Varsler boligkrise allerede i vinter

1 month ago 25



– Vi er nok altfor sent ute.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauritsen, mener den varslede boligkrisen er rett rundt hjørnet. 

Boligprisstatistikken for juli viser en nedgang med 1,3 prosent, men med justert sesongvariasjon var nedgangen kun 0,1. 

Lauridsen regner med at denne utviklingen vil vedvare i august og at prisene vil holde seg høye. 

– Vi vil få en sterkere utvikling i høst enn det vi har sett de siste to årene, da boligprisene falt mye, sier han. 

Krisen vil merkes snart

Både Eiendom Norge og flere eksperter har varslet at mangelen på nybygde boliger vil føre til enda hetere boligmarked og har varslet en kommende boligkrise. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
ALVOR: Henning Lauridsen i Eiendom Norge mener den varslede boligkrisen er i anmarsj. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Vi har over halvannet år snakket om en kommende boligkrise på grunn av salgssvikten i ny boligmarkedet. Konsekvensene av denne krisen begynner så smått i høst og vil tilta i styrke de neste årene, da boligene som ikke er bygget heller ikke blir ferdigstilt, forteller Lauridsen. 

– Så boligkrisen kan allerede begynne i slutten av dette året?

– Det tror vi den gjør, sier Lauridsen til TV 2. 

Boligprisene i Norge har steget med 6,6 prosent fra nyttår og frem til slutten av juli. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var ved utgangen av juli 4,05 millioner kroner, ifølge Eiendom Norge. 

Det ble solgt 5135 boliger i Norge i juli. Dette er 22,3 prosent mer enn samme måned i fjor. 

Lauridsen tror heller ikke at pristoppen er nådd for 2024.

– Jeg tror nok vi er at vi kommer til å få boligpriser som skal opp i august.

Ønsker grep fra regjeringen

Lauridsen og Eiendom Norge har vært tidligere vært tydelige på at regjeringen er nødt til å komme på banen for å forhindre boligkrisen. 

Selv om han mener konsekvensene av lite nybygging allerede kan merkes i slutten av året, mener Lauridsen regjeringen fortsatt bør ta grep. 

 Jan-Petter Dahl  / TV 2
BYGGE: Eiendom Norge mener regjeringen er nødt til å ta grep for å få flere boliger bygd. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

– Regjeringen må legge nok til rekke for at det kan bygges nye boliger og ikke gjøre det vanskeligere. Man må i tillegg sørge for at det er attraktivt nok å leie ut bolig, for i leiemarkedet har vi også en krise lik den vi ser at vi har i boligmarkedet nå, sier han og legger til: 

– Allerede for to år siden så vi at det at salget av nye boliger stanset opp, allerede da burde man gjort noe. Man har gjort noen små tiltak men ikke noe som monner og ikke noe som er i nærheten av å løse krisen, slår Lauridsen fast. 

Da Lauridsen og Eiendom Norge anklaget regjeringen for å «svikte boligmarkedet» i juni, svarte statssekretær i finansdepartementet Lars Vangen (Sp), at regjeringens mål er at folk skal få bedre råd i tiden som kommer.

– Når folk får mer penger i lommeboken og det blir mindre usikkerhet om fremtidige inntekter, vil det kunne bidra til at husholdningenes etterspørsel etter nye boliger øker. Da vil også igangsettingen av nye boliger ta seg opp.

Renta kan lette på situasjonen

Og selv om Eiendom Norge varsler boligkrise, mener administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving at høstens varslede rentekutt kan være positivt for de som vil inn på boligmarkedet. 

– Dersom rentene faller vil etterspørselen øke og vi kan få en gradvis oppgang i boligbyggingen. Det vil lette litt på situasjonen for førstegangskjøpere, sier han. 

TV 2 har tidligere skrevet om «hypen», knyttet til boligmarkedet, som eksperter mener kan føre til at boligprisene etter hvert vil falle.

Kyrre
POSITIV: Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1, peker på at boligprisene faktisk har sunket og mest sanynlig vil fortsette å synke noe de kommende månedene. Foto: Foto: Jan Inge Haga

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, mener man ikke trenger å krisemelde boligmarkedet helt enda. 

– Det har vært mer oppmerksomhet rundt prisøkningen i årets første halvår og mindre på at prisene bare har økt med 2 prosent det siste året, sier han. 

Knudsen tror prisene kommer til synke noen prosent de kommende månedene. 

– De faktiske prisene synker litt. Det er noe vi nok vil se mer av utover høsten. Normalt er høsten kjøligere enn våren og fjorårets høst var kjøligere enn normalt. Disse tallene tyder på at det samme vil skje i år.

Read Entire Article