Flere aktører steiler etter beslutningen om å trekke USA ut av WHO. Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) mener det vil skape utfordringer.
Publisert 21.01.2025 16:26 Sist oppdatert 29 minutter siden
President Donald Trump valgte ingen myk start da han ble innsatt som president for andre gang.
Det er ventet at han vil skrive under på cirka 100 presidentordrer før den første dagen i embetet er over, ifølge The New York Times.
En av avgjørelsene får eksperter verden over til å grøsse:
Han kutter samarbeidet og dermed støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO).
– Regjeringen er på jobb for Norge, og vår viktigste oppgave er å ivareta norske interesser. USA er Norges viktigste allierte, og vi samarbeider tett på mange områder, sier helseminister Jan Christian Vestre til TV 2.
Han understreker at Norge har hatt et godt samarbeid i WHO med USA blant annet om helsesikkerhet.
– At USA ønsker å trekke seg ut av WHO skaper utfordringer. WHO er den viktigste samarbeidsplattformen for å løse verdens helseutfordringer og -kriser, WHO er også viktig for Norge og norsk helseberedskap, sier Vestre.
– Mindre trygg
Vestre er ikke alene om å reagere.
Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et stort tilbakesteg for innsatsen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose, skriver nyhetsbyrået AP.
– At USA trekker seg ut av WHO vil gjøre verden langt mindre sunn og trygg, sier Lawrence Gostin, sjef for WHOs Collaborating Center on Global Health Law ved Georgetown University.
Dette er årsakene
Rådgiver Eirik Løkke i Civita mener Trump vil trekke USA ut WHO av særlig tre årsaker:
- Han mener USA bidrar med en urimelig stor økonomisk støtte til organisasjonen, sammenlignet med andre land, og at andre land utnytter dette.
- Presidenten var ikke fornøyd med kritikken USA fikk av håndteringen av koronapandemien.
- Han har mistro til alle multilaterale organisasjoner, som Nato, FN og WHO.
– Trump er politisk uklar, så det er vanskelig å spekulere i hva han tenker. Han er ikke spesielt fornøyd med organisasjonen, uten at jeg tror han vet så mye om den, men det er intuisjonen hans, sier Løkke.
– Særs negativt
USA-kjenneren mener at avgjørelsen sender et kraftig signal.
– Det sender et signal om at USA ikke vil være en leder innen global helse. Det sender også et signal om at fremtidige pandemier kan bli vanskeligere å håndtere, ettersom de er globale i sin natur.
Blant WHOs kjerneoppgaver er å skape et samarbeid på tvers av landegrenser mellom fagfolk og forskningsmiljøer.
Under pandemien og andre kriser sitter organisasjonen i førersetet for å gi retningslinjer og informasjon til myndigheter og befolkningen.
– Ved nye pandemier, antibiotikaresistens eller andre store helseutfordringer, er det særs negativt at USA ikke vil bidra, mener Løkke.
Trump-stikk
Helseminister Vestre mener USA har vist stort lederskap i WHO gjennom mange tiår, både faglig, politisk og finansielt.
– Regjeringen står fast ved vår posisjon om å understøtte WHOs ledende rolle i global helse. Verden trenger mer samarbeid, ikke mindre, og vi trenger et sterkt WHO til å komme med faglige råd, normer og anbefalinger om helse, og til å hjelpe land under helsekriser.
Ber Trump revurdere
Ifølge Financial Times er USA WHOs største enkeltstående donor, som i 2022 og 2023 sto for 16 prosent av organisasjonens finansiering.
Uten USAs støtte blir det svært vanskelig for WHO å nå målet om å redde 40 millioner liv i perioden fram mot 2028, mener Kirkens Nødhjelp.
– USA setter hele verdens befolkning i fare når president Donald Trump velger å trekke landet ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier en uttalelse at avgjørelsen er «beklagelig».
– Vi håper USA vil revurdere, og vi ser frem til å delta i konstruktiv dialog for å opprettholde partnerskapet mellom USA og WHO, til fordel for helsen og velværet til millioner av mennesker over hele verden.