100 dager med Trump: – Ny global bane uten spilleregler

4 hours ago 4


Toll har kommet og toll har gått. Støtten i folket daler. Men Donald Trump har fortsatt 1.362 dager igjen i Det hvite hus.

 Det stormer stadig rundt Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Avhengig av hva man regner som den første dagen, har Donald Trump nå vært USAs president i 100 dager i sin andre presidentperiode.

Robert Bergqvist, seniorøkonom i SEB, skriver i en rapport at en 80 år gammel regelbasert verdensordenregelbasert verdensordenEn internasjonal struktur der land følger fastsatte regler og normer for å opprettholde stabilitet og samarbeid er i alvorlig ubalanse.

– Vi har en ny global bane uten spilleregler, skriver han.

I tillegg til DOGEDOGEDepartment of Government Efficiency: En nyopprettet statlig effektiviseringsavdeling ledet av Elon Musk, opprettet under Trump-administrasjonen for å effektivisere statsapparatet. og knallhard innvandringspolitikk, har utenrikspolitikken, for ikke å snakke om handelspolitikken, forårsaket kraftige ringvirkninger over hele verden.

Les på E24+

Verdens «tryggeste» investering: – Lurer på om det vil fortsette

– Turbulent

Optimismen var stor rett etter at Trump ble innsatt som USAs 47. president i januar. Oljefondssjef Nicolai Tangen beskrev signalene fra de amerikanske markedene med uttrykket «Go go gorilla».

De første dagene var det oppgang på de amerikanske aksjemarkedene, men det snudde etter hvert.

Presidenten har signert 137 presidentordrepresidentordreEn offisiell instruksjon fra USAs president som har samme kraft som en lov, men som ikke krever godkjenning fra Kongressen. etter innsettelsen, ifølge det føderale registeret for presidentordre. Det er ny rekord, ifølge Bloomberg.

Flere av disse ordrene har gitt store markedsutslag.

Den brede S&P 500-indeksen er ned 7,8 prosent siden Trump ble innsatt som president den 20. januar i år. På det meste var indeksen ned rundt 18 prosent fra toppen.

– Det har vært turbulent, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management.

 Olav Chen i Storebrand mener Trump leker med ilden når han «gambler med arbeidsledigheten». Foto: Thomas Fure / NTB

Tidvis har Trumps tollpolitikk krevd kontinuerlig overvåkning fra dem som ønsker å få med seg siste nytt.

Spagetti og dritt

Den tidligere Trump-strategen, Steve Bannon, er kjent for uttrykket «fill the zone with shit». Strategien går ut på å måke ut kontroversielle utspill og krumspring for å villede offentlighetens oppmerksomhet, mens man gjennomfører politikk i bakgrunnen.

– Han har også gått hardt ut for å finne ut hvor grensene går, sier Chen.

Les på E24+

Fire grunner til at Trumps toll ikke vil bringe industriarbeidsplassene tilbake

Flere økonomer har pekt på en annen metode som Trump har benyttet: Spagettimetoden.

Metaforisk sett går dette ut på å kaste kokt spagetti på veggen, for å se hva som faller ned og hva som fester seg.

Ikke-metaforisk sett går metoden ut på å komme med presidentordre og så se hva som kan bli stående og hva som må trekkes tilbake – enten i retten eller på grunn av markedsreaksjonen.

– Jeg tror det var det vi så under den famøse opptredenen i Rosehagen, sier Chen.

Han referer til det Trump har kalt «frigjøringsdagen», der han varslet gjensidige tollsatser til en rekke land.

Den andre april Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Handelskrig

– Jeg brukte hele natten på å finne ut hvordan han hadde regnet seg frem til tallene i kolonnen til venstre som utgangspunkt for tollsatsene i høyre kolonne, sier Chen.

– Dette var bare hans måte å kaste det ut på – få dem til å føle på hva konsekvensene var, for så å backtracke det.

Selv om man nå er inne i en 90 dagers «tollpause», er det fortsatt handelskrig. Flere tollsatser er ikke satt på pause, for ikke å snakke om de 10 prosentene med universal toll som fortsatt gjelder for nesten alle land, inkludert Norge.

