Her faller tilliten til politiet: – Alvorlig

4 hours ago 2



Politiet nyter generelt stor tillit i befolkningen, men på ett spesifikt område har tiltroen falt betydelig de siste ti årene.

 Frode Hoff / TV 2
LEDER: Det er slike innsatsledere man ser på ulykkessteder, umiddelbart etter at en krise oppstår. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 20.09.2024 09:27

Når det skjer store, nasjonale kriser, naturkatastrofer eller terrorangrep er det politiet som skal lede an.

Da er det oppsiktsvekkende å se resultatene i en ny undersøkelse fra Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), som TV 2 har fått tilgang til.

I undersøkelsen blir et representativt utvalg spurt følgende spørsmål:

«Hvilken av følgende institusjoner anser du er best egnet til å lede alvorlige, nasjonale krisesituasjoner?»

2014 versus 2024

NOF stilte akkurat samme spørsmål til folk for ti år siden. Den gang – i 2014 – svarte 24 prosent at politiet var best egnet.

Nå har det skjedd et betydelig fall. 

Kun 13 prosent tror politiet er best til å lede an i kriser, noe som gir et fall i tillit på elleve prosentpoeng.

Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet mener tillitsfallet kan forklares med endret trusselbilde de siste 10 årene.

– Det sikkerhetspolitiske landskapet har endret seg betydelig, spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina. Derfor er det sannsynlig at folk oppfattet «alvorlige nasjonale krisesituasjoner» annerledes i 2014.

Hun løfter også frem at flere mener det er sannsynlig med krigshandlinger på norsk territorium.

– Da er det naturlig at Forsvaret og DSB løftes som sentrale aktører i håndtering av alvorlige, nasjonale kriser. Men vi er alle avhengig av hverandre og at vi samhandler både om krisehåndtering, og i det daglige.

 Lage Ask / TV 2
IKKE OVERRASKET: Beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Tone Vangen, mener det kan være flere årsaker til tillitsfallet. Foto: Lage Ask / TV 2

Fellesforbundet: – Alvorlig

Leder for Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, mener politiet må jobbe for å vinne tilbake tilliten hos folket.

– Det er klart at resultatet i undersøkelsen er alvorlig, sier hun, og fortsetter: 

– I en nasjonal krise er vi helt avhengig av tillit til en ledelse som kanskje må iverksette tiltak og anbefalinger for befolkningen.

Resultatene i undersøkelsen spriker fra folk sin generelle tillit til lovens håndhevere. I politiet sin årsrapport for 2023 (side 15) fremgår det at 72 prosent av befolkningen har svært eller ganske høy tillit til dem.

Men når det kommer til ledelse av nasjonale kriser er tiltroen altså synkende.

Hvorfor er det slik, tror du?

– Dette blir litt synsing, men det kan hende den sikkerhetspolitiske situasjonen har løftet folk sine tanker om hva de er mest redd for, sier Skatvold.

 Sorosh Sadat / TV 2
LEDER: Unn Alma Skatvold er leder i Politiets Fellesforbund, og mener det er helt essensielt at folk har tillit til politiet sin kriseledelse. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Hun trekker frem økt frykt for krig, i tillegg til at folk stadig oftere hører at politiet har knappe ressurser, nedbemanner, og får vanskeligheter med å ivareta samfunnsoppdraget.

– Før Arendalsuka hadde vi en undersøkelse der vi spurte folk om de tror politiet har ressursene de trenger for å bekjempe kriminalitet. Mer enn sju av ti svarte nei, så dette kan nok påvirke folk sin oppfatning, sier Skatvold.

– Virkeligheten for norsk politi har kommet mer frem i lyset.

DSB-boost

I undersøkelsen ligger tilliten til Forsvaret på 40 prosent, som er det samme nivået som i 2014.

Direktoratet for samfunnsberedskap og sikkerhet (DSB), har derimot fått en solid tillitsboost på tretten prosentpoeng.

Altså er det hele 30 prosent som mener DSB er best egnet til å lede nasjonale kriser, sammenlignet med kun 17 prosent i 2014.

 Amanda Pedersen Giske
LEDER: Mens politiet faller og DSB øker, har folket stabilt mest tillit til at Forsvaret kan lede under nasjonale kriser. Hele 40 prosent av folket tror det. Foto: Amanda Pedersen Giske

– Ingen tvil

Fellesforbund-lederen tror det voldsomme fokuset på opprustingen i Forsvaret har økt tilliten til dem og myndighetene.

Dette er prosenter som tidligere tilfalt politiet.

Hvor viktig er det å gjenvinne tilliten til politiet innen kriseledelse?

– Det er kjempeviktig. Det er politiet som skal lede nasjonale kriser, og det gjør de på en svært god måte. Gjerdrum-hendelsen er et godt bilde på dette, der man ledet på tvers av flere etater. Utfordringene er når vi må stå i det over lengre tid, sier Skatvold.

Trenger politiet flere ressurser?

– Det er det ingen tvil om.

Read Entire Article