Mot nytt tysk valgsjokk?

3 hours ago 3



Søndagens valg kan bli historisk i delstaten Brandenburg, en sosialdemokratisk høyborg. For et helt annet parti leder på meningsmålingene.

Mot NY VALGSEIER? Christoph Berndt fra partiet Alternativ for Tyskland (AfD) taler på et valgkamparrangement i byen Cottbus i delstaten Brandenburg 19. september. Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB
Mot NY VALGSEIER? Christoph Berndt fra partiet Alternativ for Tyskland (AfD) taler på et valgkamparrangement i byen Cottbus i delstaten Brandenburg 19. september. Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB

Publisert 22.09.2024 00:17

I Brandenburg kan sosialdemokratene i SPD bli kastet fra makten, for første gang siden Tyskland ble gjenforent i 1990. 

– Jeg trekker meg hvis AfD blir størst, sier delstatens statsminister, Dietmar Woidke fra SPD. 

 Femke Colborne / AFP / NTB
SOSIALDEMOKRAT: En valgkampplakat som viser Brandenburgs nåværende statsminister Dietmar Woidke. Han truer med å gi seg i politikken dersom det høyreekstreme partiet AfD vinner valget i delstaten. Foto: Femke Colborne / AFP / NTB

Han sier valget ikke handler om hans personlige fremtid. 

– Det er avgjørende at landet ikke får det store brune stempelet og vårt stolte Brandenburg-flagg ikke får store brune flekker, sier han til avisa Der Tagesspiegel. 

Partiet Alternative für Deutschland (AfD) følges nøye av tysk etterretning i flere delstater. AfD karakteriseres som høyreekstremt.

 Santiago Vergara/TV 2
DEMOER: AfD tiltrekker seg mange motdemonstranter på sine valgmøter. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Det beskyldes for å undergrave demokratiet. Et av de mest ytterliggående høyre-partiene i Europa.

Tidligere i år kom det fram at topper i partiet hadde deltatt på et møte, hvor det ble diskutert massedeportasjoner av personer med utenlandsk opphav ut av landet. Hvis partiet fikk makt. 

De siste dagene før valget ledet de fortsatt på meningsmålingene i Brandenburg.

 X
LEDER: På denne meningsmålingen leder AfD foran SPD. Valger skjer søndag. AfD leder også på gjennomsnittet av meningsmålingene. Foto: X

Delstaten ligger rundt hovedstaden Berlin. Byens nye hovedflyplass ligger i Brandenburg, og den huser også en enorm Tesla-fabrikk. 

Mange berlinere flytter til Brandenburg, på grunn av vanskeligheter med å finne bolig i storbyen.

Mer enn lokalvalg 

Valget følges nøye i Europa. Hvis sosialdemokratene taper valget, kan Olaf Scholz få problemer med å bli gjenvalgt som partiets toppkandidat. Før valget til Forbundsdagen neste år.

For tre uker siden vant AfD en tredel av stemmene ved valg i de østtyske delstatene Sachsen og Thüringen. I sistnevnte ble AfD størst. 

Det var første gang et ytre høyre-parti vant et valg i Tyskland siden nazi-tiden og 2. verdenskrig. 

 I Sachsen var partiet så vidt bak kristendemokratene i CDU. 

Forbundskansler Scholz´svar på sjokkvalgene har vært å innføre grensekontroll i Tyskland. Og legge fram forslag om rask retur av migranter, som ikke har rett til å være i landet. 

 Markus Schreiber/AP
SLITER: Forbundskansler Olaf Scholz og regjeringens hans sliter ett år før det er valg til Forbundsdagen i Tyskland. Foto: Markus Schreiber/AP

Misnøye med økonomi, innvandring, høy kriminalitet, støtten til Ukraina og legemangel, er noe av det som fyrer opp oppslutningen om AfD. 

– Vi tyskere må stadig jobbe lenger for pensjonen, mens innvandrerne får praktisk talt alt i gave fra staten, sa velgeren Tanja til TV 2 før valget i Sachsen. Her inkluderte hun også ukrainere, som har flyktet fra krigen. 

Hun stoler ikke lenger på dagens regjering. 

– Islam er ondskapens religion. Islam hater Vesten. Det haster med å få kontroll på flyktningene, mente hun. 

 Santiago Vergara / TV 2
MISNØYE: Velgerne til AfD er ikke fornøyd med innvandring, kriminalitet eller økonomi. Foto: Santiago Vergara / TV 2

En meningsmåling fra Forschungsgruppe Wahlen viser at SPD har 26 % av stemmene, mens AfD ligger først med 27 %. På andre meningsmålinger har AfD et enda større forsprang. 

Ytre venstre-suksess 

i Brandenburg ser det ut til at også det nye ytre venstre-partiet til politikeren Sarah Wagenknecht kommer til å gjøre et godt valg. Partiet BSW, har mye av de samme meningene som kollegene, helt på motsatt fløy.

 John MacDougall / AFP / NTB
VALGKAMP: Valgplakater henger tett på lyktestolpene i byen Frankfurt an der Oder i delstaten Brandenburg i Tyskland, før valget 22. september. Foto: John MacDougall / AFP / NTB

Partiet er bygget rundt den karismatiske politikeren og har også hennes navn; Bündnis Sarah Wagenknecht. 

Wagenknecht ønsker færre innvandrere, mildere klimapolitikk og stopp av våpenleveranser til Ukraina. 

Sammen kan de to populistpartiene få rundt 40 prosent av stemmene. 

Politiske kommentatorer sier at det fortsatt vil være rundt 60 prosents oppslutning om de tradisjonelle partiene. 

Det pekes også på at mange delstater ledes av populære ministerpresidenter, (statsministere), som ofte trekker mange stemmer til partiene sine. 

Read Entire Article