USA og Israel snakker om å fordrive palestinere.
Vi ser mot flere land, sa Trump under besøket til Netanyahu.
Dette krigsherjede landet skal være et alternativ.
– Israel har ikke våget å foreslå noe sånt før, på grunn av internasjonale reaksjoner, mener Tal Schneider som er politisk kommentator i Times of Israel.
Så da USAs president i februar i år la frem planene om en riviera på Gazastripen og snakket om å tømme kyststripen for palestinerne, ble israelske ledere overrasket, mener hun.
– Netanyahu ville aldri foreslått det alene, ikke fordi han ikke ønsker det, men fordi det ikke er lett å få til, sier hun over telefon til NRK.
Tal Schneider
Avisen Schneider jobber for har hatt lekkasjer fra lukkede møter hvor Benjamin Netanyahu har sagt til israelske parlamentarikere at Israel «ødelegger stadig flere hus, og palestinerne har derfor ingen steder å vende tilbake. Det eneste åpenbare resultatet vil være at gaza-beboere velger å emigrere utenfor stripen.»
Under Benjamin Netanyahus besøk i Det hvite hus, sa statsministeren at de nå nærmer seg å finne flere land som vil gi palestinerne «en bedre fremtid».
Israel og USA ser nå mot flere land, til tross for at FN har vært tydelig på at tvangsflytting av et folk fra et okkupert område bryter med folkeretten.
Sudan, Somalia og Somaliland
Netanyahu har bedt den israelske etterretningstjenesten Mossad om å finne land som vil ta inn palestinere.
Ifølge medier som Axios, Newsweek og AP, har Israel tatt kontakt med krigsherjede landet Sudan.
Det brøt ut borgerkrig i det østafrikanske landet i april 2023, og beskrives som verdens verste humanitære krise.
Konflikten mellom den sudanske hæren og den paramilitære styrken RSF har vært preget av ekstrem vold. De siste ukene har det blusset særlig opp i hovedstadsområdet Khartoum.
Foto: - / AFP / NTBMen den sudanske regjeringen sier at de har avvist det israelske forslaget.
NRK har forsøkt å få regjeringen i Sudan i tale, uten hell.
– Jeg regner med at de har spurt krigsherjede land, fordi at vestlige land ikke hadde tatt inn så mange, sier Dahlia Scheindlin til NRK.
Hun er en amerikansk-israelsk politisk analytiker som er basert i Tel Aviv, Israel.
Dahlia Scheindlin
Til Al Jazeera sier to anonyme kilder fra den sudanske regjeringen at de fikk forespørslene allerede før Donald Trump ble tatt i ed.
De fikk tilbud om militærhjelp og hjelp til å gjenoppbygge landet etter borgerkrigen.
– Alle disse tre landene er svake land, som USA og Israel sikkert trodde ikke kom til å motstå tilbud om hjelp, sier Munzoul Assal.
Sudanske soldater feirer etter at de har gjenerobret nabolaget Salha.
Foto: EBRAHIM HAMID / AFP / NTBHan er professor ved Chr. Michelsens Institutt og tidligere ved Universitetet i Khartoum, Sudan.
Hans spesialfelt er flyktninger, fredsbygging og internt fordrevne.
– Men det er veldig sterk støtte fra både regjeringen og folket i Sudan, til palestinere. Så derfor har Sudan reagert negativt på forslaget.
Munzoul Assal
Ifølge kilder til AP skal også Somaliland fått tilbud om hjelp til å bli anerkjent som land, i bytte mot at de tok imot palestinere.
Somaliland skal ha fått tilbud om hjelp til å bli internasjonalt anerkjent som land. Her er presidenten Abdirahman Mohamed Abdullahi under en åpningsseremoni i Kenya i år.
Foto: Monicah Mwangi / Reuters / NTBSamtidig avviser Somalilands utenriksminister Abdirahman Dahir Adan at de har fått et tilbud.
– Disse planene er ikke godkjent av palestinere eller internasjonal rett, sier Omar Shaban, direktør for den palestinske tenketanken PalThink.
Omar Shaban
– Selvfølgelig vil en del palestinere dra, for å gi trygghet til barna sine og en bedre fremtid. Men mange kommer til å motstå, fordi Gaza er deres hjem.
