Vedum ut mot bankene: – De skyver det foran seg

11 hours ago 6



Nye tall viser milliardoverskudd for DNB. Likevel må kunder vente på rentekutt. Senterparti-lederen forhandlet selv på renta.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
BØR SETTE NED: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener storbankene ikke har en god grunn til å utsette rentekutt. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Publisert 11.07.2025 21:54

DNB tjente 13,1 milliarder kroner før skatt i andre kvartal. Det opplyste selskapet selv fredag morgen. 

Selskapet hadde 16,1 milliarder kroner i renteinntekter mot 15,8 milliarder i fjor. 

– Det viser at DNB har veldig stort overskudd, og de har hatt enorme overskudd de siste årene, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum til TV 2. 

I juni overrasket Norges Bank og satte ned renten for første gang på fem år. 

Vedum var raskt ute med å si at bankene bør sette ned renten med en gang. 

Det skjedde ikke. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
RENTA MÅ NED: Vedum ser ingen grunn til at storbankene venter åtte uker med å sette ned renten. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Det er ingen grunn til at de skal vente med det. Man blir mer opptatt av børsverdi, enn kundene sine, sier Vedum. 

Den tidligere finansministeren forhandlet selv med banken sin, om å få rentenedsettelse tidligere. 

– Jeg fikk ja. Jeg fikk tilbud fra en annen bank, og viste det til min bank. Men det krever litt overskudd, og det er det ikke alle som har. Jeg syns bankene skal gjøre det selv. 

Banker har en varslingsfrist på åtte uker før en renteendring på innskudd eller lån trer i kraft. 

Men bankene er ikke pålagt å varsle kunder når renten endres til kundenes fordel, som for eksempel kutt i boliglånet. Likevel velger mange banker å vente åtte uker før de setter ned renten. 

– Når renten går opp, skal det være forsinkelse, slik at folk som har et lån skal få tid til å planlegge. Men bankene skyver det foran seg når renta skal ned. Det er bare en måte å tjene mer penger på, sier partilederen. 

Dette svarer DNB 

Konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, sier til TV 2 at hun forstår at folk er utålmodige med å få ned renten. 

– Vi skjønner godt at folk har gledet seg til rentekutt. Derfor var vi veldig opptatt av å være først ute med å varsle at vi setter ned renten. 

– Likevel har dere latt være å sette ned boliglånsrenten umiddelbart, og venter til august. Hvorfor det? 

– Prisen på innskudd og utlån henger sammen, og reflekterer råvareprisen på penger. Det er naturlig å justere de prisene samtidig. Det har vi gjort hver gang prisene har vært på vei opp, og det gjør vi nå når prisene er på vei ned. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
MILLIARDOVERSKUDD: Resultatet til DNB lå på 10,4 milliarder etter skatt i andre kvartal. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Som Norges største bank, kunne ikke dere gått frem og satt ned boliglånsrenten?

– Vi skjønner at folk er utålmodige, og tenker at vårt ansvar er å drive denne banken på best mulig måte. Vi justerer prisene samtidig, og merker at vi har et attraktivt tilbud til kundene våre. 

DNB er ikke alene om å vente med rentekutt til august. Nordea, Handelsbanken og Obos-banken varslet alle at rentekuttet ikke kommer før august. 

Kan bytte bank

DNB og andre storbanker tjener en god del på at lånekunder ikke har fått med seg det nye rentekuttet, sier Marte Strømme Svenberg i prognosesenteret.

– Bankene har en plikt til å varsle forbrukerne dersom renteendringen går i deres disfavør, sier hun. 

 Kilian Munch
FORBRUKERMAKT: Marte Strømme Svenberg i Prognosesenteret oppfordrer folk til å selv ta kontakt med banken. Foto: Kilian Munch

– Men når det går i forbrukerens favør kan de altså velge å sette ned renten med gang. Det har de valgt å ikke gjøre. 

Det er mye man kan gjøre som forbruker, om man ønsker et rentekutt umiddelbart. 

– Vi som forbrukere kan også velge å bytte bank. Mange banker har allerede innført rentekutt på nye låntakere. Så dersom vi hadde valgt å bytte, så kunne man allerede fått et rentekutt i dag.

– Bør se kundene sine 

Bankene tjener på at forbrukere ofte ikke velger å bytte bank, eller forhandle på renta, sier hun videre. 

– Det er ingenting som tilsier at DNB eller andre banker akkurat nå skulle ha ventet. Jeg mener at bankene kunne ha vært mer på forbrukernes og husholdningenes side akkurat nå.

Norges Bank har varslet muligheten for ett til to rentekutt til i år. Også Vedum oppfordrer folk til å ta kontakt med banken sin, eller se seg om etter andre banker. 

– Bankene har et stort samfunnsansvar, og bankene har høy inntjening de siste årene. De bør se kundene sine og la de få den rentegevinsten. 

Read Entire Article