– Vi er forbanna

1 month ago 21



Han er engasjert, frustrert og forbanna. Vi møter Olav Skjøtskift ved den aktuelle tomta i Oppdal. Den daglige lederen i Driva Aquaculture AS forstår ikke hvorfor Mattilsynet først ga dem grønt lys for prosjektet, men sju år senere vendte tommelen ned.

 Leslie Tangen / TV 2
FRUSTRERT: Gründer Olav Skjøtskift sier de er frustrert og forbanna over at Mattilsynet først ga grønt lys, for å å vende tommelen ned for prosjektet sju år senere. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Vi er rett og slett forbanna. Vi har brukt så mye tid og ressurser på dette over så mange år. Vi ser at man ønsker å ha mer av næringa på land, så presterer forvaltningen å gi oss avslag, sier Skjøtskift.

Saken oppsummert

Olav Skjøtskift fra Driva Aquaculture AS er frustrert over Mattilsynets avslag på deres prosjekt for landbasert fjellørretoppdrett, til tross for tidligere grønt lys.

Planen omfattet et lukket anlegg ved lakseelva Driva, men etter betydelige investeringer kom avslaget sju år senere, noe som har skapt stor frustrasjon.

Mattilsynet hevder avslaget skyldes høy risiko for smitte og rømming, men gründerne og deres støttespillere mener dette er feil og ignorerer deres sikkerhetstiltak.

Gründerne har varslet søksmål mot Nærings- og fiskeridepartementet for rettsstridig avslag, og er forberedt på å ta saken gjennom rettssystemet for å få omgjort vedtaket.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Planen var å bygge et lukket, landbasert anlegg for oppdrett av fjellørret. Det lukkede anlegget skulle ligge på land ved lakseelva Driva. Klarsignalet i 2017 førte til at de satte i gang med å investere store summer, men nå, sju år senere kom avslaget. 

 Martin Innerdal Dalen
PLANEN: Slik ser planene ut for det landbaserte oppdrettsanlegget som Driva Aquaculture AS ønsker å bygge ved lakseelva Driva i Oppdal. Tegning: Martin Innerdal Dalen

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) blir konfrontert med uttalelsene til gründerne fra Oppdal.

– Det er Mattilsynet som har behandlet den søknaden i henhold til dagens regelverk, og det forholder jeg meg til.

Mattilsynet aviser kritikken

Fungerende seksjonssjef for klagesaksenheten i Mattilsynet, Solveig Torunnsdatter Dahl, sier de kun har forholdt seg til gjeldende regelverk.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
AVVISER KRITIKKEN: Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss sier søknaden er behandlet i henhold til regelverket. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– Vi er kjent med at det har vært en veiledende dialog mellom en saksbehandler i Mattilsynet og virksomheten før vi mottok søknaden.

– Det er riktig som det fremgår av eposten at det ikke gjelder et generelt forbud mot å etablere settefiskanlegg i nasjonale laksevassdrag. Dette må søkes om, og avgjøres ut ifra en konkret vurdering i det enkelte tilfellet. I denne saken ble søknaden avslått i regionen, og klagesaksenheten opprettholdt avslaget, sier Dahl.

 Fikk grønt lys

Tilbake til den 10. januar 2017 fikk gründerne en epost fra Mattilsynet. Der sto det blant annet:

«Vi kan ikke se at der er hinder for etablering av fjellørret/brunørretanlegg at Driva er et nasjonalt laksevassdrag».

 Frank Lervik / TV 2
OPPDRETT: De ønsker å starte oppdrett av fjellørret i lukket anlegg ved lakseelva Driva i Oppdal. Foto: Frank Lervik / TV 2

Dette ga gründerne inspirasjonen til å sette i gang for fullt med både investeringer og arbeidstid med prosjektet.

– Null risiko

En times kjøretur fra Oppdal kommer vi til Sunndalsøra. Der treffer vi også Skjøtskifts gründerkollega, styreleder Stein Kjartan Vik.