– Hadde man sagt at man skulle ha disse tollsatsene for 100 dager siden, hadde det vært heavy greier, sier Chen.

Les på E24+

Europa har en maskin Trumps USA ikke har

– Mangel på tillit

En annen som følger Trumps politikk tett er Thomas Sevang. Han er assosiert partner i PR-byrået Geelmuynden Kiese i Washington D.C. Der jobber han som kommunikasjons- og relasjonsstrateg med å hjelpe norske bedrifter å lykkes i USA.

– Det er ingen norsk virksomhet som ikke er, eller blir, dypt berørt. Enten man har, eller vurderer, virksomhet i USA, eksporterer eller importerer fra USA eller har amerikanske selskaper i verdikjeden. Den største risikoen for norske bedrifter er å tro at dette blåser over. Tilliten er skadet for mye til at Trump kan reversere usikkerheten, mener han.

Trump har foreløpig kontroll over alle de tre viktigste politiske institusjonene i den amerikanske hovedstaden: Det hvite hus, Senatet og Representantenes hus. Dette kan endre seg ved neste års mellomvalg om han ikke leverer.

 Thomas Sevang jobber som kommunikasjons- og relasjonsstrateg i den amerikanske hovedstaden for det norske PR-byrået Geelmuynden Kiese. Foto: Privat

En fersk meningsmåling gjort av SSRS for CNN viser at Trumps oppslutning er på det laveste for en nyvalgt president siden meningsmålingene startet for over 70 år siden.

Bare 41 prosent av amerikanerne støtter presidentens innsats så langt i hans presidentperiode.

– Uansett om Trump-administrasjonen korrigerer seg for ikke å miste oppslutning i folket, om det blir ny maktfordelingen i Kongressen etter mellomvalget i 2026 og om Demokratene klarer å skape en samlet opposisjon og vinner neste presidentvalg, er konsekvensene av usikkerhet og mangel på tillit uoverskuelig for norske bedrifter og internasjonalt næringsliv, mener Sevang uansett.

Les på E24+

Tomme butikkhyller truer

– Leker med ilden

Hvis det er én ting som holder Olav Chen i Storebrand våken om natten, så er det utviklingen i arbeidsmarkedet fremover og hvorvidt arbeidsledigheten øker som følge av Trumps politikk.

– Ledigheten tar trappen ned og heisen opp.

Hvis man ser på resesjoner i USA i løpet av de siste 70 årene, så har de alltid kommet etter at arbeidsledigheten har gått opp.

– Trump kan ikke gamble med ledigheten i USA, men det ser ut som han gjøre det. I hans hode, og med hans ego, kan han kanskje tro at han kan øke ledigheten litt, sier Chen.

– Men jeg tror at hvis man kommer til et «point of no return», så vil selv ikke Trump klare å redde det tilbake igjen. Da blir det kun kriseminimering. Det er der han leker med ilden, fortsetter han.

Fredag denne uken kommer det tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet for april. Forrige uke kom sentralbankens «beige bookbeige bookEller «Summary of Commentary on Current Economic Conditions» som den formelt sett heter, kommer ut åtte ganger i året og oppsummerer den økonomiske aktiviteten i de tolv distriktene til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.». Den viste at bedriftene forbereder seg på at Trumps tollsatser begynner å virke.

Les på E24+

Invester trygt utenfor USA: Dette er ekspertenes tips

– Dessertmenyen vil se veldig stusslig ut

Fremover blir det spennende å følge med på om amerikanerne fortsetter å kjøpe varer som har blitt dyrere på grunn av toll, sier Chen.

Dersom folk for eksempel slutter å handle varer fra Kina, får ikke Trump sine inntekter fra toll.

– Han har servert grønnsakene. I mai eller juni skal han fortelle hva som står på dessertmenyen i form av skatteletter.

– Dessertmenyen vil se veldig stusslig ut uten tollinntektene, med mindre han lyver. Han vil ha et balansert budsjett, og i kalkulasjonene vil det være masse tollinntekter, sier Chen.

Read Entire Article