Vil friste flere ut i distriktene: – Verdt det

1 day ago 5



Statsbudsjettet 2025:

Regjeringen legger 1,3 milliarder kroner på bordet for å lokke flere til å bosette seg i distriktene.

 Javad M. Parsa / NTB
MILLIARDSUM: Regjeringen legger 1,3 milliarder kroner på bordet. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Publisert 18.09.2024 11:00 Sist oppdatert 2 minutter siden

På Hellesylt i Møre og Romsdal er både statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på plass. Med seg i lommene har de en stor pengesum. 

I forslag til statsbudsjettet for 2025, som legges frem 7. oktober, foreslår regjeringen å utvide gjeldssletteordningen i 189 nye kommuner. 

– Vi ønsker å gi en håndsrekning til unge voksne som opplever at det å studere er en belastning på økonomien, sier Støre.

Prislappen for satsningen er 1,3 milliarder kroner.

– Det er prioriteringen som regjeringa gjør, vi mener det er verdt det. Det som gjør Norge så unikt, er nettopp at vi har de store og små stedene, sier Vedum.

Øker til 60.000 kroner

Det betyr at folk med studielån, som bosetter seg i utvalgte kommuner, får slettet 25.000 kroner av gjelden sin hvert år.

– Det bidrar også til det som er regjeringens mål, at folk skal få bedre råd, sier statsministeren.

Til kamp mot kriminelle i skolen

– Og hvis det er to i familien, så blir det 50.000. Og tenk på alle de rentene du også sparer når du får avskrevet den studielånet, sier Vedum.

Fra før eksisterer dette tilbudet i Nord-Troms og Finnmark. For å fortsette satsingen på bosetting i nord har regjeringen samtidig bestemt at beløpet du kan få slettet i tiltakssonen øker fra 30 000 kroner til 60 000 kroner.

– Når man har evaluert den ordninga, så har den blitt sett på som veldig vellykket. At den har hatt betydning for at folk flytter dit, sier Vedum.

Stadig eldre befolkning

Regjeringen begrunner tiltaket med at mange distriktskommuner har utfordringer med at befolkningen blir stadig eldre.

– Noe dramatisk er i ferd med å skje. Det er fraflytting fra de minst sentrale kommunene. Og tallet på 15-åringer i de minst sentrale kommunene er halvert på nesten 50 år, sier Støre.

I tillegg peker de på at mange bedrifter og kommuner i distriktene er bekymret for rekrutteringen. Med dette tiltaket håper de at det vil bli lettere å rekruttere arbeidskraft og lettere å få råd til å bygge seg bolig i distriktene.

– Vi ønsker at ikke bare Oslo skal ha en sterk vekst, vi ønsker vekst i alle deler av landet, også på de små stedene, sier Vedum.

Read Entire Article