Vi har ikke på noe vis råd til å gå tomme for gode lærere

2 weeks ago 16



AFTENBLADET MENER: Søkertallene til lærerutdanningen går ned for femte året på rad. Det er dårlig nytt for oss alle.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Ingenting er viktigere for hva barn lærer på skolen enn læreren. Hun som klarer å få deg til å forstå brøk, han som ser at bak alle skrivefeilene dine finnes et tenkende og kreativt sinn, hun som forstår at du mest av alt trenger å få bruke kroppen din. Han som ga deg tilbakemeldinger du vokste på, fordi du skjønte at han kjente akkurat deg. De som gjorde en forskjell. Og selvsagt husker du det, hvis lærere på negativt vis satte merker i deg.

For de av oss som vil jobbe med mennesker, og gjerne med barn, bør jo læreryrket stå høyt på ønskelisten. Slik er det ikke. Søkningen til utdanningen går ned for femte året på rad. For utdanningen til barne- og ungdomsskoler, er nedgangen på 11 og 12 prosent. Siden 2018 er søkningen nesten halvert. I fjor sto en av tre studieplasser tomme.

De aller fleste som søker høyere utdanning, kommer selvsagt fra årevis med skolegang. De vet hva skolen er. Altfor få av dem vil tilbake og jobbe i den.

Det er alvorlig for oss. Vi mangler over 5000 kvalifiserte lærere. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun la i februar fram en strategi for hvordan de vil løse det fram mot 2030. Noe av det viktigste der, er å legge til rette for at de som alt jobber i skolen, men ikke har utdanning, kan klare å skaffe seg det ved siden av jobb. Så vil de også styrke laget rundt eleven, slik at læreren kan få være lærer, og gi nyutdannede en god start på arbeidslivet, med god nok og tett nok veiledning fra erfarne lærere.

Noe av det siste helseminister Ingvild Kjerkol slo fast før hun fikk sparken, var at det skulle bli slutt på å late som at å drive sykehus er billigere enn det faktisk er. Det spørs om ikke det samme burde gjelde skoler og barnehager. Følger det nok penger med kravene til hva de skal gjøre?

Vi tror også det er grunn til å se på lærerutdanningen. Hvorfor trenger man egentlig mastergrad for å bli lærer? Det gjør utdanningen dyr, lang og teoretisk for studentene. Hva med å løfte fram den gamle allmennlæreren? Som trengte tre års høyere utdanning for å kunne undervise i grunnskolen? Med garanti om å få en mentor det første året i jobb?

For i alle tallene om søkningen til høyere utdanning, finnes det en økning blant de som vil bli lærere i yrkesfag og i praktiske og estetiske fag. Kanskje ønsker også de som vil bli lærere seg flere mulige veier inn i yrkeslivet.

Det bør også ses på. For vi har ikke på noe vis råd til å gå tomme for gode lærere.

Publisert:

Publisert: 28. april 2024 21:24

Read Entire Article