Warholm redd for at friidretten blir splittet: – En kjemperisiko

19 hours ago 1



Nå kommer sportslegenden Michael Johnsons nye konkurranse. For Karsten Warholm var det umulig å kunne delta.

1 av 4Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

  • Bjørn S. Delebekk (foto), VG

Publisert: 04.04.2025 07:14

– Den stevneserien legger opp til veldig mange konkurranser på relativt kort tid og reisebelastningen hadde vært enorm, med fire turer over dammen. Eller så måtte man bosatt seg der i to måneder. Vi anser det ikke som praktisk mulig å både skulle gjennomføre det og være best mulig forberedt til VM, sier Warholm til VG.

Den amerikanske friidrettshelten Michael Johnson har lenge vært kritisk til at friidretten ikke får ut sitt potensial kommersielt.

Michael Johnson

Olympisk mester med tidenes femte raskeste 200-meter (19.32).

Dermed har han startet opp en helt ny stevneserie kalt Grand Slam Track – i stor grad finansiert av investorer.

Det er et tillegg til Diamond League, som nå står bak de største konkurransene utenom mesterskap. Lovnaden er at særlig de nest beste skal få bedre betalt i Grand Slam Track. 

Grand Slam Track består av fire stevner i april-juni, og utøverne skal da delta i to konkurranser på tre dager. Åpningen er i Jamaica denne helgen på VG+ Sport, de tre neste i USA.

Flere amerikanske stjerner er med på prosjektet, men det er svært få av de største navnene fra Europa.

Grand Slam Track er kun for løpsøvelsene – dermed er OL-vinnerne Markus Rooth (tikamp) og Armand Duplantis (stavsprang) for eksempel utelukket.

Mens Karsten Warholm og Jakob Asserson Ingebrigtsen hele tiden har virket lunkne.

– Jeg håper konseptet kan lykkes og utvikles videre, for på mange måter setter det en rakett i baken på de andre konseptene. Mesterskap i friidrett er litt fredet for meg. Jeg liker den tradisjonelle delen med VM, OL og EM, men så mener jeg vi har et stykke å gå når det gjelder andre stevner og bygge opp sporten. Gjøre den mer økonomisk gunstig som kan være bra for rekrutteringen og statusen, sier Warholm.

Skulle Warholm vært med måtte han løpt 400 meter flatt i tillegg til spesialøvelsen 400 meter hekk.

– Jeg tror det kan bli utfordrende for konseptet at man skal konkurrere to ganger, og tro at det skal fremme høy kvalitet i prestasjoner over tid. Det blir en påkjenning for utøverne, vil jeg anta.

Warholm tviler på at det vil bli noe rekordras i Grand Slam Track.

– Friidretten har satt seg selv i den fellen at enten springer du en sensasjonell tid – folk vil ha verdensrekord på bestillinger, man setter opp harer og lysharer og gjør alt mulig for å skape en rekord. Det blir et positivt jag for at alle gjør det de kan for å løfte nivået. Men i Grand Slam anser jeg det som vanskelig å pushe det, de bygger mer dueller. Som jeg tror bør gjøres mer i Diamond League også. Fordi rekorder kommer veldig sjeldent, sier Warholm.

1 av 3Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Hvor aktuelt var Grand Slam Track for deg?

– Vi kom aldri så langt, men jeg hyller tiltaket, og det sa jeg også. Vi snakket med Johnson, og jeg liker inngangen deres. Alle intensjonene deres er veldig bra. Samtidig er jeg glad i tekniske øvelser, så jeg synes det er trist at det kun fremmer løping. Men de løfter mange av problemstillingene i friidretten utenfor mesterskap.

– Men det var ikke forenlig med målsettingene våre. Det blir hard kamp med Diamond League-systemet.

– Er det en risiko, at man slår hverandre litt i hjel og at man splitter utøverne litt? At Rai Benjamin (OL-mester foran Warholm sist år) vil konkurrere i USA og du i Europa, for eksempel?

– Det er en kjemperisiko. Jeg tror ikke toppen i noen øvelser egentlig er bred nok til at du kan spre det to plasser. Fører det til splittelser, har man en utfordring. Hvis det blir slik at man lager gode dueller, heller bruker det til å unngå dueller og hente penger.

– Det er selvfølgelig et problem at det splitter USA, som er den største nasjonen i friidrett, og Europa som har veldig mange gode utøvere totalt sett.

– Og ikke minst er jeg spent på hvordan belastningen av Grand Slam Track påvirker når vi skal telle opp etter VM.

Trener Leif Olav Alnes peker på at da de først ble kontaktet av Grand Slam Track var planen å arrangere hvert fall et stevne i Europa, som kunne gjort det litt mer aktuelt.

Han legger til at friidrett er en idrett hvor duellene likevel kan leve nokså bra, selv om utøvere konkurrerer forskjellig steder.

– I friidrett tar man tiden, slik at man kan sammenligne selv om man konkurrerer ulike plasser. Det er ikke som langrenn eller fotball der man ikke kan sammenligne på tvers av konkurranser, sier Alnes.

Warholm og Alnes reiser derimot snart til Kina. Der skal de åpne sesongen under de første Diamond League-konkurransene i Xiamen 26. april og Shanghai 3. mai.

Read Entire Article