Vy og Flytoget slås sammen

1 day ago 5



Regjeringen har tatt beslutningen om å slå sammen Vy og Flytoget til ett selskap. I praksis betyr dette at Vy overtar Flytogets ruter.

 Goran Jorganovich / TV 2
VY - ALT SAMMEN: Regjeringen har vbestemt at Vy skal overta Flytoget. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Publisert 18.09.2024 12:09 Sist oppdatert 2 minutter siden

Dermed blir flytoget åpnet for alle passasjerer. Begrunnelsen for endringen er å få en mer effektiv utnyttelse av jernbanesystemet i og rundt hovedstaden.

Etter det TV 2 får opplyst fra flere kilder, ble ledelsene i de to selskapene orientert om endringene onsdag formiddag. 

Varslet på Hurdal

Allerede i Hurdalsplattformen signaliserte regjeringen ønske om å redusere antallet jernbaneselskaper i Norge, etter at Solberg-regjeringen splittet opp NSB i flere selskaper og åpnet opp for konkurranse på jernbanenettet. 

I regjeringsplattformen formuleres målsettingen slik:

«Gjennomgå selskapsstrukturen i jernbanesektoren med en målsetting om færre selskap, for å sikre en enklere hverdag for de reisende, og slik at jernbanen kan øke sin konkurransekraft opp mot andre transportformer. »

Sammenslåingen kommer derfor ikke overraskende. Tidligere i år ble eierskapet i Flytoget overført fra Næringsdepartementet til Samferdselsdepartementet, som allerede eier Vy.

TV 2 har vært i kontakt med inforrmasjonsavdelingen i Samferdselsdepartementet, som bekrefter at beslutningen er tatt.

Togselskpet Vy har lenge ønsket, og vært forberedt på, å overta Flytogets ruter. 

På annonseplass har selskapet beskrevet sine planer for fremtidens togdrift. Der skriver Vy at endringene vil være på plass i 2028, og at resultatet vil bli langt flere avganger og bedre kapasitet:

Høyre og FrP kritiske

– Regjeringen fjerner det eneste som fungerte på norsk jernbane. Det er store problemer på norsk jernbane, spesielt på den mest belastede strekningen mellom Drammen, Oslo og Gardermoen. Regjeringen har ikke klart å finne noen løsninger på dette, men velger nå i stedet å legge ned det ene togtilbudet som kundene faktisk er fornøyd med, sier jernbanepolitisk talsperson i Frp, Morten Stordalen.

Høyres Trond Helleland er svært kritisk til meldingen om at Vy nå overtar Flytogets ruter.

– Det er utrolig at Støre-regjeringen vil gjøre gull til gråstein. Vy er en av Norges minst populære merkevarer, mens Flytoget ligger helt i toppen. Det er ikke bra for togpassasjerene at vi igjen får et NSB-monopol i landet. Støre-regjeringen skrur nå tiden tilbake til før Flytoget ble opprettet i 1998, sier Helleland.

Han kommer samtidig med et kraftig angrep på Vy.

– Vy klarer ikke å levere på det oppdraget de har i dag, det er mangel på togsett hos Vy og passasjerer står som sild i tønne. I tillegg får Vy kritikk for dårlig informasjon og hjelp til de reisende når ting går galt. Og som vi ser nesten hver morgen går det ofte galt. Passasjerer må vente i kø.

– Det viktigste for Høyre er at kundene får et godt tilbud. Flytoget har over mange år vist at de setter kunden i sentrum og tilpasser seg til kundenes behov. De lanserer nye løsninger og de er raske på informasjon og avvikshåndtering. Høyre har dessverre ikke tro på at dette blir videreført, dersom Flytoget slukes av Vy.

Økt tilbud

Mellom Drammen og Oslo S økes antall avganger i timen fra fem til åtte. Mellom Lillestrøm og Oslo S økes antallet fra ni til fjorten avganger i timen. Mellom Lillestrøm og Oslo Lufthavn har Vy og Flytoget i dag tre avganger hver i timen. Når Vy overtar økes dette til ti. Og strekningen Drammen - Oslo Lufthavn får seks avganger i timen, som nå, men alle vil opereres av Vy.

Hvordan disse endringene vil påvirke prisene på disse togstrekningene, fremgår ikke av Vys beskrivelse av ruteopplegget fra 2028.

Read Entire Article