Zelenskyj: Russiske styrker har startet brann ved atomkraftverket i Zaporizjzja

1 month ago 46



Volodymyr Zelenskyj sier søndag at russiske styrker har satt fyr på området til atomkraftverket i Zaporizjzja. – En avskrekkende handling, sier ekspert.

 Skjermdump / Volodymyr Zelenskyj på X
RØYK: Røyken skal være synlig helt til Kyiv. Foto: Skjermdump / Volodymyr Zelenskyj på X

Publisert 11.08.2024 21:28 Sist oppdatert 6 minutter siden

I en uttalelse på Telegram sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at strålenivåene i området foreløpig er normale. Han sier russiske styrker har tent på området ved atomkraftverket i Zaporizjzja. 

Brannen er synlig helt til Kyiv, sier presidenten.

Anlegget er blant de største i Europa, og er under okkupasjon av Russerne. 

Skylder på Ukraina

Reuters melder at en lokal offentlig tjenestemann i byen Nikopol, sier det er ubekreftede opplysninger om at russiske styrker har tent på en stor mengde bildekk ved kjøletårnene til atomreaktorene.

Bilder fra sosiale medier viser at det velter opp røyk fra anlegget. 

Ifølge den russiske ledelsen ved atomkraftverket går ikke brannen ut over sikkerheten ved anlegget. 

De sier brannen har startet ved kjøletårnene og at slukningsarbeidet er satt i gang.

Reuters melder at ledelsen ved anlegget skylder på Ukraina for å ha startet brannen etter angrep mot byen Enerhodar i nærheten.

– Kraftfull gjengjeldelse

Tormod Heier ved Forsvarets høgskole sier til TV 2 at dersom dette stemmer, er det voldsomt.

– Det er i så fall en brutal og svært kraftfull gjengjeldelse av en ukrainsk offensiv som er blitt opplevd som ydmykende for Putin og Kreml, siden de har gått over russiske grenser, sier han.

– Det er en avskrekkende handling for å til dels gjengjelde og for å avskrekke ukrainske fremstøt i fremtiden, sier han.

Heier mener alvorlighetsgraden i brannen sier noe om hvor desperat Kreml er, og er tydelig på at dette vil nå nyhetene verden over.

– Spørsmålet nå er hvordan Kina vil reagere på dette. De vil antagelig ikke være fornøyd med dette, og det kan være en risiko for forholdet deres, sier han.

Dersom brannen får verst tenkelig utfall sier Heier dette kan gå kraftig utover både jordsmonn og alle menneskene som bor i området.

– Dette er et eventuelt stort omdreiningspunkt i krigen siden de miljømessige konsekvensene kan være enorme. Det kommer også til å gå utover de hundre tusen menneskene som i området, sier han.

Heier påpeker at det er et av Europas største kjernekraftverk. Og at det produserer strøm til store deler av Øst-Ukraina, hvor også russiske styrker befinner seg. 

Read Entire Article