Ventet på helsehjelp – fikk sjokkbeskjed

1 week ago 8



Over 100.000 fristbrudd i 2023:

BODØ (TV 2): Antallet fristbrudd i helsevesenet har aldri vært høyere. MS-syke Nina Holgersen Olsen (35) opplevde å bli glemt.

 Run Gyllander / TV 2
GRUSOM BESKJED: – Du føler at verden ramler i tusen knas når du får en beskjed om at du har MS, sier Nina Holgersen Olsen fra Storforshei i Nordland. Foto: Run Gyllander / TV 2

Publisert 07.09.2024 20:08 Sist oppdatert 18 minutter siden

– I dag er det en dårlig dag. Jeg har problemer med å stå og gå over lengre tid. Derfor må jeg holde meg fast for å kunne stå rolig. 

Nina Holgersen Olsen (35) er mor til tre barn og bor sammen med ektemann på Storforshei, utenfor Mo i Rana i Nordland.

I flere år har hun kjent på at noe er galt med kroppen. Hun blir ofte sliten og nummen i hendene. I tillegg stemmer ikke finmotorikken. 

– Det hender ofte at jeg kolliderer med dørkarmer og hjørner inne i huset, forteller Olsen.

– I tusen knas

Derfor ble hun i 2022 sendt til MR-undersøkelse av legen. På sykehuset fikk hun en nedslående beskjed, og i november 2022 ble hun diagnostisert med Multippel sklerose (MS), en sykdom som rammer sentralnervesystemet.

– Da ramlet verden i tusen knas. Det var grusomt og vanskelig å ta innover seg. Det første året var kjempetungt, forteller hun.

På sykehuset i Mosjøen fikk hun beskjed om å vente på en ny kontrolltime. Tiden gikk, og det skjedde svært lite.

– Det kom ingen innkallelse. Vi så i helsedokumentene at en ny innkallelse skulle komme innen seks måneder, men det skjedde ikke, forteller 35-åringen.

Det gikk ni måneder før hun fikk helsehjelp. Fristen ble brutt med hele tre måneder.

Sjokkbeskjed

Trebarnsmoren fikk på nytt beskjed om at hun vil bli innkalt til en ny kontrolltime. Men igjen ble det stille fra sykehuset. Til slutt måtte hun selv etterlyse timen, og da kom sjokkbeskjeden.

 Run Gyllander / TV 2
MISTER BALANSEN: Trebarnsmoren er avhengig av hjelpemidler som en spesialstol når hun skal gjøre ting på kjøkkenet. – Jeg blir fort sliten og mister balansen, forteller Nina Holgersen Olsen. Foto: Run Gyllander / TV 2

 – Da fikk jeg vite at jeg ikke var på ventelisten engang. I tillegg skulle nevrologen reise bort og det begynte å nærme seg ferietid, forklarer hun.

Nina ble så satt opp til ny time i juli 2024. Da hadde det gått nesten et år siden kontrolltimen i august 2023. 

Dette var et fristbrudd på fem måneder. 

– Du håper og tror at du er godt ivaretatt, men så begynner du å lure, forteller hun.

Kraftig økning

Siden regjeringsskiftet i 2021 har antallet fristbrudd økt kraftig. Det toppet seg i 2023. 

Over 100.000 pasienter opplevde fristbrudd i helsevesenet i fjor.

Siden Støre-regjeringen overtok makten, har tallet økt med hele 30.000 pasienter fra 2022 til 2023.

Aldri før har så mange pasienter opplevd å ikke få den helsehjelpen de har krav på i rett tid. 

 Helge Birk Knudsen / TV 2
DYSTER GRAFIKK: De to siste årene under Støre-regjeringen, har antallet brudd på tidsfrist økt kraftig og har for for første gang siden 2012, passert 100 tusen. Grafikk: Helge Birk Knudsen / TV 2

 – Det er rett og slett for dårlig. Dette er nok i hovedsak begrunnet med at pandemien førte med seg et voldsomt etterslep av behandlinger. Titusener av behandlinger ble utsatt, og det har sykehusene slitt med å ta igjen, sier  helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).