 Frank Lervik / TV 2
VENTER PÅ IGANGSETTING: I Sunndalsøra er det også investert mange millioner i prosjektet. Foto: Frank Lervik / TV 2

Inne i lokalene viser han oss flere store oppdrettskarr med forskjellig ørret i forskjellig alder. Drømmen og planen er å få frem en bærekraftig fjellørret som egner seg for oppdrett.

Men avslaget fra myndighetene skaper frustrasjon. De er sterkt uenig i avslaget fra Mattilsynet som hevder at det er for stor risiko for smitte og rømming fra det planlagte lukkede anlegget som ligger ved lakseelva Driva.

– Rømningsrisikoen er lik null. Når det gjelder smitterisiko, er det det samme. Det er en hel rekke rensetiltak, og det har Mattilsynet valgt å ignorere fullstendig, sier Vik.

– I realiteten et forbud

Interesseorganisasjonen Sjømatbedriftene, ved administrerende direktør Robert Eriksson, har engasjert seg kraftig i denne saken. Han beskriver avslaget som Davids kamp mot Goliat. Han tolker avgjørelsen som et nasjonalt forbud mot landbasert oppdrett nært laksevassdrag.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
UENIGE: Robert Eriksson i Sjømatbedriftene sier avslaget i realiteten er et nasjonalt forbud mot oppdrett nært laksevasstrad. Her sammen med fisreriministeren. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– Et nasjonalt forbud på dette er etter vårt skjønn i strid med Stortingets vedtak, og det er heller ikke i tråd med det regjeringen har sagt i sin regjeringserklæring, sier Eriksson. 

Varsler søksmål

Totalt har denne prosessen tatt over åtte år. Gründerne har så langt investert 30 millioner kroner. Men de nekter å gi seg uten kamp. 

 Frank Lervik / TV 2
TOMTEN: På denne tomta ved elva Driva ønsker Driva Acuaculture AS å bygge lukket oppdrett av fjellørret på land. Foto: Frank Lervik / TV 2

Det er nå sendt et søksmålsvarsel til Nærings- og fiskeridepartementet for rettsstridig avslag på søknad om tillatelse.

Gründerne sier de er villige til å gå hele veien i rettsapparatet om nødvendig.

– Målet vårt er å få omgjort et feilaktig avslag vedtak slik vi ser det, det er rett og slett så enkelt, avslutter styrelederen i Driva Aquaculture AS, Stein Kjartan Vik.

 Leslie Tangen / TV 2
DRØMMEN: Gründere vil starte med landbasert oppdrett av fjellørret ved lakseelva Driva i Oppdal, men får ikke lov. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Fiskeriministeren sier derimot at dette har gått rett for seg.

– Søknaden er behandlet i henhold til dagens regelverk, og behandlet av Mattilsynet. Jeg har ingen kommentar om hva slags vurderinger som gjøres utover med et søksmål, sier Marianne Sivertsen Næss.

Dette støttes av fungerende seksjonssjef for klagesaksenheten i Mattilsynet, Solveig Torunnsdatter Dahl.

– Vi har forståelse for at det har vært en krevende og langvarig prosess for virksomheten, men vi mener vi har behandlet søknaden i tråd med regelverket.

Avslaget må omgjøres

De to gründerne har engasjert advokat Halfdan Mellbye. Han sier det er all grunn til å omgjøre avslaget.

 Jan Henning Aase
AVSLGET MÅ OMGJØRES: Advokat Halfdan Mellbye representer gründerne i Driva Aquaculture AS Foto: Jan Henning Aase

– Dette er en usedvanlig klar sak på hvordan forvaltningen ikke skal behandle en sak. Man må kunne stole på myndighetene. 

– Her har de fått klar beskjed, helt tilbake i 2017, om at prosjektet kunne gjennomføres. Så får de avslag når prosjektet skal gjennomføres – selv om regelverket er helt uendret. De er i mellomtiden forledet til å gjøre en kjempejobb med planleggingen.

Read Entire Article