Våpenhvile i Gaza er viktigere for Iran enn hevn

1 month ago 25



Irans FN-delegat:

Israel og Hamas er invitert tilbake til forhandlingsbordet. Håpet er at en våpenhvile i Gaza også kan hindre et Iran-angrep på Israel.

 Rentsendorj Bazarsukh / AP / NTB
HEKTISK: USAs utenriksminister Antony Blinken sier en våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel kan ferdigstilles i løpet av kort tid. Det har han sagt før uten å lykkes. Foto: Rentsendorj Bazarsukh / AP / NTB

Publisert 09.08.2024 04:43

Midtøsten og resten av verden har fryktet konsekvensene av et iransk hevnangrep siden Hamas politiske leder ble drept i Teheran forrige uke. 

USA har lagt press på partene for at de skal vende tilbake til forhandlingsbordet, og den 15. august kan de starte opp igjen. 

Iran signaliserer at våpenhvile er viktigst

– Det første steget mot å stanse eskaleringen er å fjerne årsaken til den, som er Israels pågående angrep på Gaza, sa Jordans utenriksminister Ayman Safadi til CNN onsdag. Han deltok på et IOC-møte der 54 muslimske land var representert. Ifølge CNN var målet å stanse eskaleringen. 

 JALAA MAREY / AFP / NTB
IRAN-ALLIERT: Hizbollah har avfyrt raketter over grensen fra Libanon siden 7. oktober. De har flere ganger uttalt at angrepene vil stanse hvis Israels angrep på Gaza avsluttes. Foto: JALAA MAREY / AFP / NTB

Irans lovede hevnangrep har også latt vente på seg. Onsdag signaliserte de at våpenhvile i Gaza var minst like viktig. 

– Vi må forfølge to mål samtidig: Først, etablere en varig våpenhvile i Gaza der de israelske militære okkupantene trekker seg tilbake fra territoriet; for det andre straffe angriperen som tok livet av Hanyieh, sa Irans utsendte FN-delegat onsdag. 

Torsdag inviterte Qatar, Egypt og USA Israel og Hamas tilbake til forhandlingsbordet. Liv står på spill i Gaza og storkrig står på spill i Midtøsten. Nå er spørsmålet om de kan lykkes. 

Dette vet vi om drapet på Ismail Haniye

– Enorme konsekvenser

Utspillene fra USA kom på løpende bånd denne uken. Militærstyrker i området ble forsterket, samtidig som både USAs utenriksminister Antony Blinken og USAs forsvarsminister Lloyd Austin har lagt press på partene for å unngå storkrig. 

– Konsekvensene kan bli svært betydelige, blant annet for Irans økonomi. Landet kan velge en bedre utvei, uttalte en høytstående tjenesteperson i president Joe Bidens administrasjon torsdag kveld.

En eskalering av den allerede spente situasjonen kan dessuten true ethvert håp om våpenhvile i Gaza-konflikten, advarte tjenestepersonen.

Hvis det stemmer at de kan få Israel og Hamas til å bli enige ved forhandlingsbordet, vil det kunne deeskalere situasjonen. Hvis partene virkelig ønsker fred, vil en våpenhvile i Gaza vil kunne sikre den:  

  • Hizbollah har tidligere lovet at de stanser rakettangrepene fra Libanon dersom Israels angrep på Gaza opphører. 
  • Iran har også holdt tilbake sitt motangrep de siste dagene, og har uttalt at våpenhvilen i Gaza er deres første og viktigste mål. 
  • 54 muslimske land samlet seg til hastemøte i IOC denne uken, og også på dette møtet melder CNN at målet var å roe ned situasjonen. De erkjenner Irans rett til hevn etter angrepet i Teheran, samtidig som også IOC-landene påpeker at våpenhvile i Gaza er det viktigste.
  • - Nå er spørsmålet om det er grunn til håp, og med det mener jeg om USA omsider vil legge reelt press på Israel for å få til en våpenhvile en gang for alle, skriver Al Jazeeras journalist Shihab Rattansi

    Han legger til grunn at det er Israel som blokkerer en våpenhvile, noe selv den Israel-vennlige Biden har gått langt i å hevde. 

    Israel og Hamas har hele tiden lagt skylden på hverandre når forhandlingene har strandet. 

 Julia Nikhinson / AP / NTB
VILLIG: I Qatar, der forhandlingene har funnet sted, tror ikke forhandlingsledere på at Israel er villige til å inngå noen avtale, skriver midtøstenekspert denne uken. Men nå har de i hvert fall sagt at de kommer. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB
 Adel Hana / AP / NTB
HAMASLEDER: Yahya Sinwar er ny Hamasleder. Han befinner seg i Gaza, og antas å være hjernen bak angrepet på Israel den 7. oktober. Israelske politikere har gjentatte ganger uttalt at han skal drepes. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Godtar ikke flere forsinkelser

– Det er på tide å ferdigstille en våpenhvileavtale og løslate gisler og fanger, står det i uttalelsen fra de tre meklerlandene torsdag.

Qatar, Egypt og USA ber partene sette seg ved bordet 15. august, enten i Qatars hovedstad Doha eller Egypts hovedstad Kairo, for å ferdigstille en avtale, uten flere forsinkelser.

