Varsler eller kriminell?

1 week ago 15



Lukasz Krupski, tidligere Tesla-ansatt i Norge, fikk personlig takkehilsen av Elon Musk. 

I dag er han i rettssak med selskapet til verdens rikeste person.

«Tesla files»

Den polske 39-åringen var i fire år ansatt som biltekniker hos Tesla i Drammen. 

I dag er 39-åringen mer kjent som mannen bak «Tesla Files». Og han har vært intervjuet av flere store medier verden over. Dette kommer vi tilbake til senere.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
TESLA FILES: Tidligere Tesla-mekaniker Lukasz Krupski viser TV 2 noen av funnene han gjorde mens han jobbet hos Tesla. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Vi møter Krupski en iskald novemberdag på en kafé i Drammen, hvor han bor. Den polske statsborgeren sier han trives i Norge. 

Hilsen fra Elon Musk

TV 2 treffer mannen som nå er i konflikt med verdens kanskje mest omtalte bilprodusent, Tesla. Grunnlegger og en av eierne er verdens rikeste mann, Elon Musk.

– Jeg fikk en personlig takkehilsen på epost av Elon, smiler Krupski og forteller om en episode fra mars 2019. 

Da tok en helt ny Tesla Model 3 fyr på et messesenter i Lillestrøm. 

Tilfeldigvis var Krupski i nærheten og fikk stoppet det som kunne blitt en stor brann under en større kjøretøymesse med flere tusen besøkende.

Han fikk brannskader. Og litt senere den personlige hilsen fra Elon Musk.

 Privat
SKADER: Mekanikeren fikk brannskader da han stanset brannen på Lillestrøm. Foto: Privat

På PC-en hans kan vi lese eposten som er datert den 1. april 2019.  

«Thank you and congratulations for saving the day! Elon»

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
1. APRIL: Lukasz Krupski forteller lattermildt at han først lurte på om mailen var en aprilspøk, men den skulle vise seg å være ekte. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Intern trussel

Elon Musk ville høre hva Krupski mente Tesla kunne bli bedre på, men da Krupski kom med kritiske innspill, ble det taust fra verdens rikeste mann. 

Krupski forteller at han gikk fra å være helt, til å bli oppfattet som en intern trussel. 

– I løpet av et par uker, etter eposten fra Elon Musk, ønsket Tesla å si meg opp, sier Krupski.

Han blir oppsagt våren 2022, og bestemmer seg for å samle dokumentasjon og bli en varsler.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
ROPER VARSKO: Lukasz Krupski hadde ikke samvittighet til å holde funnene han gjorde hemmelige. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Jeg vil ikke se tilbake på et senere tidspunkt og si at jeg ikke gjorde noe når jeg kunne, forklarer han.

TV 2 har ikke lykkes med å få kommentarer eller svar på våre henvendelser til Tesla.

Saksøkt av Tesla

Krupski lastet ned tusenvis av interne dokumenter og opplysninger – som siden er delt med TV 2 og noen større internasjonale medier.

– De viktigste sakene jeg ser i dokumentene jeg sikret, gjelder sikkerhetsspørsmål, kvalitetsspørsmål. Det er mye av det, i tillegg databeskyttelsesproblemer. 

Krupski har også påstått at det er snakk om kundesvindel. Tesla har på sin side saksøkt Krupski og mener at han ikke skal ha varslervern. 

– Tesla har kommet med beskyldninger og saksøkt meg for mine handlinger. Vi er uenige om hvorvidt jeg er en legitim varsler eller ikke, og om de kan saksøke meg for erstatning og straffeforfølge meg.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VENTER PÅ VARSELVERN: Lukasz Krupski beskyldes for å ha stjålet informasjon fra Tesla. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Krupski venter at kjennelsen kommer i desember. Da skal Drammen tingrett ha tatt stilling til om Krupski skal ha varslervern, eller ikke. 

Tyske Handelsblatt var det første mediet som publiserte intervju med Krupski. De mottok 100GB med data fra mekanikeren, og publiserte dette under tittelen «Tesla Files 100GB data». 

Dagens Næringsliv omtalte saken først i Norge.

Utfordrer verdens rikeste

Krupski kjenner til den dramatiske Tesla-taxi-ulykken i Bergen.

– Du er én enkelt person opp mot verdens rikeste person, Elon Musk og hans selskap. Hvordan føles det? 

