Først ut i Europa:
BRUSSEL (TV 2:) Syriske asylsøknader settes på vent i Europa, men ett land går lenger enn det.
– Jeg har instruert departementet om å forberede et ryddig retur- og deportasjonsprogram til Syria, sier Østerrikes innenriksminister Gerhard Karner.
Østerrike er først med å legge planer om å deportere syrere tilbake til hjemlandet, etter Assad-regimets fall.
Østerrike har tatt imot 100.000 syriske flyktninger. Landet har i senere tid strammet inn innvandringspolitikken.
I høst vant ytre høyre-partiet FPÔ, Frihetspartiet, valget. For å hindre partiet i å komme i regjering, gikk valgets tapere sammen.
Advarer mot asylstopp
En rekke land har stanset behandlingen av asylsøkere fra syrere. Blant dem er Belgia, Italia, Tyskland, Hellas, Nederland og Storbritannia.
Også Norge og Danmark har gjort det samme.
En rekke organisasjoner advarer mot å fryse behandlingen av asylsøknader fra syrere, fordi Syria fortsatt er et ustabilt land.
– Betydelig usikkerhet og bekymringer gjenstår for Syrias fremtid. Vi oppfordrer alle land, hvor syrere lever som flyktninger, om å opprettholde retten til asyl, sier EU-direktør Imogen Sudbery i International Rescue Committee.
Hun ber også landene fortsette med prinsippet om trygg og frivillig retur.
Syria har hatt borgerkrig i 13 år. Flere enn 4,5 millioner syrere har flyktet til Europa.
Tyske medier skriver at behandlingen av 47.000 asylsøknader fra syrere vil bli stanset. Tyskland har tatt imot rundt en million syriske flyktninger.
Landet har nyvalg i februar. Det innvandringskritiske ytre høyre-partiet AfD ligger som nummer to på gjennomsnittet av meningsmålingene.
Partiets kandidat til forbundskansler-posten, Alice Weidel, ber om rask retur for noen av landets syriske flyktninger.
– Alle som feirer et «fritt Syria» i Tyskland har åpenbart ikke lenger noen grunn til å flykte. De bør returnere til Syria umiddelbart, skriver Weidel på X.
Flere tyske politikere har foreslått en internasjonal konferanse, for å diskutere situasjonen for syriske flyktninger, også spørsmålet om å sende tilbake syrere.
– Må ikke ofres
I oktober stod Italia i spissen flere EU-land, som ønsket å normalisere forholdet til Syria. Årsaken var at det ville lette tilbakeføringen av syriske flyktninger.
Amnesty International mener sikkerheten til syrere i Europa ikke må ofres for politiske interesser.
– Situasjonen i Syria er ekstremt ustabil. Fem tiår med brutalitet og undertrykkelse forsvinner ikke over natten, sier Eve Geddie, EU-direktør for Amnesty.
Flere land i EU er i ferd med å stramme inn flyktning- og asylpolitikken.