- Rødt krever regelendringer etter at Melkøya-ansatte ble demobiliserte fra jobben etter at de snakket med VG.
- Venstre ber om en full gjennomgang av saken.
- Mímir Kristjánsson mener systemet med innleie truer sikkerheten i oljeindustrien.
- Equinor sier ingen skal miste jobben for å varsle, og underleverandørene sier demobiliseringen ikke har noe å gjøre med at arbeiderne snakket med VG.
– Jeg mener saken til VG viser problemet med hele systemet med innleie. Du har egentlig ikke noe skikkelig stillingsvern. Du kan når som helst «demobiliseres» – som er et fancy ord for å få sparken, sier Mímir Kristjánsson (Rødt) til VG.
Forrige uke skrev VG om Gerhard Nelson, som ble fjernet fra jobben på Melkøya timer etter at firmaet han jobbet for fikk vite at han hadde stilt opp i et intervju i VG.
En annen Melkøya-arbeider, Piotr Podmagórski, ble demobilisert og fikk et skriftlig varsel om oppførsel på jobben fra sin arbeidsgiver. Han hadde samtykket til at navnet hans ble offentliggjort av en polsk politiker i sammenheng med saken.
Begge underleverandørene de jobber for avviser sammenheng med at de har snakket med VG. Men arbeiderne mener selv de har blitt straffet.
Ber om innleieforbud
Kristjánsson viser til at petroleumsnæringen er en bransje der mange jobber for underleverandører, ofte innleid av bemanningsbyråer. Disse jobber typisk i «rotasjoner», det vil si noen uker på jobb, før man reiser hjem i noen uker, før det hele gjentas.
Det innebærer at man kan jobbe et sted lenge, men uten å være direkte ansatt.
– Du kan jobbe samme sted i mange år, men teknisk sett bare to uker av gangen. Hvis de ikke liker deg, har de en million grunner til å ikke gi deg en ny tur.
Han mener arbeiderne som snakket med VG ikke ville kunne mistet jobben hvis de hadde vært direkte ansatt av Equinor eller en av underleverandørene, på grunn av vernet i arbeidsmiljøloven.
– Jeg mener at dette viser veldig tydelig at dagens modell der går utover helse, miljø og sikkerhet på norske byggeplasser og norske petroleumsanlegg. Denne saken viser at det fornuftige er å utvide innleieforbudet
man har fått til i Oslofjord-området, og da særlig i sektorer der helse, miljø og sikkerhet er alvorlig.– Står om liv og helse
Mange ansatte på Melkøya frykter å bli fjernet fra jobben. VG har vært i kontakt med flere titalls innleide arbeidere som ikke ønsker å uttale seg offentlig. Begrunnelsen er alltid den samme: De tror de vil bli demobilisert hvis arbeidsgiveren får vite om det.
Kristjánsson sier det er naturlig at innleide arbeidere vil ha lavere terskel for å si ifra om ting som ledelsen bør vite om, og som kan få konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen.
– Det er en fryktkultur av en annen verden som gjør det veldig vanskelig å avdekke alvorlige forhold – både for pressen, men og for selskapene selv. Folk melder ikke ifra av frykt for å miste jobben, og underleverandørene vil heller ikke miste oppdraget. De dårlige nyhetene når aldri sjefene. Denne modellen truer sikkerheten i petroleumsnæringen – det er jævla dramatisk, sier han.
– Petroleumsnæringen er kjent for å være en næring med ujevne behov?
– Ja, det er det, men Equinor har ikke et problem med å ansette folk fast, og det er arbeid å få i oljeindustrien jevnt over. Det går opp og ned, men det er ikke så konjunkturavhengig som de skal ha det til. Det handler om å planlegge arbeidet bedre.
Han legger til:
– Det står om liv og helse til veldig mange arbeidsfolk i en superlønnsom næring der det hverken mangler på penger fra staten eller Equinors del.
Venstre: Vil ha full gjennomgang
Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn har også engasjert seg i VGs saker om Melkøya.
Han har reagert spesielt på rapportene som har kommet om at arbeidere har vært redde for å melde ifra, og stilt spørsmål til olje- og energiministeren om dagens varslingssystem er godt nok.
– Etter mitt syn er noe av det mest alvorlige med sakene nettopp all indikasjonen på at varslere blir utsatt for gjengjeldelse, sier han til VG, med forbehold om at han kun kjenner saken gjennom media.
Han viser til at VG tidligere har omtalt innskrenkede goder med innstramming av pauser og oppmøtetider.
– Nå viser det seg at noen rett og slett er tatt av jobben. Jeg må si at det er opprørende. Jeg forventer at regjeringen sørger for en full gjennomgang av hele Melkøya-komplekset, sånn at vi får alle kortene på bordet.
Han sier Rødt er mot innleie uavhengig av saken.
– Jeg mener muligheten for å leie inn arbeidskraft når det er arbeidstopper, er viktig i mange næringer, særlig i en så syklisk næring som olje og gass med høye topper og dype daler. Alle har krav på et vern, helt uavhengig av om de er faste ansatte eller innleid.
Equinor: – Ingen skal miste jobben for å si ifra
Pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor sier til VG at de har undersøkt påstandene om demobilisering med underleverandørene Aibel og Bilfinger.
– De avviser at demobilisering har sammenheng med varsling eller kontakt med media. Behovet for personell varierer med aktivitetsnivå. Den siste tiden har det for eksempel vært en demobilisering av BES-vakter
over flere uker, nå som revisjonsstansen nærmer seg ferdigstillelse.Han sier videre:
– Det er ingen som skal miste jobben for å si ifra. Vi jobber aktivt for en åpen sikkerhetskultur. Det betyr at vi er tydelige overfor alle som jobber på våre anlegg, uavhengig av arbeidsgiver, om at de skal si ifra om arbeidsforhold som er utrygge eller sikkerhetsrisikoer helt uten frykt for represalier av noe slag.
Når det gjelder Rødts krav om innleieforbud, svarer han at det er viktig med innleie i en syklisk bransje for å få tilgang på kvalifisert arbeidskraft i perioder med høy aktivitet, som utførelse av et prosjekt eller revisjonsstans.
– Vi krever at leverandører som jobber for Equinor har et styringssystem som inkluderer helse, arbeidsmiljø, sikkerhet og menneskerettigheter i tråd med gjeldende regelverk.
Aasland: Viktig med trygge rammer
Energiminister Terje Aasland (Ap) har overfor VG tidligere vist til at regjeringen har strammet inn og tydeliggjort regelverket for innleie, og at fast ansettelse skal være hovedregelen.
– Dere har innført strengere tiltak i bygg- og anleggsbransjen rundt Oslofjorden. Kan noe lignende bli aktuelt i petroleumssektoren?
– Jeg vil ikke forskuttere før jeg har sett granskingsrapportene. Tilsynet må gjøre jobben sin. Jeg har ingen mening nå om hvordan strukturen rundt «Snøhvit Future» påvirker det totale HMS-bildet på Melkøya. Generelt er det viktig med trygge rammer, flest mulig fast ansatte og begrenset innleie.