Egypt, som grenser til Gaza, har også blitt bedt om ta imot fordrevne palestinere. I bytte skulle Israel prøve å få egypternes gigantiske utenlandsgjeld slettet ved å forhandle med blant andre Verdensbanken.
Det avslørte en av Israels største nettaviser Ynet allerede tre uker etter 7. oktober-angrepet til Hamas i 2023.
NRK har forsøkt å komme i kontakt med den israelske ambassaden, men de har ikke besvart våre henvendelser.
– Et politisk stunt
– Det er foreløpig mest prat, og ingen konkrete planer, mener Scheindlin, og får støtte av Tal Schneider.
Schneider mener det ikke er realistisk å fordrive hele befolkningen ut av Gaza.
– Den israelske regjeringen sier at det er mange land som er villige til å samarbeide, men vi har ikke sett noen si ja. Det føles som et politisk stunt.
– Hvordan blir planene om å flytte palestinere mottatt i Israel?
– Det er bred støtte for planene, men man tror ikke at det kommer til å skje. Det er snakk om 2 millioner mennesker man må flytte, sier Schneider.
En kvinne prøver å koste vekk støv og grus fra hjemmet sitt etter et israelsk angrep, i Gaza by i år.
Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBOgså Dahlia Scheindlin sier at planene støttes i Israel.
– Det har vært undersøkelser som viser at over 80 % av den jødiske befolkningen støtter konseptet med å utvise palestinere.
Færre mener at det er realistisk.
– Men det viser hvor mange israelske jøder som syns det hadde vært bra om de ikke var der lenger, sier Scheindlin.
Lekket dokument viser planer om fordrivelse
Planene om å sende palestinere ut av Gazastripen ble for alvor lansert i februar i år da USA og Israel diskuterte «frivillig evakuering» av Gazas 2.2 millioner innbyggere.
Trump la frem et forslag om at USA skulle «ta over» Gaza-stripen, rydde området, og utvikle det som et eiendomsprosjekt som han omtalte som Midtøstens riviera, mens palestinerne skulle flyttes til andre land.
Planene har blitt sterkt kritisert fra flere hold.
Organisasjoner som FN har fordømt det, og Amnesty kalte planene for etnisk rensing – det vil si å fordrive et folk fra et området de hører til.
– Trumps støtte har gitt israelske ledere mulighet til å snakke åpent om å fordrive palestinere, mener Dahlia Scheindlin.
Arabiske land enes om plan
I mars 2025 lanserte Den arabiske liga en plan på 53 milliarder dollar for å bygge opp Gaza.
Planen som ble lagt frem av Egypt, er støttet av Organisasjon for islamsk samarbeid (OIC), og flere vestlige land som Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Italia.
Med denne planen skal en midlertidig regjering, altså ikke Hamas, få støtte og hjelp fra FN og regionale venner til å gjenoppbygge.
Planen deres innebærer også at palestinerne får bli i Gaza.
Men det viktigste nå er å få en slutt på krigen, sier Omar Shaban.
– Vi må ha internasjonal samarbeid og internasjonal støtte for å få slutt på krigen. For hvis du bygger noe nå, er det ingen garanti for at det ikke blir ødelagt om et par måneder.
Vil lage en «humanitær by»
Samtidig som Israel og USA prøver å finne tredjepartsland, har forsvarsministeren Israel Katz instruert det israelske militæret (IDF) om å forberede en plan for å etablere en «humanitær by» sør på Gazastripen.
Palestinere frakter poser med mat og annen hjelp som GHF har delt ut i Rafah sør på Gazastripen onsdag denne uken. Den omstridte nødhjelpsordningen er støttet av Israel og USA.
Foto: API første omgang skal 600.000 palestinere, hovedsakelig fra Al-Mawasi-området ved kysten, bli flyttet til grensebyen Rafah, som ligger som en ruinhaug.
Når de først har blitt flyttet, vil de ikke få mulighet til å forlate området, sier Katz.
To kvinner trøster hverandre etter at palestinere i matkøen ble skutt, FN kaller nødhjelpsordningen en «dødsfelle». Siden nødhjelpsordningen GHF tok over har over 600 palestinere blitt drept i nødhjelpsutdelingen.
Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTBEtter hvert skal hele Gazas befolkning flyttes til Rafah, det vil si at hele den palestinske befolkningen på Gazastripen skal fordrives, skriver Times of Israel.
Publisert 09.07.2025, kl. 18.38