I år har det vært underskudd på 4000 tonn norske egg. Først etter sommeren 2025 har vi nok eggbønder til å dekke etterspørselen her til lands.
På Brandstorp gård i Skjeberg i Østfold flakser og hopper 7500 unge høner rundt i sitt nye hjem. Jula er en av høysesongene for eggsalg i Norge, og nyslått eggbonde Arne Kristian Kolberg er glad han rakk å få i gang verpinga i tide.
– De kom nylig til gårds, og jeg opplever at hønene er i ferd med å bo seg inn og finne seg til rette.
Skulle hatt slaktekylling
På gården hans har det tidligere vært slaktekylling. Han og kona skulle egentlig i gang med slaktekylling i høst, men så fikk han spørsmål fra Nortura om han kunne tenke seg å bytte til eggproduksjon i stedet.
– Etter å ha tenkt oss litt om, sa vi ja til det. Det er en produksjon som det er etterspørsel etter, og et godt produkt, sier Kolberg.
«Den perfekte stormen»
At det er etterspørsel etter norske egg, er det ingen tvil om, for i hele 2024 har det vært mangel på norske egg.
Årsaken til det er sammensatt. Nortura kaller høsten i fjor «den perfekte stormen» for eggmarkedet.
– For det første gjorde et større sykdomsutbrudd blant høner i Europa at prisen på importerte egg steg. Kronekursen var lav, og det gjorde at flere matprodusenter ville ha norske egg i stedet for importerte, sier Matilda Aronsson, senior kommunikasjonsrådgiver i Nortura.
Samtidig som dette skjedde, beveget vi oss mot jula, en høytid hvor vi spiser nesten dobbelt så mye egg som det vi gjør til vanlig.
– Så var det dyrtid og matprisene steg, men prisen på egg holdt seg relativt lav og stabil, sier hun, og fortsetter:
– Folk kjøpte også veldig mye mer egg enn de pleier fordi det er en sunn proteinkilde. Dermed økte etterspørselen, og det ble for lite egg.
Kan bli utenlandske egg til jul
Nortura er markedsregulator for egg og kjøtt i Norge. De lager prognoser både for hvor mye som vil bli produsert her til lands, men også for etterspørselen fram i tid.
– Jo lenger fram i tid, dess mer usikkert blir det, sier Aronsson.
I 2024 har det vært en underdekning på 4000 tonn egg. Derfor har det vært åpnet for import av egg. Også til jul kan det bli utenlandske egg i butikken.
Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen forteller at Nortura har varslet dem om at det kan bli knapt med norske egg i slutten av 2024.
– Vi har derfor åpnet for import av egg fra Danmark frem til jul for å sikre at vi har nok egg i butikk, sier hun.
Hun understreker at det fortsatt vil være godt med norske egg i butikkene.
– Men juletiden er en periode hvor vi selger mye egg, gjerne 20–50 prosent mer enn i ordinære uker. Da supplerer vi altså med noe danske egg for å dekke den økte etterspørselen, sier hun.
Også Rema 1000 sier de kommer til å ta grep dersom de ser at det blir en underdekning fram mot jul, mens Coop sier det ser ut som det går bedre enn først forventet.
Varsler lang eggmangel
I tillegg til å be myndighetene åpne for import av utenlandske egg, har Nortura jobbet for å få flere til å starte opp med eggproduksjon.
Nå er seks nye eggbønder i gang, og 25 andre produsenter vil komme på plass i løpet av første halvår i 2025. Den norske eggmangelen vil altså fortsette en god stund til.
– Mot slutten av sommeren neste år skal vi være i boks, sier Aronsson i Nortura.
– Ingen garanti
Bonde Arne Kristian Kolberg forteller at eggproduksjon tar tid.
– Det skal etableres hus, det skal bygges og innredes, men det viktigste er jo at det er en biologisk tidslinje. Hønene skal klekkes, og de skal vokse opp og bli kjønnsmodne høner som kan legge egg, sier han, og fortsetter:
– Disse hønene har jo noen foreldre også. Så det er en ganske lang tidslinje fra planleggingen starter til eggene er klare.
Som tidligere konsernsjef i Nortura vet han at han tar en risiko ved å starte opp eggproduksjon.
– Det er hele tida håp om å produsere akkurat så mye som den norske forbrukeren vil ha. Hadde vi visst hva forbrukerne vil ha om et år, så ville vi truffet perfekt, sier han.
Problemet er nettopp at man ikke kan vite dette, mener bonden.
– Det er en risiko for oss som bønder at vi kan få for mye egg hvis det blir en endring i markedet. Vi håper de store endringene ikke vil skje, men vi har ingen garanti for det.