EU-forslag gjelder også Norge:
BRUSSEL/HAAG (TV 2): Det kalles «chat control». Kvinnen bak den kontroversielle loven frykter at Europa skal bli et paradis for pedofile.
Publisert 22.12.2024 18:39
– Om vi forbyr all skanning av seksuelle overgrep på barn som spres på nett, blir Europa et beskyttet område for pedofile. Da blir det fritt fram for dem. Da får man ikke forfølge dem på internett.
– Det blir et fristed?
– Ja, det blir et fristed, sier Ylva Johansson, avtroppende EU-kommissær på justisfeltet.
Kritikerne mener forslaget er masseovervåking av din og min kommunikasjonen på nett.
– Det er «chat control», fordi det vil gi selskaper og regjeringer mulighet til å se, overvåke og kontrollere all vår private kommunikasjon på nett, sier Ella Jakubowska, politisk direktør i European Digital Rights.
Det omstridte lovforslaget fra EU inkluderer skanning av innholdet i epost, SMS og meldingstjenester. Også krypterte tjenester som WhatsApp, Signal og Telegram.
Hensikten er å oppdage bilder og videoer som inneholder seksuelle overgrep mot barn. Loven vil også gjelde for EØS-landet Norge.
– En tøff jobb
– Folk nyter mitt livs verste mareritt
Spredning av grov seksuell vold mot barn på internett er fordoblet de siste fem årene.
I fjor ble det rapportert seks millioner bilder og videoer av seksuell vold mot barn på nett, bare i Europa. Mørketallene er store.
På Europols åpne hjemmeside finner du detaljer av klær og gjenstander, som er funnet på bilder og videoer av barn. Barn utsatt for grov seksuell vold.
Det legges ut få bilder av gangen og de skiftes ut med jevne mellomrom. Slik at publikum skal sjekke nettsiden ofte.
Europol-prosjektet «Trace an object» ber om hjelp fra publikum. En flik av en fotballskjorte eller en bokhylle kan gi svar. Noen vet. Noen kan kjenne igjen detaljer.
– Ni av ti ganger jobber vi med det vi ser. Det vi hører i bakgrunnen. For der er sporene. Vi kan se noe på utsiden av et vindu, på en bokhylle eller vi hører noe på radio eller en TV, som står på. Kanskje i et annet rom, men vi kan fortsatt høre det, sier Danny van Althuis.
Han er sjef for Europols Team AP Twins. Avdelingen jobber med seksuelle overgrep mot barn, som deles på nett. Han innrømmer at oppgaven er en påkjenning.
– Ja, det er en tøff jobb. Noen ganger veldig fylt av følelser, men det er også det som driver oss til å gjøre denne jobben.
Europol ser at misbrukte barn er blitt yngre.
– De er fra et par uker gamle til den eldste jeg fant, da jeg forberedte meg til dette intervjuet, som var 14. Både jenter og gutter.
Den seksuelle volden er også blitt grovere. Handlingene er alvorligere, og kameraene materialet er produsert med, er blitt mer profesjonelle, ifølge Europol-eksperten.
Torsdag ble et nettverk som delte bilder av seksuelle overgrep mot barn sprengt. 96 personer ble arrestert i Frankrike.
De skal ha delt bilder og videoer på meldingstjenesten Signal. En av dem var varaordfører.
– Opp mot sterke krefter
EU-kommissær Ylva Johansson har fått trusler fra de store tech-selskapene om at de vil stenge ned for eksempel WhatsApp og Signal i Europa, hvis forslaget om masseovervåking går gjennom.
Skanning av kommunikasjon skjer også til en viss grad i dag, men ordningen går snart ut.
Uten en ny lov er det fritt fram for deling.
– Jeg har utfordret veldig sterke krefter med mitt lovforslag. Det viser hvor mye makt internettselskapene har. De vil ikke lovreguleres, det er helt klart. Og de har mye kraft å sette inn for å motvirke det, sier Johansson.
Også organisasjoner for menneskerettigheter, personvern og digitale rettigheter kjemper mot «chat control».
– At mennesker som det ikke er mistenkt for noe, som ikke har noen forbindelse til kriminalitet, skal fått sitt private liv skannet og delt med masse mennesker, går imot prinsippet om at du er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Ella Jakubowska i Europe Digital Rights.
Hun sier at forslaget er i strid med retten til personvern.
Som en narkohund?
– Jeg ser selvfølgelig at den personlige integriteten er viktig. Men i debatten savner jeg spørsmålet om å beskytte barn. Om du er utsatt for voldtekt når du er tre, fire år gammel, skal disse bildene av dine verste øyeblikk sirkulere på internett for all framtid? spør Johansson.
Hun sammenlikner teknikken, som brukes til overvåking, med hunder som sporer opp narkotika.
– Du kan slippe en politihund inn på et postkontor og den får lukte på alle pakkene. Den markerer bare om pakken inneholder kokain, sier hun.
Dette mener kritikerne er løgn. Allerede i dag flagges feriebilder av barn fra stranden. Helt uskyldige bilder. Og det vil også ramme menneskers frivillige deling av bilder, for eksempel med en kjæreste, mener digitale eksperter.
– Det innes ingen måte å gjøre masseovervåking og brudd på kryptering trygt og gjennomførbart. Det er en umulig oppgave. Det er ikke slik disse verktøyene virker. De finnes ikke, sier Jakubowska.
Hun mener det er nødvendig å innse at dette forslaget er dødt, og må trekkes tilbake.
Siste uke før jul forsøkte EUs justis- og innenriksministere å bli enige om forslaget, uten hell. Saken skyves over til 2025, hvor også EU-parlamentet skal behandle den.
Siden 2017 har Europol lagt ut detaljbilder fra materiale på nett, som viser seksuell vold mot barn.
Blant 28.000 tips ble det funnet spor som førte politiet til 30 ofre.
Seks personer er pågrepet.
– Vi har søkelys på ofrene. Det betyr at om vi klarer å redde et barn så blir det feiret som en suksess. Det er det viktigste, selv om bevisene som er samlet inn ikke holder til tiltale og dom, sier Van Arthuis fra Europol.