Venter politidrap: Krever å få bære våpen

1 week ago 15



Politibetjent Helge Horne (59) mener trusselsituasjonen har endret seg radikalt, og vil ha generell bevæpning. Nå har han tatt saken i egne hender.

 Daniel Berg Fosseng / Privat
FRYKT: Politibetjent Helge Horne (59) er redd for å miste kolleger på jobb. Nå utfordrer han Stortinget. Foto: Daniel Berg Fosseng / Privat

Publisert 07.05.2024 17:23 Sist oppdatert 4 minutter siden

– Vi snakker ikke om det skjer, men når, sier Helge Horne (59) i et intervju med avisen Nordlys, som omtalte saken først.

Politibetjenten uttaler seg som privatperson om frykten for politidrap i Norge. 

– Det har blitt så vilt der ute. Kriminelle nettverk, terrortrusler, narkotikavirksomhet og psykiatri. Listen er milelang og hverdagen har blitt mye farligere, sier Horne til TV 2.

Nå tar han saken i egne hender og har sendt brev til alle landets stortingspolitikere.

– Jeg utfordrer stortingspolitikerne til å komme i begravelsen når en politibetjent dør på jobb uten våpen, sier Horne.

– Bør ta det på alvor

Politibetjenten mener offentligheten og politikerne ikke har innsikt i situasjonen politiet står i. 

– De farligste oppdragene våre omtales ikke. Psykiatrioppdragene der vi møter personer som går amok med machete, er det ingen som har oversikt over. Det har blitt langt flere slike oppdrag, sier Horne. 

Han mener tiden er overmoden for generell bevæpning og krever at Stortinget gjør en ny vurdering. 

– På Stortinget sitter de bak metalldetektorer, vakter og gitter, og så skal de bestemme om jeg kan beskytte meg med våpen på jobb? Skal de få avgjøre at mamma eller pappa en dag ikke kommer hjem igjen fra jobb, spør Horne. 

Han sendte brev til stortingspolitikerne 1. mai. Foreløpig har han ikke hørt noe fra noen av dem.

– De bør ta det på alvor, sier Horne.

– Oi, her burde vi vært bevæpnet

Horne får støtte fra Runar Fagerlund, leder i Politiets Fellesforbund Troms. 

– Tiden er overmoden. Det er synd at det har blitt sånn, men vi kan ikke stå med lua i hånda, sier Fagerlund til TV 2. 

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
FLAKS: Runar Fagerlund i Politiets Fellesforbund mener altfor mye dreier seg om flaks i hverdagen til politiet. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Han har selv jobbet operativt i mange år og legger ikke skjul på at det ofte er tilfeldighetene som rår.

– Vi er trent og har gode rutiner, men jammen har vi hatt flaks mange ganger også. Det er ikke sjelden man tenker «Oi, her burde vi vært bevæpnet», i etterkant, sier Fagerlund.

Han mener politibetjent Horne beskriver hverdagen for de som har skoene på, og at mange er forbanna fordi de ansvarlige politikerne ikke tar ansvar. 

«Alle» er for

– Det er ekstremt lenge siden jeg har møtt politifolk som ikke er for generell bevæpning, sier Horne. 

Til kritikerne som mener bevæpning ikke er løsningen og som frykter eskalering, sier Horne følgende:

– Det finnes ingen forskning som underbygger at det blir en eskalering. For å si det sånn: Foxtrot og andre gjenger er allerede bevæpnet. Mange bærer kniv, men det gjør ikke vi.

– Alle andre land, bortsett fra Storbritannia og Norge, har bevæpnet politi. Jeg tror også nordmenn kan venne seg til det, sier Horne.

Han er klar på at politiet ikke har et ønske om å bruke våpen, men mener de totalt sett havner i for mange situasjoner der de trenger det. 

– Vi taper verdifull tid og mister muligheten til å agere kjapt. Når vi trenger å bevæpne oss, er det akutt. Da kan vi ikke løpe tilbake til bilen, sier Horne.

TV 2 har forelagt kritikken for justisdepartementet. De har foreløpig ikke hatt anledning til å kommentere saken tirsdag.

Read Entire Article