California:
Flere ble kritisk skadet i kaoset, da de gjorde motstand mot president Donald Trumps anti-innvandringsagenter.

Publisert 12.07.2025 00:57
Torsdag hang den grå tåregassen tjukt over de grønne cannabisplantasjene sør i California. Flere hundre demonstranter skal ha møtt opp.
Agenter fra immigrasjonsmyndigheten ICE tok i bruk både den sviende gassen og skjøt mot demonstrantene med gummikuler, da flere forsøkte å hindre dem i å slå til mot den lovlige cannabisgården i Camarillo sør i California.
200 personer skal ha blitt pågrepet.

– Vi kan bekrefte at flere gårdsarbeidere ble kritisk skadet under kaotiske razziaer i Ventura fylke i California i går, skriver fagorganisasjonen for gårdsarbeidere i USA, UFW, sent fredag kveld lokal tid.
En av arbeiderne skal ha falt flere meter fra taket på et drivhus, i forsøk på å flykte fra ICE-agentene. Natt til lørdag bekrefter UFW at denne personen har dødd av skadene.
– Voldelige og ondskapsfulle
– Andre, også amerikanske borgere, er fremdeles ikke å oppspore, fortsetter fagforeningen.
De understreker at ICE sine razziaer ikke bare rammer cannabisproduksjonen.

– Disse voldelige og ondskapsfulle føderale aksjonene terroriserer amerikanske lokalsamfunn, og forstyrrer den amerikanke forsyningkjeden for mat. De er en trussel mot liv, og splitter familier, sier UFWs direktør Teresa Romero til NBC.
Det ble ampert på stedet, da en daglige lederen for Glass House Farms ble ledet ut av gårdsbygningen og pågrepet.

Nå sier FBI at de vil betale en dusør på 50.000 dollar til den som kan gi informasjon som leder til pågripelsen av en person som skal ha avfyrt skudd mot ICE-agenter under kaoset. Det melder The New York Times.
– Mens ICE-agenter og grensepolitiet blir angrepet av opprørere og må unngå kuler for å redde barn, demoniserer politikere dem. Vi vil straffefølge alle som angriper føderalt politi, sier distriktsadvokat Bill Essayli.
Hevder de fant mindreårige arbeidere
Ifølge grensepolitiet som deltok på razziaene sammen med ICE, var det ti mindreårige arbeidere på stedet. Den yngste av dem skal ha vært 14 år gammel.
Fagforeningen UFW sier de er klar over påstandene, og møter den slik:
– La det klart: Å pågripe og deportere barn er ingen løsning på barnearbeid.
Samtidig avviser daglig leder Edgar Rodriguez ved cannabisprodusenten Glass House Farms påstandene.

– Det er ingen mindreårige som arbeider hos oss. Det er jeg helt sikker på, sier han.
Rodriquez sier de kun ansetter personer over 21 år, og at han ikke gjenkjenner noen av de som er avbildet i et bilde grensepolitiet har delt. Bildet viser ti personer med sensurerte ansikter.