Unngå skogbrannfare i sommer? Dra hit!

2 days ago 16



Reiseråd til Syden-turister:

Selv om store deler av Syden er flammende brennhet, er det noen steder det er tryggere å dra akkurat nå.

 Konstantinos Anagnostou / Ana Beltran / REUTERS
HELVETE OG HIMMEL: Skogbrann og ferieidyll - to helt forskjellige scenario mange av årets sydenturister kommer til å oppleve i sommer. Foto: Konstantinos Anagnostou / Ana Beltran / REUTERS

Publisert 04.07.2024 18:14

– Man er nok aldri helt trygg, for det skal veldig lite til før skogbrannfaren øker veldig. En liten tørkeperiode, så er vi i gang, sier klimaforsker Erik Kolstad.

Fra hovedsetet ved NORCE og Bjerknessenteret i Bergen følger han nøye med på den bølgende varmen i Europa.

Allerede har vi sett norske turister bli evakuert fra skogbranner på den greske ferieøya Kos.

Spørsmålet er – hvor bør man egentlig dra for å ha best sjanse til å unngå flammehav i ferien? Og ikke minst – hvilke steder bør man unngå?

– Helt siden april har langtidsvarslene antydet at den østlige delen av Middelhavet blir det varmeste stedet i sommer, sier Kolstad.

 Petros Giannakouris / AP
VARMT: En mann prøver å kjøle seg ned på stranden i Athen. Gradestokken viste hele 40 varmegrader med feriesesongen i full sving. Foto: Petros Giannakouris / AP

Dette er verstingene

Særlig Hellas, med de greske øyene Kreta og Kos er høyrisikoområder, ifølge Kolstad. 

Det samme er Tyrkia, Kroatia og sørlige deler av Italia.

– På Sicilia kan det bli veldig varmt. Det er de som har europarekorden på 48,8 grader. Flere faktorer spiller inn på skogbrannfaren, og både tørkegraden og vind har mye å si.

Særlig vindretningen er en av årsakene til sprengvarmen i den østlige delen av Middelhavet i år.

– Det har blåst inn mye fra Midtøsten, og der er det tørt og varmt. Temperaturen i Irak og ørkenområdene kan være over 50 varmegrader. Dette gir varmere feriesteder i Middelhavet, sier Kolstad.

 Ingrid Håvardsholm / TV 2
FLERE FAKTORER: Klimaforsker Erik Kolstad ved Bjerknessenteret sier det ikke bare er været som styrer skogbrannfaren, men også tørken. Foto: Ingrid Håvardsholm / TV 2

Skogbranner sprer seg lett terrenget hvis det blåser mye. Langvarig tørke forverrer problemet.

Her er det tryggere

Professor og hydrolog Lena Tallaksen ved Universitetet i Oslo er spesialist på nettopp tørke.

Hun sier at områder som over tid har hatt lite nedbør og høy temperatur kan gi en indikasjon på hvor det er lurt å reise hvis man vil unngå skogbrann i sommer.

Ifølge henne bidrar høy temperatur til stor grad av fordampning, som igjen kan gi knusktørr bakke og lettantennelig vegetasjon.

 Giorgos Moutafis / Reuters
BRANN: En frivillig er med og bekjemper flammene ved Stamata utenfor Athen 30. juni. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters

Ved å se på tjenesten Global Drought Monitor, er det tydelig hvilke deler av Middelhavet som er mer eller mindre brannfarlige i disse dager.

– Som Kolstad sier, så er det ekstra tørt i Hellas og Tyrkia nå. Dette ser vi også i nordafrikanske land som Marokko og Tunisia, sier Tallaksen, og følger opp:

– Men hvis vi ser på den vestlige delen av Middelhavet så er det fuktigere og mer normale tilstander i Portugal og Spania. Det gir mindre skogbrannfare, sier hun.

Tørkeindeksen viser også at det er mindre brannfare i Frankrike, Tyskland, England og nordlige deler av Italia.

 Climatology and Climate Services Laboratory
TØRT I ØST: Ifølge tørkeindeksen til Global Drought Monitor, er det lett å se hvor mye tørrere det har vært Øst i Middelhavet den siste tiden, kontra vestlige sydenland som Spania og Portugal. Tørkeindeks Europa Foto: LCSC: Climatology and Climate Services Laboratory

– Det er de østlige delene av Middelhavet som er spesielt rammet av tørke denne sommeren. Alle de siste somrene har vært ekstreme i sørlige deler av Europa, med stadig nye temperaturrekorder. Som turist ville jeg anbefalt å reise vestover nå, sier Tallaksen.

– Enorme inferno

Hydrologen er likevel klar på at hvis det først bryter ut en brann, er områder med mye vegetasjon mer utsatte for skogbranner som sprer seg raskt og kan dekke store områder.

I 2017 så vi skrekkeksempelet, da hele skogområder i Portugal tok fyr og krevde minst 66 liv.

– Det er rett og slett mer biomasse som kan brenne der, og i kombinasjon med sterkt vind kan det bli dramatisk. I en slik situasjon vil man mye heller være ute ved kysten enn inne i skogen. Slike branner kan bli enorme inferno, som man har sett i Canada og California de siste årene.

I videoen under kan du se litt av 2017-dramaet i Portugal:

Dårlig brannhåndtering

For Syden-turistene sin del, trekker forskningsleder Marianne Tronstad Lund ved CICERO frem et annet moment som er viktig:

Nemlig landene sin evne til å drive brannforebygging og slokking.

I fjor fikk myndighetene i Hellas mye kritikk for dårlig innsats, mens mange turister følte seg avstengt og utrygge på ferieøyer som Rhodos og Kreta.

– Alle disse landene er vante med skogbranner, men særlig i Hellas har det vært mye kritikk fordi ressursene og beredskapen ikke har vært god nok. Brannberedskap er dyrt, sier Lund.

 FEDJA GRULOVIC / REUTERS
BRANNFLYKTNINGER: I fjor sommer måtte mange turister sove i slike saler, etter å ha flyktet fra hotellene sine grunnet skogbranner. Her fra en sal i Rhodos by. Foto: FEDJA GRULOVIC / REUTERS

Mindretall bryr seg

TV 2 har tidligere nevnt en ny undersøkelse som Opinion har gjort for Røde Kors, som nordmenns holdninger.

Den viser at 6 av 10 nordmenn ikke vurderer fare for ekstremvær, hetebølge eller andre klimarelaterte værhendelser på ferie.

Hva tenker du om det, i lys av alle brannene og hetebølgene?

– Det må til syvende og sist være opp til folk selv hvor de vil reise. Samtidig utgjør hetebølger og branner en risiko for både helse og trivsel på ferie, så det kan være verdt å ha disse i tankene, sier Lund.

 Magnar Magerøy
EVAKUERT: Slik så det ut da hundrevis av turister - flere av dem norske - måtte evakuere til en fotballstadion på Kos i månedsskiftet grunnet skogbrann. Foto: Magnar Magerøy

Bekymrede kolleger

Selv om man riktignok skal ha ganske mye uflaks for at ferien faktisk skal bli forstyrret av skogbrann. 

Likevel er det fare for at situasjonen bare blir verre med årene, sier Kolstad.

Han har flere kolleger i Spania og Italia som er svært bekymret nå.

– Det er sikkert mange som tenker at det bare er deilig med varmen, og det er som regel riktig slik det er i dag. Likevel har vi sett særlig de siste årene at de forventede konsekvensene har skjedd. Vi bruker modeller til å se på sannsynlig utvikling, og det er ikke grunn til å tro at denne vil endre seg på noen måte.

Read Entire Article