgere i sentrum er veldig sinte, slår han fast.

– Hvorfor gjør Trump dette? Kun fordi han alltid har støttet tollmurer rent ideologisk.

3: Deportering av migranter

De nevnte plakatene utenfor Det hvite hus er ingen tilfeldighet: Deportering av ulovlige migranter startet omtrent umiddelbart under Trump.

Senest i helgen var det massive arrestasjoner i Florida, melder Trump-vennlige Fox News.

I sin forrige periode ved makten deporterte Trump færre enn sin forgjenger Barack Obama. President Joe Biden hadde skyhøye tall på slutten av sin periode – selv om republikanere mener Biden trikset med tallene ved å telle bortvisninger på selve grensen.

Les også: Sannheten om grensen

 Kevin Mohatt / Reuters / NTBPÅGREPET: Politifolk fra ICE (Immigration and Customs Enforcement) under en arrestasjon av en ulovlig migrant i januar. Foto: Kevin Mohatt / Reuters / NTB

– Grensekontrollen er blitt mye bedre, og det er utvilsomt populært blant Trumps velgere. Mange av dem som er pågrepet og sendt ut er antatt kriminelle, som ikke får mye sympati i USA, til tross for at det har skjedd uten en juridisk vurdering, mener Alex Nowrasteh.

Også Jim Kessler tror Trumps grensepolitikk i det store og hele støttes av mange velgere.

– Men Trump går for langt. Det er ikke i tråd med amerikanske verdier når folk hives i et utenlandsk fengsel uten rettslig behandling. Det fremstår barbarisk, sier han.

Les VG-reportasjen: Dette er de kriminelle Trump vil kaste ut: –⁠ Nabolaget lever i frykt

Salvadoranske politifolk eskorterer påståtte medlemmer av den venezuelanske gjengen Tren de Aragua som søndag ble deportert av den amerikanske regjeringen for å bli fengslet i El Salvador. Foto: AP / NTB

4: Kutt i offentlige stillinger

I den første måneden med Trump ved makten, var dette utvilsomt den største saken her i USA.

Tesla-gründer Elon Musk fikk ansvaret for effektiviseringskontoret DOGE, og skulle spare inn enorme summer ved å kutte i offentlig byråkrati.

– Amerikanske velgere er svært positive til innstramming av offentlige budsjetter, og støtter reformer på dette området, forklarer Jim Kessler.

– Men måten det ble gjort på var uklok. Man vil ikke se Musk kutte stillinger med motorsag, mener han.

 SAUL LOEB / AFP / NTBSJEFSKUTTER: Elon Musk fremmer DOGE sine kutt. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Musk har de siste ukene trukket seg mer tilbake, og har blant annet vært kritisk til Trumps tollmurer.

Alex Nowrasteh har i årevis forsket på effektivisering, og gitt råd til DOGE. Han støtter helhjertet opp om formålet, men mener fremgangsmåten er mislykket.

Så langt har DOGE spart inn en brøkdel av det som var målet.

– Problemet er at DOGE ble gitt oppdraget uten forankring i Kongressen, som betyr at man bare kunne kutte i relativt sett små etater under føderal kontroll, sier han.

– Musk var antagelig også feil person til å lede dette arbeidet. Hans rådgivere følte de var smartere enn alle andre, og ville ikke ta imot råd, men i realiteten ble det gjennomført på lykke og fromme.

5: Anti-woke politikk

I begynnelsen av februar, kunne Trump med stor bravur kunngjøre at nå skulle ikke lenger transpersoner få delta i skoleidrett med sin nye kjønnsidentitet.

BESKYTTER JENTER? Trump signerer ordren han mener beskytter jenter og kvinner innen skoleidrett, ved å nekte transpersoners deltagelse.  Foto: Alex Brandon / AP / NTBBESKYTTER JENTER? Trump signerer ordren han mener beskytter jenter og kvinner innen skoleidrett, ved å nekte transpersoners deltagelse. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  • Tiltaket var blant en lang rekke innstramminger mot politikk som Trump og hans administrasjon mener er preget av woke.
  • Dette har ført til en rekke kutt i offentlig støtte til kunst og forskning, og fjerning av alle Biden-regjeringens kvotering- og mangfoldstiltak.
  • Trump-administrasjonen vil presse både offentlige og private foretak til å skrote såkalte DEI-tiltak.

– Dette er nok populært blant Trumps kjernevelgere, men ikke så viktig for velgerne i sentrum som avgjorde. Å gå til konflikt med universiteter som Harvard om finansiering grunnet DEI, er ingen vinnersak, mener Jim Kessler.

Alex Nowrasteh mener alle universiteter bør fratas offentlige støtte, men er ikke enig i alt Trump gjør.

– Mange er mot kvotering. Å fjerne kravet om at HR-avdelinger måtte vurdere kjønn og rase ved ansettelser, er populært og bra, mener han.

– Men Trump går for langt når han ber universitetene fremme konservative syn, det går jo mot prinsippet, slår han fast.

 JIM WATSON / AFP / NTBTAR KONTROLL: Trump i John F. Kennedy Center for the Performing Arts, der han har tatt styringen selv, og anklages for å innføre en dreining mot ytre høyre. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

Så, hva blir dommen?

Jim Kessler: –⁠ I løpet av hundre dager har Trumps popularitet falt mer enn noen annen president siden de begynte å måle det. Det sier alt.

Alex Nowrasteh: –⁠ Jeg har fortsatt tro på at noe av politikken, som effektiviseringen, skal lykkes. Men det har nok vært mer dårlig enn bra så langt.

Men om ekspertene er lunkne, så er det ingen tvil om hva Trump selv mener. Hans første hundre dager har vært «historiske» slår han fast i en e-post sendt til VG:

Read Entire Article