Ut mot TikTok-trend: – Triggende

1 month ago 39



Saken oppsummert

  • «What I eat in a day»-videoer på TikTok viser daglige måltider, med varianter som blant annet fokuserer på hudhelse, proteininntak og vekttap.
  • Selma Løvendahl Mogstad Leraand kritiserer trenden basert på egne erfaringer med anoreksi, og beskriver videoene som triggende.
  • Marianne Clementine Håheim advarer mot potensielt negativ påvirkning fra slike videoer, spesielt når de fokuserer på mengder og kalorier.
  • Selv om noen videoer kan inspirere til nye matretter, understreker ernæringsfysiologer at individuelle ernæringsbehov varierer, og at videoene sjelden gir et helhetlig bilde av kostholdet.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

På det sosiale mediet TikTok, er det mange som legger ut såkalte «What I eat in a day»-videoer. Dette er videoer der man legger ut måltidene man spiser i løpet av en dag. 

Det finnes mange varianter av slike videoer. Etter et søk på appen, kommer det både opp «What I eat in a day» for å få ren hud, spise nok protein, og gå ned i vekt for å nevne noen. 

Det finnes også «fast food edition» og «hangover edition». 

Trenden får Selma Løvendahl Mogstad Leraand til å reagere. 

– Fuck «What I eat in a day»

Leraand er åpen om at hun slet med anoreksi fra hun gikk på ungdomsskolen til slutten av videregående. 

– Anoreksi er et helvete, sier Leraand til TV 2. 

Mandag la hun ut en video der hun deler egne tanker om «What I eat in a day»-videoer.

– Jeg hadde kjent på en langvarig frustrasjon over at videoene blir publisert. Da jeg begynte å bli frisk, innså jeg hvor triggende videoene var, sier hun til TV 2. 

– Helt ærlig. Fuck «What I eat in a day»-videoer, sier hun i videoen.

Tror ikke det er ekte

Da Leraand selv var syk, brukte hun mye tid på å se på videoene. For henne var videoene på TikTok både triggende og vanskelige å unngå. Leraand forklarer at hun nesten ble avhengig av å se på dem. 

Hele dagen tenkte hun på mat. Både hva hun hadde spist og hva hun skulle spise. Leraand forklarer at videoene ble med på å fôre disse tankene.

 Privat
REAGERER: Selma Løvendahl Mogstad Leraand ser negativt på trenden. Foto: Privat

– Jeg følte alltid at jeg hadde spist for mye. Jeg så på videoene for å sammenlikne meg med andre, forteller hun til TV 2.

Hun trekker frem at hun tror mange av videoene ikke forteller hele sannheten, fordi avsenderen selv kan velge hva de vil vise. 

Hun begrunner dette med at man ofte spiser ulikt hver dag, og at man ofte kan småspise mellom måltidene, uten at det er noe man legger til i videoen.

– Jeg blir så lei meg av å tenke på at jeg slukte innholdet da jeg var 16–17 år gammel. 

Hun anbefaler andre å være bevisst på hvordan «What i eat in a day»-videoer påvirker deg.

– Det klarte ikke jeg. Oppsøk hjelp om du sliter med mat, og snakk med noen du stoler på. Du kan snakke med både fastlege og Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS).

Trenger du noen å snakke med?

  • Spiseforstyrrelseforeningen: 22 94 00 10
  • Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS): Nettros.no
  • Ung.no - spiseforstyrrelser: Ung.no
  • Mental helses hjelpetelefon: 116 123

Kilde: Helsenorge.no

Kritisk til videoene 

Marianne Clementine Håheim er fagansvarlig for kommunikasjon i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS). Hun er også kritisk til innhold som «What I eat in a day», og forklarer at det kan være triggende for de som sliter med mat. 

 Geir Johnny Huneide / TV 2
NEGATIV: Fagansvarlig for kommunikasjon i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS), Marianne Clementine Håheim, mener man skal være forsiktig med å dele hvor mye man spiser. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

For hennes del må man gjerne dele innhold om mat, matlaging og oppskrifter. Hun mener man krysser en grense når det blir snakk om spesifikke mengder og tall.

– Med en gang man går over i landskapet hvor man deler spesifikke mengder og kalorier, blir det lett å sammenlikne seg.

Hun trekker også frem at mange av videoene er knyttet til å være tynn. 

– Mange profiler lager slike videoer som handler om hva de gjør for å holde seg tynne. En del av konteksten er et ønske om å oppnå en tynn kropp.

Hun anerkjenner at alle videoer ikke er like ille, men at hun uansett ikke er noen tilhenger av konseptet. 

– Noen lager innhold med mat med mer kalorier, men det er alltid en fallgruve å gå inn på mengde og porsjoner.

– Virker skrudd

Også Cathrine Borchsenius er kritisk til trenden. Hun er klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no. 

– Hva en enkeltperson spiser i løpet av en dag er uinteressant, sier Borchsenius til TV 2. 

Hun synes hele konseptet virker skrudd. 

 A. Palladino
KRITISK: Også klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, er kritisk til «What I eat in a day». Foto: A. Palladino

– Dette er noe som fort kan trigge personer som allerede har et anstrengt forhold til mat. Jeg tenker også at de som legger ut slike videoer kanskje ikke har et helt avslappet forhold til mat?

Hun trekker frem at man spiser ulik mat hver dag basert på aktivitet, gjøremål, hva man vil spise og hvilken mat man har tilgjengelig. 

Dersom man ikke knytter videoen til en enkeltperson, er hun ikke like kritisk. Borchsenius tenker det kan være mer inspirerende og informativt med en video om for eksempel hva man kan spise som en aktiv person. 

– Men dette er innhold som bør lages av folk som har gode kunnskaper om kosthold og ernæring.

Vil aldri dele selv

Kristiane Stormoen er klinisk ernæringsfysiolog i Kickstart. Hun tenker trenden kan være fin dersom man bruker den til inspirasjon til å teste nye matretter eller spisesteder. 

 Sylvain Cavatz
RISIKO: Kristiane Stormoen tror det er større sjanse for å bli påvirket negativt enn positivt av videoene. Foto: Sylvain Cavatz

Likevel er hun redd risikoen for å la seg påvirke negativt av videoene er større enn risikoen for å bli positivt påvirket. 

– Jeg har aldri delt «What I eat in a day», og jeg kommer heller aldri til å gjøre det, sier Stormoen til TV 2.

Hun mener det er viktig å ha i bakhodet at alle har ulike kropper med ulike behov. Dessuten trekker hun frem at videoene ikke sier noe om helheten i kostholdet til avsenderen.

Tror intensjonen er god 

Til tross for at Selma Løvendahl Mogstad Leraand er negativ til videoer om hva folk spiser i løpet av en dag, tror hun intensjonen bak er god.

– Jeg merker mange vil se hva folk spiser. Om man ikke er bevisst på det, er det fort gjort å tenke at «ja, det kan jeg vel».

Alle «What i eat in a day»-videoer har ikke et fokus på å spise verken lite eller sunt. Leraand synes likevel ikke innholdet er bra. Da hun selv var syk kunne hun kjenne på god samvittighet av å se på folk som spiste mer enn henne. 

– Det er mitt problem. Man bør likevel være bevisst på at mange vil kunne gjøre det samme dersom du poster slike videoer.

Read Entire Article