– Vi hadde et Helse-Norge som var under et veldig sterkt press.

– Mangler kriseforståelse

At dette skjer på vakten til Arbeiderpartiet og dagens regjering, har fått Høyre på krigsstien.

– Støre-regjeringen mangler kriseforståelse og svikter norske pasienter. Det mener jeg er helt uakseptabelt. Vi kan ikke ha en situasjon i Norge der pasienter som har rett til medisinsk hjelp og helsehjelp, ikke får det, sier Erlend Svardal Bøe, helsepolitisk talsperson i Høyre.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
SVIKT: – Dette er manglende kriseforståelse og en svikt ovenfor norske pasienter, sier Erlend Svardal Bøe, helsepolitisk talsmann i Høyre. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Høyretoppen hevder at helsekøene har økt like mye under Støre-regjeringen som det Høyre klarte å få ned under sin regjeringstid.

– Jeg mener at det vi nå ser er veldig alvorlig. Vi ser at helsekøene har økt med to uker på tre år. Det forteller om en utvikling der veldig mange pasienter nå har fått satt livene sine på vent, forteller han.

Vestre på sin side garanterer at antallet tidsfristbrudd skal ned.

– Det er alvorlig at det er for mange som venter, og det er alvorlig at det også skjer tidsfristbrudd. Men nå jobber vi sammen på tvers av alle fagforeningene, arbeidstaker- og giverorganisasjonene, offentlige sykehus, ideelle sykehus og private sykehus.

 – Vi har nå for første gang et forpliktende partnerskap og avtale. Vi har bevilget to milliarder kroner ekstra i år til sykehusene for å få ned ventetidene. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å se en markant reduksjon, og det skulle også bare mangle, sier Vestre.

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
IKKE GODT NOK: – Det er nok i hovedsak etterslep etter pandemien og hva den førte med seg av et voldsomt press mot sykehusene som er årsaken til de høye tallene, sier Jan Christian Vestre, helse- og omsorgsminister (Ap). Her under åpningen av nye Moelv Sykehjem Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

– Føler seg litt glemt

Helsetopp Svardal Bøe i Høyre er enig i at økonomien til de offentlige sykehusene er krevende. Han hevder imidlertid at regjeringen fører en politikk som har forverret problemet, og at utviklingen går i feil retning.

– En rekke avtaler med private og ideelle tilbydere har blitt sagt opp, og gode behandlingstilbud innen rus, rehabilitering og psykiatri er blitt lagt ned, påpeker Svardal Bøe.

– Hva må da prioriteres for å få ned køene?

 – Vi økte sykehusøkonomien med en milliard kroner mer enn det Støre-regjeringen gjorde i vårt siste alternative budsjett. Vi må øke den innsatsstyrte finansieringen (ISF) i sykehusene fremover. Det betyr at sykehusene får mer penger til flere pasienter de behandler. Dette har Støre-regjeringen redusert, noe som er oppskriften på økte ventetider.

Det haster med å få gjennomført tiltak som virker, mener Høyre.

– Vi vil ta i bruk ledig kapasitet hos private for å redusere ventetidene. Det viktigste er ikke om noe er offentlig, privat- eller ideelt drevet, men at kvaliteten er god og at det offentlige tar regningen slik at man kommer seg raskt tilbake i hverdagen, sier helsetoppen fra Høyre.

Ivan (3) døde: – Det er alvorlig

Fremtidsutsiktene til trebarnsmoren utenfor Mo i Rana er usikker. Nevrologen mistenker den progressive typen, med det er for tidlig å konkludere enda.

– Den tanken er veldig grusom. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, fordi det er veldig vanskelig å ta innover seg, forteller hun.

Hun ber nå politikerne om å slutte og krangle og heller bry seg om alle de menneskene som står i helsekø.

– Jeg tror politikerne er glade i å skylde på hverandre. Når du ikke står på venteliste engang, tenker du gjerne at man ikke er prioritert. Da føler man seg litt glemt, sier Olsen.

Read Entire Article