Valpen Enzo ble forgiftet: – Vi vet ikke hvor lenge han vil leve

4 hours ago 2



Enzo drakk væsken fra en hjemmelaget musefelle og fikk glykolforgiftning. Nå frykter eieren for valpens fremtid.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
GLYKOLFORGIFTNING: Mats Carlsen forteller om da hunden Enzo ble forgiftet av Glykol. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Publisert 20.09.2024 18:19

– Vi vet ikke hvor lenge han vil leve, forteller Mats Carlsen. 

Valpen Enzo er en fremtidig jakthund for eieren Mats Carlsen, men den viktige treningen for hunden fikk en brå vending.

I mai i år måtte nemlig Enzo hasteinnlegges til dyresykehuset ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås etter inntak av glykol. 

– Jeg tok kontakt med veterinær kort tid etter at det hadde skjedd. De sa at dette er dødsfarlig, og at enden på visa er at hunden din dør hvis du ikke kommer inn nå, sier Carlsen. 

Ble hasteinnlagt 

Glykol er en kjemisk forbindelse som blant annet brukes i frostvæske og vindusspylervæske. 

Noen bruker også glykol til å lage musefeller, ved å helle frostvæske i en bøtte som musen faller ned i. 

En slik bøtte har fire måneder gamle Enzo drukket av.

 Mats Carlsen
BØTTEFELLE: Slik så musefellene ut på jakthytten. Foto: Mats Carlsen

Bøtta stod uheldigvis inne på leirdueutvalget sitt klubbhus. Ulykken skjedde da Carlsen, som er medlem av klubben, skulle hjelpe til med å åpne hytta for gjester. 

– Leirdueutvalget praktiserer å ha vannskåler stående som hundene kan drikke fra. Så jeg trodde han drakk vann, men da han gikk tilbake en andre gang for å ha mer, da ble jeg mistenkelig, forteller han. 

Det gikk kort tid før Carlsen forstod at valpen hadde fått i seg glykol.

– Jeg kjørte rett til veterinæren. Da fikk jeg egentlig to valg, enten å starte behandlingen eller avlive hunden, og det var sårt, sier han. 

Han ønsker nå å advare andre mot å sette ut slike bøttefeller. 

Jaktforeningen har sagt at det var en menneskelig feil at fellen stod ute. Lederen i foreningen sier de har endret rutinene, og betalt erstatning til Carlsen. Det er ikke dårlig stemning mellom partene.

– Kan være dødelig

Veterinær Heidi Sjetne Lund jobber på avdelingen for indremedisin på Dyresykehuset smådyr ved Veterinærhøgskolen, NMBU. Hun har en doktorgrad i nyre- og urinveislidelser, og har fagansvar for denne typen lidelser. 

 Sveinung Kyte / TV 2
ALVORLIG: Veterinær Heidi Sjetne Lund, ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU), tar i mot dyr som har blitt forgifta. Hun kaller frostvæskeforgiftning et av de mest alvorlige. Hunden på bildet er hennes og heter Pepsi. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Hvis dyret har fått i seg mye frostvæske så står det om timer, og sannsynligheten er stor for at det kan bli fatalt uten behandling, sier Lund. 

Hun forklarer at den spesifikke glykolen, etylenglykol, på kort tid omdannes til farlige stoffer eller metabolitter i nyrene og leveren som ødelegger cellene i kroppen. 

Frikjent i Høyesterett for hjemmelaget drukningsfelle

– Det som er farlig, er at du ikke nødvendigvis er til stede og ser hva som skjer når hunden får i seg frostvæsken. Stoffet oppfører seg litt forskjellig i ulike dyr, men hos hunder vil de ofte først få en nevrologisk påvirkning altså at de sjangler og oppfører seg annerledes. Deretter vil en del virke helt fine igjen i noen timer, før de kan krasje fullstendig med nyresvikt, forklarer Lund. 

– Kort behandlingsvindu

Hun forteller at det er et kort vindu på å behandle frostvæskeforgiftning. 

– Vi pleier å si at en vellykket behandling må skje innen fem timer fra inntak, men helst så raskt som overhodet mulig, da man kan se dødsfall også før det har gått fem timer, legger hun til. 

 Sveinung Kyte / TV 2
STÅR OM FÅ TIMER: Veterinær Heidi Sjetne Lund forteller at det kan stå om få timer for å kunne redde en hund som har fått frostvæske i seg. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Åtte til tolv timer regnes som dødelig, men noen få av dyrepasientene som får i seg glykol kan reddes med dialyse. Likevel er det få dyresykehus i Norge som tilbyr dette, og kostnaden er stor.

Lund mener likevel det viktigste er å forebygge at disse ulykkene skjer i utgangspunktet. 

– Dette er ikke stoff dyr bør ha tilgang til. Det beste er å hindre tilgjengeligheten ved å oppbevare frostvæske i lukkede beholdere på en forsvarlig måte, sier veterinæren. 

– Må følges opp resten av livet 

Enzo har heldigvis klart seg tilsynelatende bra etter å ha startet behandlingen ved NMBU, men det er vanskelig å si hvordan glykolforgiftningen vil påvirke ham.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
VIL FORBYGGE ANDRE ULYKKER: Mats Carlsen ønsker å gjøre folk oppmerksom på konsekvensene av bøttefeller for å avlive skadedyr. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Alle dyr som har vært gjennom en akutt nyreskade regnes nemlig som å ha førstestadium kronisk nyresvikt resten av livet, og må sjekkes opp av veterinær en del ganger senere. 

– Han er tilsynelatende frisk og har mye energi, men vi vet ikke hvordan dette vil påvirke ham i fremtiden. Vi har fått beskjed om at han kan dø om to uker, to måneder eller ti år, sier Carlsen.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
USIKKER FREMTID: Mats Carlsen forteller at han ikke vet hvor lenge Enzo vil leve etter glykolforgiftningen. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

– Hva tenker du om tiden fremover? 

– Først og frem synes jeg det er en ubehagelig situasjon å være i, og det er kjedelig å ikke vite hva utfallet vil bli. Enn så lenge er Enzo frisk og vi kommer til å lære han opp slik vi ellers ville gjort og gjøre det beste ut av situasjonen, forteller Carlsen. 

Read Entire Article