I slutten av forrige måned sa en høytstående tjenesteperson i USAs president Joe Bidens administrasjon til AFP at forhandlingene om våpenhvile var i sluttfasen og at en avtale trolig kan ferdigstilles i løpet av kort tid.

Tirsdag denne uken sa USAs utenriksminister Antony Blinken at det nå er opp til Hamas' nye politiske leder Yahya Sinwar å si ja til våpenhvile for Gazastripen.

Hvis det stemmer, er det ikke noen liten bragd. De har i så fall fått Israel til å inngå en avtale med Den nye Hamaslederen Yahya Sinwar. Sinwar antas å være mesterhjernen bak Hamas' angrep mot Israel den 7. oktober i fjor. Han befinner seg i skjul på Gaza-stripen.

Det er heller ingen liten bragd å få Hamas tilbake til forhandlingsbordet etter at lederen deres ble drept. Hamas forhandlingsleder Khalil al-Hayya (63) samarbeidet tett med den nå avdøde Haniyeh. Nå rapporterer han til Sinwar, som angivelig befinner seg i tunneler under Gaza. 

 Khalil Hamra / AP / NTB
HAMAS-FORHANDLER: Lederen hans ble drept i Teheran. Nå skal Khalil al-Hayya fortsette forhandlingene. Han har tidligere mistet to brødre, to sønner og ett barnbarn i israelske rakettangrep mot Gaza i 2007, 2008 og i 2014. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

Ifølge avisa Middle east monitor har al-Hayya også sterke bånd til Iran og Hizbollah.

Kort tid etter at de tre landene sendte ut sin uttalelse, opplyste Israels statsminister Benjamin Netanyahu at landet takker ja til invitasjonen.

– Etter forslag fra USA og meklerne skal Israel 15. august sende en delegasjon med forhandlere til et avtalt sted for å ferdigstille detaljene i implementeringen av en avtale, uttalelse Netanyahus kontor natt til fredag.

Hamas har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse. 

Fremgang i dialogen

Mye tyder likevel på at det internasjonale presset har gitt en viss fremgang den siste uken, for like etter drapet på Hanyieh så det ikke engang ut som Qatar ville være med på samtalene lenger.

Israelske og egyptiske parter møttes i Kairo den 3. august for å få i gang dialogen igjen. Qatar ville ikke delta. Samtalene brøt sammen etter kort tid fordi Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha kommet med nye krav til en avtale

Da var det ikke lett å se for seg at Israel og Hamas skulle møtes igjen allerede den 15. august. Qatar-forhandlerne vurderte på det tidspunktet å trekke seg som forhandlingsleder i den umulige dialogen mellom partene, ifølge The Conversation

– Hvordan kan forhandlingene lykkes når en part tar livet av forhandleren på den andre siden? spurte Qatars statsminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. 

 – Hvordan kan forhandlingene lykkes når en part tar livet av forhandleren på den andre siden? spurte Qatars statsminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Nå er Qatar likevel med i forhandlingene igjen. Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters / NTB
SPØRRENDE: – Hvordan kan forhandlingene lykkes når en part tar livet av forhandleren på den andre siden? spurte Qatars statsminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Nå er Qatar likevel med i forhandlingene igjen. Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters / NTB

– I Qatar mener flertallet at Israel ganske enkelt ikke er villige til å delta i samtalene på en god måte, og enda mindre interessert i å få på plass en våpenhvile, skriver midtøstenekspert Kristian Coates Ulrichsen ved Rice University i The Conversation denne uken.

Nå er Qatar tilbake og bidrar til forhandlingene. Om det er hastemøtet blant de muslimske landene, USAs formelle henvendelse forrige uke der de takker Qatar for deres diplomatiske arbeid i denne prosessen eller noe annet som fikk Qatar til å skifte mening, er foreløpig ikke kjent. 

Det sto allerede mye på spill i forhandlingene mellom Israel og Hamas: 

De sivile palestinerne på Gazastripen lever under umenneskelige forhold i det krigen går inn i sin ellevte måned. Nær 40 000 skal være drept, og forholdene for sårede og fordrevne er forferdelige. 

Opposisjonen i Israel raser mot Netanyahu og kaller ham «Mister Abandonment». Gislenes familier krever at han inngår en avtale om utveksling, slik at de kan få tilbake familiemedlemmene som er fanget i Gaza. 

Nå står også en storkrig på spill.

 BASHAR TALEB / AFP / NTB
IKKE VED FORHANDLINGSBORDET: Da skolen Ghandor-familien befant seg på i Gaza ble bombet den 6. august, ble flere såret. Her befinner de seg på Nasser-sykehuset i Khan Yunis. Foto: BASHAR TALEB / AFP / NTB
 GIL COHEN-MAGEN / AFP / NTB
DEMONSTRERER: Også i Israel demonstrerer Netanyahus motstandere. Det har de gjort i flere måneder, uten at det har ført til noen ny våpenhvile og utveksling av fanger. Bildet er tatt den 3. august i Tel Aviv. Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / NTB
Read Entire Article