Vy tar over for Go-Ahead på Jærbanen og Sørlandsbanen fra 2027

3 hours ago 4



Regjeringen gir Vy midlertidig kontrakt på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen fra 2027.

Sørlandsbanen er blant togstrekningene som tas over av Vy. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Saken oppdateres.

Regjeringen tildeler kontrakt på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen til det statlige selskapet Vy. Det melder Samferdselsdepartementet.

Kontrakten gis til Vy for en periode på inntil fem år. Dette skjer mens Jernbanedirektoratet gjennomfører en vurdering av omfang og inndeling av dagens trafikkavtaler for togtransport.

– Mens Jernbanedirektoratet gjennomfører de nødvendige vurderingene, er det behov for å sikre togtilbudet for Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. Derfor direktetildeles kontrakten til vårt statlige persontogselskap Vy i denne mellomperioden, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i meldingen.

Regjeringen mener såkalt direktetildeling kan gi bedre kvalitet på togtjenestene enn konkurranse.

– Denne regjeringen mener at statlig kontroll over togtilbudet er viktig for å kunne sikre stabile og gode tjenester, sier Nygård.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Britiske Go-Ahead kjører lokaltogene på Jærbanen, fjerntogene på Sørlandsbanen og regiontogene på Arendalsbanen. Den nåværende avtalen utløper i desember 2027.

Jernbanedirektoratet skal levere sin vurdering av fremtidige trafikkavtaler senest i februar 2026.

Høyre kritiserer tildelingen

Høyres Trond Helleland går hardt ut mot regjeringens beslutning om å direktetildele togdriften i Sør-Norge.

– Støre-regjeringens ideologiske maskineri ruller videre, de fortsetter arbeidet med å monopolisere norsk jernbane og få tilbake statsdrift. Det er Høyre mot, sier Helleland.

Han mener samferdselsminister Jon-Ivar Nygård har brukt mest krefter på å demontere jernbanereformen, som ifølge Helleland ga store besparelser og et bedre tilbud.

– Det viktigste for Støre-regjeringen er ikke at kundene skal få et best mulig tilbud, men at det gamle NSB-monopolet skal gjenoppstå, hevder Helleland.

Publisert:

Publisert: 22. oktober 2024 18:11

Oppdatert: 22. oktober 2024 18:25

Read Entire Article