Ut mot Vestre: – Det holder ikke

1 week ago 8



Frp-toppen er krystallklar. Han krever at helseministeren må svare for seg i Stortinget etter TV 2s avsløringer.

 Chrisrémy Berrefjord / TV 2
MÅ SVARE: Bård Hoksrud mener Vestre må forklare for Stortinget hvordan nesten 1000 pasienter har dødd på norske sykehus de siste årene. Foto: Chrisrémy Berrefjord / TV 2

Publisert 11.09.2024 10:01

TV 2s avsløringer om hvilke konsekvenser kommunikasjonssvikt i helsevesenet har fått, skaper kraftige reaksjoner blant politikerne på Stortinget. 

– For det første er dette et vanvittig høyt tall. Det er sjokkerende at det er snakk om så mange, sier Fremskrittspartiet sin helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud.

TV 2 avslører:

440.000 feil på norske sykehus – én ting går igjen

– Ikke akseptabelt 

For i helgen kunne TV 2 fortelle at 957 personer har mistet livet etter uønskede hendelser hvor kommunikasjon har vært en medvirkende årsak. 

Nærmere 3000 har fått skader som har fullstendig endret livene deres. 

– Det er ikke akseptabelt. Mennesker kan begå feil, men tallet er skremmende høyt, fortsetter Hoksrud. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
TIL STORTINGET: Bård Hoksrud vil at Vestre skal komme til Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Han er glad for at helseminister Jan Christian Vestre (Ap) legger seg flat, og at han varsler umiddelbare grep. Hoksrud etterlyser imidlertid enda flere svar. 

– Det holder ikke å si at han er opptatt av dette. Jeg mener at han burde komme til Stortinget og holde en redegjørelse om disse funnene. 

Krever handling

Han forventer at Vestre kommer med konkrete forslag til hvordan han skal følge opp dette. 

– Han legger seg flat, og innrømmer at han knapt trodde dette kunne stemme. Da mener jeg at det må en handling til, sier Frp-toppen.

Helseministeren sier de er i full gang med å se på hvordan situasjonen kan bli bedre. 

– Hvis Stortinget ønsket det, redegjør jeg gjerne på en egnet måte. 

 Sveinung Kyte / TV 2
LA SEG FLAT: Jan Christian Vestre la seg flat, og kalte situasjonen uakseptabel etter TV 2s avsløringer. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Varsler grep 

Vestre sier blant annet at de skal innføre en ny og bedre meldeordning for alvorlige hendelser, som skal bidra til økt læring og forbedring i tjenesten. 

– For å få ned antall uønskede hendelser må vi også ha åpenhet om hendelsene og mulighet til å lære på tvers av virksomhetene, sier statsråden. 

Et konkret grep Vestre trekker frem, er å reetablere den nasjonale oversikten over alvorlige hendelser i helsevesenet. Denne ble avviklet av forrige regjering i 2019. 

– Vi skal få på plass en nasjonal oversikt for å forebygge at samme feil skjer flere ganger, og for å lage gode analyser av årsaker og oppfølging, sier han. 

Read Entire Article