Utslipp fra framtidige anleggsarbeider må fordeles på framtidig bruk

2 days ago 14



Jeg liker tog. Nylig skulle jeg hjem fra Bergen, og kunne i praksis velge mellom fly, båt, dieselbuss og tog. Det ble tog: nokså komfortabelt, rimelige billetter (denne gangen), og helt sikkert mest klimavennlig. At det var nydelig vær over fjellet gjorde det til en fin opplevelse.

At det var nydelig vær over fjellet gjorde det til en fin opplevelse. Foto: Vidar Knai / NTB

Med turen min ble ca. 11 kg klimagassutslipp lagt på min kappe. Da regner jeg livsløpsutslipp («Tier 3») 15 gram per personkilometer («pkm»), 440 km fra Bergen til Drammen og 320 km fra Drammen til Kristiansand.

Hadde jeg valgt dieselbuss med samme kjørelengde, ville det blitt mye mer: ca 90 kg (ca 120 gram per pkm). Kunne jeg valgt elbuss, hadde det ikke blitt så galt: ca 23 kg (regner 30 gram per pkm). Jeg kunne forsåvidt fått kortere strekning med buss, men da kommer gjerne ferjer inn i bildet og regnestykkene blir mye vanskeligere, så det ser jeg bort fra.

Men hvordan blir utslippene om man gjør investeringer i jernbane og vei? For jeg mener at utslipp fra framtidige anleggsarbeider helt klart må fordeles på framtidig bruk av jernbanen/veien.

Jeg mener at utslipp fra framtidige anleggsarbeider helt klart må fordeles på framtidig bruk av jernbanen/veien.

Et benyttet tall for utslipp fra anlegg, når man ikke har detaljer nok til å regne på enkeltfaktorer, er 25 tonn klimagass per million investert. Dette tallet vil kunne falle noe over tid på grunn av bedre anleggsteknologi, men nå ligger det omtrent der.

Utslippet fra en milliard kroner blir da ca. 25.000 tonn. Hvis det er til Sørlandsbanen, kan det fordeles over 100 år (der tar jeg i) og ca. 186 millioner pkm per år (SSBs tall for transportarbeidet nå). Det gir et tillegg per pkm på ca 1,3 gram. Trekker vi fra for at noe skal «betales» av godstrafikk, kan jeg si ett gram per pkm per milliard.

Med 40 milliarder, som «genistreken» pluss andre forbedringer må påregnes å koste, blir anleggstillegget på ca 40 gram per pkm med dagens belegg. Og selv om persontransporten på Sørlandsbanen går 50 prosent opp (kanskje realistisk), gjør anleggstillegg på ca 27 gram at det totalt blir ca 42 gram per pkm for tog.

Så er det anleggstillegg for vei også. Her lager hver milliard like mye utslipp. Men mye veibygging er ferdig allerede, og resten må kunne begrenses noe. Dessuten er det i størrelsesorden ti ganger så mange personkilometer å fordele anleggstillegget på. Med for eksempel 20 milliarder til veianleggene med levetid 50 år, påføres brukerne grovt regnet 4 gram per pkm i anleggstillegg, og elbuss kommer ut på ca 34 gram per pkm. Dette er grove beregninger, men avstanden til tog er så stor at det har betydning.

Tog på eksisterende linjer er effektivt. Eksisterende linjer må brukes så godt man bare kan, og flaskehalser kan utbedres. Men alle store anlegg er dyre både i penger og i utslipp, og må velges med omhu, nøkternhet og grundige regnestykker. Og jo mer bruk anleggsutslipp kan fordeles på desto bedre. Utslippstall for kun drift er uansett ikke et godt nok grunnlag å velge på.

Read Entire Article