Vanskelig å forstå for oss som lever i området

4 days ago 10



Trollvegg AS og Repstad Eiendom har stått for et omfattende planarbeid for ny boligutbygging på Vedderheia i Søgne.

Johnny Øvstebø er kritisk til utbygging der han mener det ikke er planlagt tiltak for sikring av myke trafikanter. Bildet viser selve bussholdeplassen, som er det mest brukte holdeplassen på heia og uten fotgjengerovergang. Foto: Johnny Øvstebø

Planen legger til rette for 30 nye boenheter, og presenteres som et prosjekt i harmoni med natur og lokalmiljø. Problemet er bare at virkeligheten ikke stemmer med intensjonene – særlig ikke når det gjelder trafikksikkerhet og hensyn til eksisterende bebyggelse.

Flere beboere har gitt innspill i høringsrundene – blant annet om den allerede sårbare trafikksituasjonen. Skytterveien, som skal betjene store deler av utbyggingen, er en smal vei uten fortau.

Det er en skolevei for barn som skal til både Tinntjønn ungdomsskole og nærliggende barnehager. Likevel skal tung anleggstrafikk nå kjøre inn og ut her i hele anleggsfasen – uten at det er foreslått reelle trafikksikringstiltak. Ikke et gangfelt engang.

Selv om planbeskrivelsen anerkjenner utfordringer knyttet til trafikksikkerhet, konkluderer den med at det ikke er behov for ytterligere risikoanalyse. Det står rett og slett at «det vurderes at det ikke er behov for en nærmere risikovurdering av uønskede hendelser”.

Dette er vanskelig å forstå – særlig for oss som lever i området og vet hvordan situasjonen faktisk er. Smale veier og allerede høy biltrafikk.

I planprosessen ble det også lovet at den populære turstien som går mellom boligfeltet og Tinntjønn skole skulle utstyres med belysning, nettopp for å sikre en tryggere skolevei for barn og unge. Dette ble brukt som et viktig salgsargument i medvirkningsfasen.

Nå viser det seg at hele løftet har falt i grus – fordi ingen vil ta på seg vedlikeholdsansvaret.

Resultatet? ingen forbedring, til tross for tidligere intensjoner om tryggere ferdsel.

Vedderheia er Søgnes største boligfelt, men mangler gangfelt. Det finnes ikke et eneste skilt med “gangfelt” på. Når planene legger opp til økt trafikk og flere innbyggere uten å møte bekymringene med konkrete forbedringer, svekker det både tilliten til prosessen og til aktørene bak.

Vi ønsker utvikling og boliger velkommen – men det kan ikke skje på bekostning av sikkerheten til barn og unge.

Når medvirkning blir et kryss i et skjema og ikke faktisk innflytelse, og trygg ferdsel blir saldert bort til fordel for arealeffektivitet, da er vi på feil vei. Kristiansand kommune og bystyret burde revurdere behovet for innbyggerinvolvering når det nå blir opplevd som ren formalitet i byggeplanene.

Read Entire Article