– Det kan være overveldende til tider, men jeg vil ikke bli for distrahert av forskjellene våre. Vi er begge mennesker, og det er de samme reglene som gjelder for oss, svarer han.

Krupski har sett videoen som viser hvordan en taxi akselererer rett før den skal parkere på en taxiholdeplass i Bergen.

Krupski har også lest rapporten fra Statens vegvesen som har gransket ulykken på oppdrag for politiet. 

– Hva tenker du om rapporten fra Statens vegvesen? 

– Jeg skulle ønske de kunne ha gjort mer. De kunne ha stilt Tesla flere spørsmål. For eksempel om motoromformeren, bremseforsterkeren og høyspenningssikringen. De kunne ha hentet ut data fra bilens datamaskin.

– Jeg mener også at det er ganske mange antakelser og spekulasjoner, og det er sporadiske henvisninger til bilens manual og kanskje for mye tillit til Tesla. Jeg har inntrykk av at det ikke tas hensyn til menneskelige faktorer.

Varslet amerikanske myndigheter

Av dokumenter Krupski har lastet ned er en oversikt over såkalte SUA-hendelser, hvor kunder har rapportert om plutselig og ukontrollert akselerasjon. 

Blant dokumentene Krupski har sikret, er 2500 rapporterte tilfeller av plutselig og uventet akselerasjon – den samme feilen som taxisjåføren hevder forårsaket Tesla-ulykken i Bergen i fjor. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
FEIL PÅ FEIL: Lukasz Krupski har samlet opp en stor mengde med feilmeldinger. Flere av dem gjelder plutselig og uventet fartsøkning. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Krupski har varslet amerikanske myndigheter, Department of Justice, The Security Exchange Commission og NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).

I januar 2021 konkluderte amerikanske veimyndigheter med at rundt 200 ulykker ikke skyldtes «feil på bilene.»

I oktober i år åpnet National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en ny undersøkelse av Tesla-kjøretøy for å vurdere sikkerheten til selskapets selvkjøringsteknologi.

Krupski har allerede vunnet frem i retten, som har sagt at han kan bruke informasjonen til å varsle om kritikkverdige forhold innenfor reglene i arbeidsmiljøloven.

Benekter hevnmotiv

Det er kjent at Krupski hadde en konflikt med sin arbeidsgiver og deretter med noen kolleger ved Tesla i Drammen. 

Motpartens advokat, Andreas B. Nordby, har sagt at hans opptreden kan være en grunn til problemene, at han ble uvenner med svært mange og i tiltakende grad oppfattet han at kolleger var ute etter ham.

Krupski tilbakeviser dette og hevder at han ikke ønsket konflikt med kollega eller arbeidsgiver.

– Hvorfor gikk du til en tysk avis i stedet for å varsle internt?

– Jeg forsøkte å varsle internt, men det gikk ikke.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
DØVE ØRER: Lukasz Krupski sier han forgjeves forsøkte å varsle internt i bedriften, men ble ikke hørt. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Krupski mener det er en uheldig kultur for gjengjeldelse og frykt i selskapet. 

– Noen kan mene at din handling er ren hevn og ikke et genuint ønske om å varsle?

– Dette er ikke lett å forsvare seg mot, men i mange år prøvde jeg å gjøre det beste for selskapet og for oss alle. Appellene til flere personer i ledelsen, HR og compliance gjorde bare situasjonen min verre, og gjengjeldelsen ble sterkere og mer intensiv. Jeg kunne ikke gjøre arbeidet mitt i henhold til kontrakten.

Han forklarer at han på et tidspunkt innså at det var umulig å oppnå noe internt.

– Og med tanke på at jeg ser mange mennesker i fare, ansatte, investorer, kunder og folk på offentlige veier, følte jeg at det var den eneste måten for meg å komme videre på.

– Og det var det som skjedde med meg. Det eneste som var mulig for meg, for selskapets eiere og for offentligheten, var å gå et skritt videre og ta det utenfor. Tilliten var oppbrukt.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VEIEN VIDERE: Nå venter Lukasz Krupski på kjennelsen fra Drammen tingrett. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

TV 2 har forsøkt å kontakte advokaten som representerer selskapet i den pågående rettssaken mot Krupski, men uten å få kommentar til saken.

Angående ulykken i Bergen, svarer Tesla Norge følgende i en e-post:

«Takk for henvendelsen. Saken er under etterforskning og Tesla kommer ikke til å kommentere saken. Tesla forholder seg til politiet og deres henvendelser i saken.»

Read Entire Article