Utdyper valg-exit: – Det er ingen spøk

1 month ago 22



Joe Biden i fersk intervju:

Sittende president i USA, Joe Biden, deler søndag sine tanker om hvorfor han valgte å trekke seg som Republikanernes presidentkandidat.

 Evan Vucci / NTB.
KLAR TALE: Joe Biden forklarer bakgrunnen til at han valgte å trekke seg som presidentkandidat.  Foto: Evan Vucci / NTB.

Publisert 11.08.2024 18:48 Sist oppdatert nå

USAs sittende president Joe Biden valgte å trekke seg som Demokratenes presidentkandidat i slutten av juli, og ga samtidig sin støtte til Kamala Harris. 

– Det har vært min hensikt å søke gjenvalg, men jeg mener det er i mitt partis og mitt lands beste interesse å trekke meg og kun rette fokuset mot å oppfylle mine plikter som president ut min periode, sa Biden den gang.

I et intervju med «CBS News Sunday Morning» forklarer Biden mer om tankene bak det historiske valget. 

 Manuel Balce Ceneta / NTB.
NYTER TILVÆRELSEN: Joe Biden har nylig vært ute på en sykkeltur, hvor det ser ut til at presidenten nyter tilværelsen etter valg-exiten. Foto: Manuel Balce Ceneta / NTB.

Spøker om alderen

Presidenten påpeker at det var et veldig tett løp, som kanskje først ville ha blitt avgjort helt i sluttinnspurten av valgkampen. 

– Men det som skjedde var at flere av mine demokratiske kolleger i Senatet og Representantenes hus trodde at jeg ville skade dem i valgkampene deres, sier han, og legger til: 

– Og jeg var bekymret for at hvis jeg fortsatte løpet, at det ville være temaet.

Biden opplyser at han først og fremst så på seg selv som en overgangspresident da han stilte til presidentvalg første gang. 

– Jeg kan ikke engang si hvor gammel jeg er - det er vanskelig for meg å få det ut av munnen. Men ting gikk så raskt, det skjedde ikke, sier presidenten spøkefullt, og legger til: 

– I tillegg til det, så var det kritiske spørsmålet - og er det fortsatt, det er ingen spøk - å opprettholde dette demokratiet. 

Hadde lovet sønnen

Biden omtaler presidentrollen som et ærefullt oppdrag, men er samtidig tydelig på at det viktigste er å slå Republikanernes presidentkandidat Donald Trump. 

– Selv om det er en stor ære å være president, så mener jeg at vi har en forpliktelse overfor landet til å gjøre det jeg … Det viktigste vi kan gjøre - og som vi må gjøre - er at vi må, vi må, vi må slå Donald Trump, sier Biden til kanalen. 

Etter den vanskelige kunngjøringen skal Biden ha fått besøk av familien sin, som skal ha fortalt hvor stolte der var av ham. 

Biden fikk under intervjuet spørsmål om sin avdøde sønn, Beau Biden, som døde i 2015. Før han døde, skal sønnen ha bedt faren sin om å love og holde seg i valgkampen. 

Den sittende presidenten er tydelig på at han egentlig ikke hadde noen planer om å stille til valg etter sønnens død, men sier bilangrepet i Charlottesville tilbake i 2017 gjorde at han endret mening. 

Read Entire Article