– Verdens mest utakknemlige jobb

2 hours ago 4



Fotballcupene er godt i gang for barn og unge denne sesongen og det betyr at mange ungdommer i disse dager møter opp for å dømme kamper i breddefotballen.

Det kan være en langt mer ubehagelig opplevelse enn mange ser for seg.


Årsaken er sinte foreldre og trenere som kjefter og smeller dersom de mener at deres barn eller lag går glipp av et innkast, frispark eller kanskje en straffe.

Saken oppsummert

Unge fotballdommere opplever ofte hets og ufine kommentarer fra voksne under kamper, noe som kan være svært ubehagelig.

Håkon Ryvarden Hübert, en 17 år gammel kretsdommer, har opplevd å bli kalt nedsettende navn og har vurdert å slutte som dommer.

Norges Fotballforbund jobber med å bekjempe dommerhets gjennom Fair play-arbeid og kampanjer, men problemet er fortsatt betydelig.

I programmet Nyhetskompaniet på TV 2 Nyheter ble dommerhets diskutert, flere av gjestene har opplevd sinte foreldre som kjefter fra sidelinjen.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Det er noe 17 år gamle Håkon Ryvarden Hübert litt for mange ganger har fått kjenne på kroppen.

 Espen Ramiro
DOMMER: Håkon Ryvarden Hübert (17) har jobbet som fotballdomnmer i snart fire år. Foto: Espen Ramiro

– Jeg har opplevd en del, det var særlig mye kjipt det første året jeg var dommer, forteller Hubert.

17-åringen er kretsdommer i Oslo fotballkrets og har dømt i nærmere fire år. Han forteller at han i løpet av disse årene har fått mer erfaring og selvtillit til å si ifra om noen kommer med kjipe kommentarer.

– Da jeg var 14-15 år så var det veldig vanskelig å stå der foran voksne menn på 50 år og prøve å dytte frem brystkassa og si at dette går ikke, sier den unge dommeren.

Fagansvarlig for dommerutvikling i Norges Fotballforbund sier det er trist at Ryvarden Hübert og andre dommere opplever dette.

– Unge bør aldri utsettes for hets og ufine kommentarer fra voksne, og det gjelder absolutt i rollen som fotballdommer også, sier Trond Ivar Døvle.

Vurderte å slutte

– Jeg har hørt mye som er ille, men det som går igjen er selvfølgelig «dritt--dommer», «er du blind?» og «hva holder du på med?», forteller Ryvarden Hübert.

Det er likevel andre kommentarer som har såret mest.

– Jeg har på det verste blitt kalt «mongo» og de har gått etter hudfarge, som selvfølgelig er helt hodemist, sier den unge fotballdommeren.

Selv vurderte han å slutte som dommer, men i stedet tok han pennen fatt for å forsøke å gjøre noe med problemet.

Det resulterte i et innlegg i Aftenposten.

– På et tidspunkt så bestemte jeg meg for å bite tenna sammen, men det er synd at det må til, sier Ryvarden Hübert.

Han opplever at det har hjulpet å heve stemmen og at flere klubber har blitt mer bevisst på å ha en kampvert tilstede på kamper.

 Hans Petter Hübert
GULT KORT: Håkon Ryvarden Hübert har i løpet av sine år som fotballdommer blitt tøffere til å si ifra om noen kommer med stygge kommentarer. Foto: Hans Petter Hübert

– Det blir sakte, men sikkert bedre. Men vi har fortsatt en lang vei å gå.

– Problemet er for stort

Fotballforbundet forteller at de jevnt og trutt jobber sammen med kretsene med denne utfordringen, blant annet gjennom Fair play-arbeidet.

– Hvor stort er dette problemet?

– Undersøkelser viser at en av fem dommere opplever dette årlig. Basert på undersøkelsen, og erfaringer, kan vi kort fortalt si at problemet er for stort, sier fagansvarlig for dommerutvikling.

I år har Fotballforbundet hatt ekstra fokus på dommerhets gjennom en kampanje.

– Her har vi jobba med omtrent 30 punkter som vi håper og tror skal gi en varig endring, fortsetter Døvle.

 Norges Fotballforbund
UKULTUR: Fagansvarlig for dommerutvikling, Trond Ivar Døvle, i Norges Fotballforbund vil ha en slutt på hets av barn og ungdom. Foto: Norges Fotballforbund

Kampanjen vil straks være synlig i sosiale medier.

– Det håper vi vil være en tankevekker og påminnelse til alle deltakere i fotballen, samtidig som vi snur ukulturen gjennom tiltakene vi allerede har innført eller fortsatt jobber med som en del av kampanjen, sier Døvle.

– Kjempeskummel jobb

17 år gamle Håkon fortalte om de mange ubehagelige opplevelsene fra gressmatta da han gjestet Nyhetskompaniet på TV 2 Nyheter.

Komiker Espen PA Lervaag, politisk redaktør Anne Ekornholmen og Tiktokeren Gard Øksendal gjestet samme program, de ble alle oppgitt over det Håkon fortalte.

– Jeg har sett det selv og opplever det når jeg ser på kamper og treninger. Jeg fatter ikke at det er mulig, og det er på det laveste nivået det kan komme, mener Lervaag.

 Odd Arne Hartvigsen
NYHETER I GODT SELSKAP: Programleder Rune Kjos i samtale med gjestene Gard Øksendal, Anne Ekornholmen og Espen PA Lervaag i Nyhetskompaniet på TV 2 Nyheter. Foto: Odd Arne Hartvigsen

Også Ekornholmen har tilbragt mye tid på sidelinjen som mamma til to fotballgutter. Hun forteller at begge guttene har prøvd seg som dommere, men at det ble en kort dommerkarriere på dem begge.

– Det er jo en kjempeskummel jobb og når det da i tillegg kommer foreldre, trenere og tilskuere og kjefter, ja så er det brutalt, sier Ekornholmen.

Tiktoker Gard Øksendal forstår ikke at voksne kan oppføre seg sånn.

– Her er det folk som stiller opp for en slikk og ingenting for å dømme disse kampene også står det voksne og holder på sånn på sidelinja. Det er helt vilt å gjøre, mener Øksendal.

– Pappaene er verst

Gjestepanelet mistenker at det er fedrene som i hovedsak mister hodet og kjefter. Noe den unge fotballdommeren bekrefter.

– Det er først og fremst pappaene. Aller verst er de mannlige litt eldre trenerne, sier Ryvarden Hübert.

Han er bekymret for smitteeffekten på barna som spiller.

– Trenerne setter et eksempel for sine spillere, så det er svært uheldig at de legitimerer slik oppførsel, mener 17-åringen.

Han kommer med en klar oppfordring om at andre voksne tilskuere må si i fra om de opplever at en ung dommer blir hakket på.

– Foreldre som tar tak og sier i fra til de som kjefter er redningen her, avslutter 17-åringen.

Nyhetskompaniet ser du når du vil på TV 2 Play!

Read Entire Article