– Vil peke nese til Vesten

3 hours ago 5



Vladimir Putins Brics-toppmøte:

Det er over to år siden FN-toppen har tatt Vladimir Putin i hånden. Det skjer på et møte hvor Putin har en klar dagsorden.

 FNs generalsekretær Antonio Guterres stilte opp på familiefoto-seremonien og hilste på toppmøte-vert Vladimir Putin under Brics-møtet.
MED I FAMILIEN: FNs generalsekretær Antonio Guterres stilte opp på familiefoto-seremonien og hilste på toppmøte-vert Vladimir Putin under Brics-møtet. Foto: Grigory Sysoyev/via AP

Publisert 24.10.2024 22:21

Vladimir Putin har samlet 36 land til Brics-toppmøte i byen Kazan i Russland denne uka. 

Et tredagers møte med stor symbolsk betydning. Fordi det skjer mens Russland fører krig mot Ukraina på tredje året. 

– Bildene som viser at Putin tar imot den ene store lederen etter den andre, brukes for å demonstrere at Russland ikke er isolert, verken diplomatisk eller økonomisk, til tross for vestlige sanksjoner, sier Sylo Taraku, forfatter og rådgiver i Tankesmien Agenda, til TV 2 Nyheter. 

 Alexander Nemenov/Pool via REUTERS
UTFORDRER DOLLAREN: Et av temaene på toppmøtet er et alternativt system, så verden blir mindre avhengig av dollaren. Foto: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS

Brics er kalt opp etter de første landene som sluttet seg til samarbeidet: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. 

– Vil han med dette møtet peke litt nese mot Vesten?

– Absolutt, det er det han bruker denne plattformen til. For å øke Russlands innflytelse i verden, samtidig som han ønsker å undergrave Vestens dominans. Et av temaene på dagsorden er hvordan de kan finne et alternativt finansielt system, som undergraver dollarens betydning for handel. Dette er en utfordring for Vesten, sier Taraku. 

 Martin Leigland /TV 2
PEKE NESE: Sylo Taraku i Tankesmien Agenda mener Putin bruker toppmøtet for å forsøke og vise at Russland ikke er isolert, hverken økononomisk eller politisk. Foto: Martin Leigland /TV 2

Putin har på møtet presset på for å etablere et nytt system for internasjonal betaling. Et alternativ til SWIFT, som russiske banker er utestengt fra. 

Han anklager USA for å bruke dollaren som et våpen og beskriver det som en stor feil. 

– Det er ikke vi som nekter å bruke dollaren, sa Putin. 

– Men hvis de ikke lar oss jobbe, hva kan vi gjøre? Vi er tvunget til å søke etter alternativer. 

Deltagerlisten på toppmøtet var lang: 

  • Kinas president Xi Jinping
  • Indias statsminister Narendra Modi
  • Irans president Masoud Pezeshkian
  • Palestinas president Mahmoud Abbas
  • Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan

Dette er bare noen av de politiske lederne som har deltatt. 

Brics-landene representerer 45 prosent av verdens befolkning og 30 prosent av verdens økonomiske verdier. 

 Maxim Shipenkov/Pool via Reuters
VENNER: President Vladimir Putin side om side med Kinas president Xi Jinping. Foto: Maxim Shipenkov/Pool via Reuters

– Hvor viktig er Brics-landene for Russland?

– De gir Russland tilgang til store markeder, som Kina og India og så videre. Disse fortsetter å samarbeide med Russland til tross for sanksjoner. På den måten gjør de Russland mindre sårbare for vestlige sanksjoner. Dette gir også Putin en plattform for å øke Russlands innflytelse, samtidig som han ønsker å svekke Vesten.

Taraku sier Putin bruker møtet geopolitisk for det det er verdt. 

– Putin ser for seg en multipolar verdensordning der makten blir mer spredt og ikke er konsentrert i USAs hender. Brics en viktig del av denne strategien. Dette er en visjon russerne deler med Kina. 

Derfor har Russland og Kina vært pådrivere for å utvide Brics med nye land. Det ser ut som de lykkes, for det er stor interesse for Brics. Rundt 40 land ønsker å bli medlemmer, også Nato-landet Tyrkia. 

Kritikk mot FNs generalsekretær 

FNs generalsekretær António Guterres deltok på toppmøtet. Han hadde et eget møte med Putin. De har ikke møtt hverandre siden før krigen brøt ut. Generalsekretæren har flere ganger kritisert Russland kraftig for krigen i Ukraina. 

 Maxim Shemetov/Pool via REUTERS
KRITIKK: FNs generalsekretær har kritisert Russlands krig i Ukraina. For første gang på over to år har han valgt å delta på et møte med Vladimir Putin. Foto: Maxim Shemetov/Pool via REUTERS

Guterres har fått tøff kritikk fra Ukraina, og flere av landets støttespillere, fordi han deltar på møtet. 

– Dette vil sannsynligvis ikke bli godt mottatt i vestlige hovedsteder, fordi det kan bli sett på som en legitimering av Vladimir Putins politikk, sier Stewart Patrick, senior stipendiat ved Carnegie Endowment for International Peace til Euronews. 

Ukraina minnet også om at FN-sjefen takket nei til å delta på et fredstoppmøte i Sveits tidligere i år.

– Dette er et feil valg som ikke fremmer fredens sak. Det skader bare FNs rykte, skriver det ukrainske utenriksdepartementet på X. 

FN har svart på kritikken med å si at det er standard praksis å delta på møter i organisasjoner, med et stort antall viktige medlemsland. Som på G7 og G20. 

Guterres skal ha sagt til Putin at det er nødvendig med en rettferdig fred basert på FN-pakten, resolusjoner vedtatt av FN og folkeretten. 

Read Entire Article