Verste Høyre-måling på to og et halvt år

1 month ago 21



Med ett år igjen til valget ligger det an til å bli tredje gang Erna Solberg og Jonas Gahr Støre leder landets største partier i stortingsvalg samtidig. 

På spørsmål om Høyre-lederen tror velgerne begynner å bli lei av de samme statsministerkandidatene svarer hun: 

– Det må velgerne gi sin mening om. Jeg ser på de statsministermålingene som gjøres at jeg foreløpig er en relativt populær statsministerkandidat. 

 Kristin Grønning / TV 2
STATSMINISTERKANDIDAT: Erna Solberg har ledet Høyre i 20 år og har tenkt til å være partiets statsministerkandidat i stortingsvalget 2025. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Men på TV 2s ferske august-måling gjort av Verian, fortsetter den nedadgående trenden for det største borgerlige partiet. Høyre gjør sin dårligste måling på to og et halvt år. 

Bare siden august i fjor har Høyre falt over sju prosentpoeng fra 31,5 prosent til 24,4 prosent. 

Målingen viser borgerlig flertall med 90 mandater mot 79 på rødgrønn side. 

Det er Venstre-leder Guri Melby fornøyd med. 

– Verden endrer seg i et høyt tempo, mens Senterpartiet og Ap har satt Norge på pause. Det tror jeg folk er lei av. Venstre vil ta Norge fremover, og skal stå på døgnet rundt fram til valget for å løfte skolen, klimakampen, en mer næringsvennlig politikk og en høyst nødvendig EU-debatt. Det er gledelig å se at mange er enig med oss, skriver hun i en epost til TV 2. 

TV 2s tallknuser Terje Sørensen mener høyresiden ikke nødvendigvis trenger å hoppe i taket av denne målingen, tross et tydelig borgerlig flertall. 

– Dette ser sterkere ut enn det egentlig er for høyresiden. Mandatmessig kommer de godt ut fordi Rødt lander under sperregrensen for første gang på ett år, imens alle de borgerlige partiene er over grensen, sier Sørensen.

– Påvirket bildet av meg

Sørensen forteller at Høyre får hjelp av samarbeidspartner Fremskrittspartiet for å sikre flertall.

 – Frp sanker velgere som Høyre alene aldri hadde fått. Hele 75.000 velgere går også fra Høyre til Frp, mens de får bare 7000 velgere tilbake.

Solberg selv tror den nedadgående trenden kan forklares med flere ting:

– Jeg tror det handler litt om at FrP gjør det bedre og det er helt avgjørende for oss at også skjer. Alle partier på borgerlig side må gjøre det litt bedre enn vi har gjort til nå for å få borgerlig flertall. 

 Geir Johnny Huneide / TV 2
AKSJESKANDALE: Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes handlet aktivt aksjer i mens Solberg var statsminister og gjorde henne dermed inhabil i en rekke saker. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– I hvilken grad føler du Sindre Finnes-saken har påvirket oppslutningen?

– Jeg tror selvfølgelig den har påvirket bildet av meg, men jeg tror det er politikk som avgjør hva folk skal stemme på. 

Arbeiderpartiet ender på sin side på 21,1 prosent i augustmålingen og holder seg dermed over 20-streken etter en stor oppsving i julimålingen.

Nestleder Jan Christian Vestre har troen på at partiet vil ende med høyere oppslutning i valget neste år. 

– Vi vil selvfølgelig høyere enn dette, men gjennomsnittet av målingene viser at Ap er på vei oppover imens Høyre faller. Jeg er helt sikker på at vi har gode muligheter til å vinne dette valget, vi opplever positivt oppdrift for prosjektet.

 Goran Jorganovich  / TV 2
POSITIV: Helseminister og nestleder Jan Christian Vestre mener partiet opplever en oppgang nå, ett år før valget. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Han er ikke nevneverdig bekymret for at borgerlig side får solid flertall i denne målingen. 

– Vi ser en borgerlig side som begynner å famle litt mer og virker usikre. Høyre begynner endelig å mene noe igjen og det betyr at vi kan diskutere politikk igjen og vi har styrket oss de siste månedene. 

Rødt under sperregrensen

Rødt ender derimot under sperregrensen for første gang siden august i fjor, med 3,8 prosent. 

Før sommeren endte partiet ytterst på venstresiden med sin beste måling hos TV 2 noensinne, med over dobbelt så høy oppslutning som månedens måling. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
IKKE BEKYMRET: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen forteller at hun tar målingene med en klype salt. Enten om det er jubelmålinger eller målinger under sperregrensen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Jeg sier som jeg sa da TV 2 viste meg sin kanonmåling for Rødt kun to måneder tilbake: Enkeltmålinger er enkeltmålinger. Og de svinger, men på snittet av meningsmålingene ligger Rødt over 5 prosent, slik vi har gjort i flere år nå, sier leder Marie Sneve Martinussen.

SV-leder Kirsti Bergstø er fornøyd med et stabilt SV over 10 prosent, men mener partiene på venstresiden må jobbe sammen mot valget i 2025. 

– Målingen bekrefter at det blir et tett løp, men at rødgrønt flertall er innen rekkevidde. Da må de rødgrønne partiene snakke sammen og samle seg om politikk. Det har stor betydning hvem som styrer i landet, det handler om vi skal ha et solidarisk samfunn for de mange, eller et samfunn for de få, sier hun. 

Om målingen:

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer er intervjuet i perioden mandag 5. august til fredag 9. august 2024. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Read Entire Article